Filmski maraton: Marvelovi superheroji

Filmski maraton: Marvelovi superheroji

Nikad nije loše vrijeme za filmski maraton pogotovo ako volite Marvelove superheroje. Složili smo listu filmova za Marvel maraton koje ćemo početi gledati već ovoga vikenda.

Iron Man

Robert Downey Jr. je 2008. godine prvi put oživio lik Tonyja Starka, tj. Iron Mana. Tada smo upoznali ovog genijalnog milijunaša, izumitelja i playboya. Njegov neuništivi oklop nastao je u prvom filmu „zahvaljujući“ grupi terorista, a s njim i jedan od omiljenih superheroja. Drugi film je, kao i prvi, režirao Jon Favreau, donoseći priču o Tonyjevoj borbi s vladom i mračnim likom iz prošlosti obitelji Stark, kojeg glumi Mickey Rourke. Treći film režirao je Shane Black, a odlikuje ga njegov prepoznatljivi humor i način pripovijedanja.

Kapetan Amerika

Prvi uzbudljivi film iz ove serije filmova premijerno je prikazan 2011. godine, s nazivom „Prvi osvetnik“. Film nas vodi iza kulisa Drugog svjetskog rata, gdje je fizički slab, ali vrlo entuzijastičan mladić, Steve Rogers, kojeg glumi Chris Evans, uključen u eksperimentalni program koji ga pretvara u super vojnika poznatog kao Kapetan Amerika. Drugi film „Ratnik zime“ odvija se nakon Bitke za New York, kada Rogers pokušava prihvatiti svoju ulogu u suvremenom svijetu, ali završava u središtu međunarodne zavjere. Udruživši se s Crnom Udovicom, Kapetan Amerika pokušava razotkriti sve širu urotu dok se na svakome koraku bori s profesionalnim ubojicama poslanima da ga ušutkaju. Tim Osvetnika se raspada u trećem nastavku „Kapetan Amerika: Građanski rat“, jer Kapetan Amerika i dalje želi slobodno braniti čovječanstvo bez uplitanja vlade, dok Iron Man iznenađujuće podupire vladin nadzor i odgovornost.

Thor

Kenneth Branagh, Alan Taylor i Taika Waititi prišli su bogu groma i munje potpuno drugačije. U prvom filmu je britanski glumac i redatelj Kenneth Branagh, poznat po adaptacijama Shakespeareovih djela, napravio kraljevsku dramu punu humora, s arogantnim i bezobzirnim Thorom (Chris Hemsworth) koji na Zemlji mora dokazati da je vrijedan Mjölnir  čekića. Alan Taylor prikazao je intergalaktičku borbu u drugom nastavku „Thor: Svijet tame“ u kojem se portali između planeta otvaraju i predstavljaju toliko opasnosti da je prisiljen tražiti pomoć od Lokija, kojeg glumi Tom Hiddleston. Treći dio „Thor: Ragnarok“ režirao je novozelandski režiser Taika Waititi, koji mu daje dozu zabave i svježine. Thor više nema dugu kosu i proveo je neko vrijeme u zatvoru, a sada pokušava zaustaviti uništenje civilizacije Asgarda, koju je planirala njegova polusestra Hela (Cate Blanchett).

Čuvari galaksije

Oni su najluđi i najsmješniji tim u cijelom Marvelovom svemiru: hrabri avanturist Quill, zelenoputi ubojica Gamora, rakun revolveraš Rocket, njegov najbolji prijatelj Groot koji izgleda poput stabla i ima ograničen vokabular, osvetoljubivi Drax i Mantis koja ima moć empatije i pridružuje im se u drugom nastavku. James Gunn, koji je režirao oba filma i istovremeno je jedan od scenarista, napravio je inteligentnu parodiju na superherojske klišeje, punu viceva, akcije, dobre glazbe i nezaboravnih citata.

Doktor Strange

Marvelov svijet prepun je likova s velikim egom, a dr. Stephen Strange (Benedict Cumberbatch) nije iznimka. Međutim, s razlogom je samopouzdan – on je genijalni kirurg koji postaje mađioničar i može kontrolirati vrijeme i prostor. Dr. Strange otvorio je novu dimenziju akcijskih sekvenci u kojima se zakoni prirode ne primjenjuju, a film uz vizualno impresivnih scena sadrži i obilje humora.

Osvetnici

U filmu iz 2012. godine Nick Fury prvi put okuplja Osvetnike – grupu koja pokušava spasiti svijet od velike prijetnje, a istovremeno ga uzdrmaju unutarnji sukobi. Oni ne mogu pobijediti dok ne postanu pravi tim, što se i događa tijekom velike scene borbe na kraju filma, kada vidimo kadar u kojem se Osvetnici zaista rađaju. U „Vladavini Ultrona“ Iron Man, Kapetan Amerika, Thor, Hulk, Crna udovica i Hawkeye stoje pred najvažnijim zadatkom, jer sudbina planeta ovisi o njima dok se bore protiv zlobnog Ultrona. Ipak, najveći neprijatelj pojavljuje se u trećem nastavku „Rat beskonačnosti“, zloglasni intergalaktički tiranin Thanos ima za cilj skupiti svih šest kamenja beskonačnosti, predmete nezamislive moći, i upotrijebiti ih da bi nametnuo svoju izopačenu volju cijelom svijetu. Saga o Osvetnicima kulminira u finalnom filmu „Završnica“, koji predstavlja vrhunac ovog epskog putovanja.

Kapetanica Marvel

Smješten u devedesete godine, ovaj film Marvel Studija spektakularna je avantura iz dosad neviđenog razdoblja povijesti Marvelova filmskog svijeta koja prati putovanje Carol Danvers (Brie Larson) dok postaje jedna od najmoćnijih junakinja u svemiru. Galaktički rat između dviju izvanzemaljskih vrsta zahvaća Zemlju, Danvers i mala skupina saveznika padaju u središte kaosa.

Black Panther

Film „Black Panther“ prati T’Challu koji se nakon smrti oca, kralja Wakande, vraća kući u izoliranu, tehnološki naprednu afričku naciju kako bi naslijedio prijestolje i zauzeo svoje zakonito mjesto kao kralj. Ali kada se snažan stari neprijatelj ponovno pojavi, T’Challa će se naći na kušnji i kao kralj i kao Black Panther kad ga uvuku u strašan sukob koji ugrožava sudbinu Wakande i cijelog svijeta. Suočen s izdajom i opasnošću, mladi kralj mora okupiti svoje saveznike i osloboditi punu moć Black Panthera kako bi porazio svoje neprijatelje i osigurao sigurnost svog naroda i njihova načina života.

Ant-Man

Naoružan superodijelom koje ga može istodobno smanjiti, ali i povećati njegovu snagu, provalnik Scott Lang mora prihvatiti junaka u sebi i pomoći mentoru, dr. Hanku Pymu, da isplanira i izvede pljačku koja će spasiti svijet. Drugi dio, „Ant-Man i Wasp“, odvija se nakon događaja  iz filma „Kapetan Amerika: Građanski rat“, kada se Scott Lang bori s posljedicama svojih odluka, kao super heroj i kao otac. Ovaj kao i dvadeset filmova za Marvel maraton možete odgledati na kanalu HBO GO.

Foto: HBO

Učitati još
Zatvori