Filmski maraton: Reese Witherspoon

Filmski maraton: Reese Witherspoon

Pleasantville

Pleasantville

Reese Witherspoon svestrana je hollywoodska glumica koju ne možete ne voljeti. Bilo u varijanti Plavuše s Harvarda ili kao June, supruga glazbene legende Johnnyja Casha, za koju je ulogu osvojila i Oscara. Glumica je posljednjih par godina zaokupljena ekranizacijom bestseller knjiga zajedno s partnericom Nicole Kidman, kao što je jako uspješna serija Big Little Lies… No  nakon filma Wild iz 2015. s kojim je također pomela kritike i publiku, ne možemo a da ne priželjkujemo još koji njezin film – romantična komedija ili ozbiljna drama, apsolutno je svejedeno. Do tada, prisjetimo se njezinih najboljih filmskih izdanja…

Pleasantville

Kako bi pobjegao od nesretne stvarnosti, David (Tobey Maguire) provodi sve više vremena gledajući Pleasantville, crno-bijelu sapunicu iz 50-ih. Za razliku od svog povučenog brata, Jennifer (Reese Witherspoon), uživa u ludim zabavama i noćnim izlascima. No, nakon jedne sudbonosne svađe pred TV ekranom, u kojoj glavnu ulogu igra neobični daljinski, njih se dvoje, na Davidovo oduševljenje i Jenniferin užas, nađu u Pleasantvilleu.

Film je te davne 1998. osvojio publiku i kritiku te je bio nominiran za 3 Oscara.

Cruel Intentions, Okrutne namjere

Film nije ima sreće s kritičarima i to iz par razloga: riječ je o remakeu izuzetno hvaljenog filma iz 1988., Opasne veze s Johnom Malkovichem i Glenn Close,  što su neki smatrali svetogrđem. A glavni junaci, koju su zapravo tinejdžeri, karakterizira ovaj film kao teen triler. No, bez obzira na to glumcima Sarah Michelle Gellar, Ryanu Philippeu, Reese Witherspoon, Selmi Blair, Louise Fletcher i Joshui Jackson ovaj film je obilježio karijeru te ih maknuo iz dotadašnjeg glumačkog kalupa u kojem smo ih navikli gledati..

Cruel Intentions

Cruel Intentions

American Psycho, Američki psiho

Kultni film iz 2000. godine donosi priču o investicijskom bankaru Patricku Batemanu koji skriva svoji psihopatski alter ego od svojih prijatelja, kolega i zaručnice. No, vrlo brzo, u prvom dijelu filma, otkriva nam tu svoju mračnu stranu – nasilnu, ubojitu stranu s hedonističkim užitkom u svojim ubojstvima. Film je režirala Mary Harron tada poznata po filmu I Shot Andy Warhol, dok je scenarij napisala zajedno s Guinevere Turner. Adaptirale su knjigu autora Bret Easton Ellis u satirično djelo o materijalistu, serijskom ubojici koji zapravo pripada yuppie generaciji. Genijalno ga je odglumio tada dvadesetšestogodišnji Christian Bale i tom ulogom utro si je put u grupu ozbiljnih, dramskih odraslih glumaca. Do tada je bio najviše poznat kao dječja filmska zvijezda. Film je možda najpoznatiji po svojoj satiri i crnom humoru te ako tražite stilski obilježen hororac uz koji ćete se i smijati – ovo je film za vas.

American Psycho

American Psycho

Legally Blonde, Plavuša s Harvarda

Plavuša s Harvarda jedno od je od najugodnijih kinematografskih iznenađenja proteklih godina. Snimljen s tek osamnaest milijuna dolara, što je za današnje holivudske prilike poprilično skroman budžet, i bez velikih zvijezda, film je samo na američkim kino blagajnama zaradio 95 milijuna dolara. Nije samo publika hrlila na taj film nego su je opravdano hvalili i kritičari. Riječ je o nadasve simpatičnoj i duhovitoj komediji koja se na inteligentan i zabavan način suprotstavlja predrasudama o zgodnim pomodnim curama koje moraju biti praznoglave. Film je funkcionalno režirao mladi Australac djelomično hrvatskih korijena Robert Luketic, no glavne zasluge za silan uspjeh svakako idu nikad slađoj Reese Witherspoon, kojoj je to uvjerljivo najveće dostignuće dosadašnje glumačke karijere. Prošle je godine snimljen i manje zapažen nastavak.

Legally Blonde merch

Legally Blonde

Walk the Line, Hod po rubu

Reese Witherspoon osvojila je Oscara  za najbolju glavnu žensku ulogu i to uz nominacije u kategorijama najbolje glavne muške uloge (J. Phoenix), kostimografije, montaže i montaže zvuka, te nagrađena trima Zlatnim globusima i dvjema nagradama BAFTA, biografska glazbena drama suscenarista i redatelja J. Mangolda (Cop Land, Prekinuta mladost, Identitet, U 3 i 10 za Yumu) intrigantna je i izuzetno uspjela priča o životu glasovitog country glazbenika Johnnyja Casha, temeljena na njegovoj autobiografiji Čovjek u crnom i knjizi Cash: Autobiografija koju je slavni kantautor supotpisao s P. Carrom.

Walk the Line

Walk the Line

Devil’s Knot, Tajna jezera Devil’s Den

Dobitnici Oscara Reese Witherspoon i Colin Firth prvi put zajedno glume u ovom napetom trileru snimljenom prema istinitom događaju. Nakon što je troje malene djece divljački ubijeno, troje teenagera nađu se pred optužbom da su ih žrtvovali tijekom sotonističkog rituala. Ubrzo postaje jasno kako su adolescenti nevini, no jednako jeziva ostaje činjenica da će se počinitelj ovog strašnog zločina izvući nekažnjen.

The Good Lie

Kada brbljava Amerikanka u svoj dom primi trojicu sudanskih izbjeglica ni ne sluti kako će joj se život promijeniti – na bolje. Sudar kultura proizvest će niz smiješanih situacija, ali i jednu sasvim ozbiljnu kojoj će za cilj biti dovesti na sigurno sestru jednog od novo pristiglih ukućana.

Wild, Divljina

Snimljen po istinitoj priči, film ‘Wild’ prati glavnu junakinju Cheryl Strayed (Reese Witherspoon) koja nakon što joj niz stvari u životu pođe po krivu, odlučuje propješačiti više od 1500 kilometara dugu rutu Pacific Crest Trail kako bi prebrodila životne brodolome i ponovno pronašla sebe. Uz fascinantne prirodne pejzaže i soundtrack možemo vidjeti koliko se upornost na kraju isplati.

wild-reese-witherspoon cover

Wild

 

Učitati još
Zatvori