Filmski maraton: Nicole Kidman

Filmski maraton: Nicole Kidman

BMX Bandits

Nicole Kidman

Dobitnica Oscara i nebrojenih nagrada za mnoge uloge u svojoj karijeri, Nicole Kidman, stoji rame uz rame Julianne Morre ili npr. Meryl Streep u hollywoodskom panteonu. Često ju nazivaju australskim nacionalnim glumačkim blagom, a mi smo ponukani dozom nostalgije prema njezinim prvim ulogama te pod dojmom onih posljednjih, odlučili izdvojiti nekoliko filmova koji će vam ovu kišnu nedjelju učiniti izuzetno zanimljivom, a i zabavnom.

BMX Bandits

Jedna od prvih filmskih uloga velike glumačke zvijezde današnjice, Nicole Kidman. Dva specijalista u vožnji BMX bicikla i njihova prijateljica upetljaju se s grupom pljačkaša banaka nakon što pronađu njihove walkie-talkie uređaje kojima su pljačkaši htjeli zamesti svoj trag pred policijom.

BMX Bandits

BMX Bandits

Days of Thunder

Cole Trickle (glumi ga Tom Cruise) je mladi vozač koji se može pohvaliti iskustvom iz utrka Formule. Tajkun i trgovac automobilima Tim Daland (Randy Quaid) regrutira ga u svoju momčad koja se natječe u NASCAR Winston Cup seriji. Daland ujedno nagovori bivšeg šefa ekipe Harryja Hoggea (Robert Duvall) da se iz mirovine vrati na trkaće staze i bude vođa novog tima. Cole se u početku teško prilagođava drugačijem automobilu, a na stazi ga straši trenutni šampion Rowdy Burns (Michael Rooker). Nakon što većinu utrka Cole završi s pregorenim motorom, Daland mu odredi strogi režim treninga, koji se isplati na Darlington utrci, na kojoj Cole pobijedi nadmašivši i svog velikog protivnika Burnsa. Rivalstvo se pojačava iz utrke u utrku, sve dok na “Daytoni 500” obojica ne pretjeraju, sudare se i zbog ozbiljnih ozljeda završe u bolnici.

Poznati redatelj, Tony Scott okušao se kao redatelj ove sportske akcijske drame, koja je okupila poznati glumački ansambl. U glavnim ulogama gledamo Toma Cruisea, Nicole Kidman, Roberta Duvalla te Randyja Quaida, u filmu u kojemu možemo prepoznati i prave vozače NASCAR utrke, Rustyja Wallacea, Neila Bonnetta i Harryja Ganta. Prvi od tri filma u kojima je nastupio tada bračni par Cruise-Kidman nastao je u produkciji poznatih Jerryja Bruckheimera i Dona Simpsona. “Dani groma” je prvoklasna adrenalinska vožnja, koja će biti jednako uzbudljiva gledateljima koji možda ne obožavaju utrke automobilima, ali i dovoljno stvarna i uzbudljiva pravim vozačima ovoga opasnog sporta.

Days of Thunder

Eyes Wide Shut

Oči širom zatvorene film je iz 1999. koji odmah uzburkao filmsku publiku i kritiku. Tom Cruise i Nicole Kidman glume bračni par zarobljen u mreži ljubomore i opsesija. Bill Harford (Tom Cruise), bogati liječnik, sa svojom ženom Alice (Nicole Kidman) odlazi na božićnu zabavu kod pacijenta i prijatelja Victora Zieglera (Sydney Pollack). Nakon zabave na kojoj su se oboje upustili u flert, Alice otkriva Billu da ju je nedavno snažno privukao nepoznati muškarac i da je zbog njega bila spremna riskirati brak. U svijetu stvarnosti i iluzije William se bori s ljubomorom i skrivenim željama.

Eyes Wide Shut

Eyes Wide Shut

Eyes Wide Shut

The Others

Otok Jersey, 1945. godine. Drugi svjetski rat je završio, ali Gracein (Nicole Kidman) se suprug nije vratio s bojišta. U viktorijanskoj kući na osami ona sama podiže svoje dvoje djece, u okvirima zastrašujućih ograničenja, nametnutih strogim vjerskim načelima. Njena djeca, Anne (Alakina Mann) i Nicholas (James Bentley), boluju od neobične i rijetke bolesti: ne smiju se izlagati direktnom danjem svjetlu. Obitelji se pridružuje troje novih slugu, koji su prije mnogo godina ovdje radili za drugu obitelj, a iznenađenih spoznajom da ih je Grace očekivala.

Sluge moraju naučiti glavno pravilo: kuća uvijek mora biti u polumraku. Počinju se događati čudne stvari: Anne govori majci kako u kući živi još jedan dječak, Victor. Grace je kažnjava, ali onda i nju samu počinju hvatati tjeskoba i strah. U želji za savjetom lokalnog svećenika, ona kreće u selo, ali se putem izgubi u gustoj magli. Na rubu ludila, ona više ne vjeruje nikome. Sukobljava se sa slugama i svojom djecom. Mora se suočiti sa stravičnom istinom…

The Others

The Others

The Hours

U filmu Sati knjiga Virginije Woolf povezuje tri žene, tri priče i tri vremena. Prvo film prati Virginiju Woolf dok tijekom dvadesetih godina piše svoje prvo značajno djelo Gospođa Dalloway. Trideset godina kasnije, njenu knjigu u Californiji čita deprimirana Laura Brown, dok u društvu sina priprema rođendansku tortu za supruga. Još nekoliko desetljeća kasnije, Clarissa u New Yorku planira proslavu za svog prijatelja, pjesnika Richarda, koji umire od AIDS-a. Richard je isti onaj sinčić koji je u Californiji gledao majku kako peče kolač. Tri žene povezane su sudbinskim paralelama koje se mogu iščitati na mnogo načina, no svima je zajednička borba s melankolijom i depresijom.

Nicole Kidman je osvojila Oscara za svoju ulogu Virginije Woolf, no Julianne Moore i Meryl Streep su u filmu briljirale.

The Hours

The Hours

The Upside

Radi se o dvojici totalno različitih muškaraca koji dolaze iz različitih svjetova. Dell Scott, dolazi iz opasne njujorške četvrti Bronx i očajnički pokušava ostaviti sve pogreške iza sebe. Phillip Lacasse je paralizirani depresivni milijarder, koji živi u luksuznom penthouseu u središtu Manhattana. Emotivan i pun dobrog humora, film govori o neočekivanom prijateljstvu koje se pojavilo između ova dva potpuna stranca.

Francuski film Nedodirljivi iz 2011. godine je polučio nevjerojatan uspjeh u kino dvoranama diljem svijeta, a sada gledamo remake verziju s velikim zvijezdama – Kevinom Hartom, Nicole Kidman i Bryanom Cranstonom.

The Upside

The Upside

Boy Erased

Boy Erased priča je 19-godišnjem Jaredu, sinu baptističkog svećenika, čiji se okrene naglavačke kada njegovi strogi roditelji otkriju da je homoseksualac. Pred Jareda je stavljen težak izbor: krenuti na terapiju za preobraćanje – gdje bi trebao “izliječiti” svoju homoseksualnost – ili zauvijek napustiti obitelj i prekinuti sve veze s njima.

Boy Erased

Učitati još
Zatvori