Filmski maraton: naši najdraži oskarovski filmovi

Filmski maraton: naši najdraži
oskarovski filmovi

gone-with-the-wind-1200-1200-675-675-crop-000000

Večeras će se održati ako ne najvažnija ceremonija filmskih nagrada, onda svakako najglamuroznija. Cijeli svijet pratit će dodjelu nagrada Oscar, a posebno nas sve zanima koji glumci će osvojiti nagrade i koji će film najviše nagrada, a i onu za najbolji film, osvojiti. Povodom večerašnje dodjele nagrada donosimo izbor nama najboljih i najupečatljivijih filmova proglašenih upravo najboljima na Oscarima…

Gone with the Wind, Zameo ih vjetar

Film koji je najčešće proglašavan najboljim filmom svih vremena na večer proglašenja nagrada Oscar zaslužuje da ga se prisjetimo i ponovno pogledamo. Zameo ih vjetar je od ukupno 13 nominacija dobio čak 8 Oscara. Među ostalim za najbolju glavnu glumicu (Vivien Leigh), najbolju sporednu glumicu (Hattie McDaniel – prva Afroamerikanka koja je bila nominirana i dobila Oscara), najbolju režiju (Victor Fleming), najbolji scenarij (Sidney Howard) i najbolji film.

The French Connection, Francuska veza

Francuska veza izvrstan je film, adaptiran prema istoimenom romanu Robina Moorea, koji na dojmljiv naturalističan način prikazuje svijet stvarne prekooceanske narko veze koja je krajem šezdesetih i početkom sedamdesetih prevozila drogu od Turske preko Francuske u Sjedinjene Države. Uz sjajnu priču i glumce (osobito detektivski dvojac Gene Hackman i Roy Scheider, te narko boss Fernando Rey), film krase uzbudljive, izrazito akcijske scene policijskih potjera. Film je osvojio pet Oscara – za najbolji film, režiju, montažu, glavnu mušku ulogu i scenarij. Film je slijedio i jednako dobar nastavak 1975., no prvi, originalan film iz 1971. godine je jedan od najboljih špijunskih filmova koje ćete ikada pogledati.

THEFRENCHCONNECTIONlargest

The-French-Connection-DI-01

Annie Hall

Annie Hall kultni je film iz 1977. godine koji donosi priču o neurotičnom njujorškom komičaru Alvy Singeru koji se fatalno zaljubi u ponešto luckastu Annie Hall. Film je 1977. napisao, režirao i u njemu glumio glavnu ulogu Woody Allen. U filmu se uz glavne glumce pojavljuju još i Paul Simon, Tony Roberts, Shelley Duvall i mnogi drugi… Ova genijalna romantična komedija osvojila je 4 čak Oscara.

Annie Hall

Out of Africa, Moja Afrika

Proglašena jednom od najljepših epskih ljubavnih priča na velikom ekranu uopće, drama je Sydneyju Pollacku napokon donijela priznanje Američke filmske akademije, te još šest Oscara od ukupno jedanaest nominacija, uključujući i nagradu za najbolji film.

Moja Afrika istinska je filmska posveta ljudima, prirodi i tajnama afričkog kontinenta. U glavnoj ulozi je Meryl Streep koja je do tada osvojila dva Oscara (Kramer protiv Kramera, Sophijin izbor) i ostvarila niz zapaženih uloga. Riječ je o romansiranoj biografiji danske književnice Karen Christence von Blixen, poznatije pod pseudonimom Isak Dinesen, koja je dobar dio života provela u Africi što ju je nadahnulo na najbolje radove u njezinom stvaralaštvu. Potpuno predana glumi M. Streep se za ulogu Karen Blixen pripremala slušajući tonske vrpce s njezinim izjavama, pa ne čudi da je njezina decentna i uvjerljiva izvedba i ovaj put zavrijedila nekoliko priznanja kao i nominaciju za Oscara. Sasvim drukčiji pristup izabrao je njezin partner u filmu, Robert Redford. Nastupivši u nizu Pollackovih filmova (Jeremiah Johnson, Djevojka koju sam volio, Tri Kondorova dana), Redford je o u ovom sjajno dočarao pustolova koji je presudno utjecao na dansku književnicu.

out-of-africa

Dances with Wolves, Ples s vukovima

Ples s vukovima tj. Dances with Wolves slavni je pustolovni vestern iz 1990. koji je režirao Kevin Costner. Film je postigao velik komercijalan uspjeh u kinima u doba kad se mislilo da je žanr westerna izašao iz mode. Radnja se vrti oko američkog poručnika koji se približio i na kraju identificirao s Indijancima. Film je osvojio 7 Oscara i 3 Zlatna globusa, uključujući za najbolji film.

Dances with volves

The English Patient, Engleski pacijent

Engleski pacijent ekranizirani je Bookerom nagrađeni roman autora Michaela Ondaatjea, koji iako traje dva sata i 39 minuta donosi jako brzu i dinamičnu ljubavnu priču smještenu u još turbulentnije ratno doba. Izvor i motivi za jednu od najdramatičnijih filmskih radnji bio je, naravno, Drugi svjetski rat, režirani na način da svaki gledatelj osjeti tu simbiozu režije i pisanja što možemo zahvaliti režiseru i scenaristu Anthonyju Minghelli koji je maestralno prenio Engleskog pacijenta na veliko platno.

U središtu pozornosti su odlični glumci Ralph Finnes, Kristin Scott Thomas, Juliet Binoche, Willem Dafoe, Naween Andrews i Colin Firth kojemu je ovo prvo filmsko pojavljivanje pred svjetskom publikom nakon uloge Mr. Darcyja u apsolutnoj hit seriji Ponos i Predrasude. To je film koji je s razlogom osvojio 49 nagrada i bio nominiran čak 66 puta, a 9 Oscara u kapitalnim nominacijama pokazuju da, ako do sada niste, zažmirite na trajanje od preko dva i pol sata, vjerujte, jako će brzo proći.

engl-pacijent-4

engl-pacijent-3

American Beauty, Vrtlog života

Dobitnik pet Oscara, Vrtlog života ne prestaje oduševljavati čak niti skoro dvadeset godina od kada je snimljen. Iznimne strukture, prikazujući mnoge sudbine koje se prepliću, Mendesov će upečatljivi film najvjerojatnije zauvijek ostati visoko pozicioniran na top-listama najboljih filmova. Spojivši potresnu dramu s crnim humorom i obogativši film pomalo bizarnim, ali presudno značajnim detaljima, s ovim filmom režiser Sam Mendes zauvijek si je priskrbio mjesto među najvećim holivudskim imenima.

Crash, Fatalna nesreća

Film je osvojio tri Oscara, uključujući onaj za najbolji film na 78. dodjeli Akademijine nagrade, a glavni mu je konkurent bio film Planina Brokeback. Priča filma prati dvojicu mladih Afroamerikanaca čiji događaj će utjecati na ljude domino efektom… Odlične glumačke izvedbe u filmu imali su Larenz Tate, Chris “Ludacris” Bridges, Brendan Fraser, Sandra Bullock, Terrence Howard, Thandie Newton, Matt Dillon i Ryan Phillippe.

No Country for Old Men, Nema zemlje za starce

Film je osvojio četiri Oskara uključujući i onoga za najbolji film. Joel i Ethan Coen braća su scenaristi i režiseri koji sve što dotaknu pretvore u zlato. Snimljen prema istoimenom romanu kojega je napisao Pulitzerom nagrađeni američki pisac Cormac McCarthy. Knjiga pisca Cormaca McCarthyja prilično je dobra, no braća Coen dodala su joj mračniju i komičnu stranu i tako je nastao ovaj genijalan film s Tommyjem Lee Jonesom, Joshom Brolinom i Javierom Bardemom u glavnim ulogama. Svakako treba naglasiti da je i na ovom filmu za kameru i impresivan vizualni dojam zaslužan Roger Deakins.

maxresdefault

Film Title: No Country for Old Men

Birdman: or (The Unexpected Virtue of Ignorance), Birdman: Neočekivana vizija postojanja

Birdman: Neočekivana vizija postojanja, poznatiji pod imenom Birdman američki je satirični film u žanru crne komedije i drame snimljen 2014. godine, kojeg je režirao, producirao i scenirao Alejandro González Iñárritu. Glavne uloge tumače Michael Keaton, Zach Galifianakis, Edward Norton, Andrea Riseborough, Amy Ryan, Emma Stone i Naomi Watts. Keaton igra holivudskog glumca na zalasku karijere poznatom po svojoj herojskoj ulozi u borbi da na Broadway postavi adaptaciju priče Raymonda Carvera.

Birdman je dobio odlične kritike, a proglašen je jednim od najboljih filmova 2014. godine od strane raznih organizacija, uključujući i Američki filmski institut i National Board of Review. Na 87. dodjeli Oscara, Birdman je dobio ukupno devet nominacija, i zajedno s filmom Grand Budapest Hotel, ima najviše nominacija uključujući i nagradu za najbolji film, režiju, originalni scenarij.

Birdman

Birdman

Spotlight

Potresna istinita priča o Pulitzerovom nagradom nagrađenoj priči redakcije novina Boston Globea, a koja je duboko uzdrmala najdugovječniju instituciju, Katoličku crkvu. Istraga oko zlostavljanja bila je zataškavana od strane moćnih institucija vlasti, a rezultat je bilo razotkrivanje sličnih zlodjela diljem svijeta. Film donosi istinitu priču s odličnim glumcima Markom Ruffalom, Rachel McAdams i Michaelom Keatonom.

Spotlight cover 1

Učitati još
Zatvori