Festival u Veneciji donio je neke od najboljih filmova ove godine

Festival u Veneciji donio je neke od
najboljih filmova ove godine

Ovog su vikenda oči filmskih kritičara uprte u filmski festival u Veneciji, a specijalizirani filmski portali oduševljeno pišu o događajima na kultnom filmskom spektaklu. Festival u Veneciji jedan je od najslavnijih takvih događanja u hollywoodskoj industriji, a uz onaj u Cannesu i Berlinu, znamo ga i kao najutjecajniji festival u Europi. Uvertira je u novu filmsku sezonu i svojevrsni je tastemaker – naslovi koji zaplijene najviše pažnje u Veneciji, sasvim sigurno će biti kino i streaming hitovi i za široku publiku. Dodjela prestižnih nagrada bit će utoliko uzbudljivija jer žirijem predsjeda Bong Joon Ho, dobitnik Oscara koji se upisao u povijest svojim filmom Parasite, ujedno našim najdražim filmom 2019. godine.

Penelope Cruz na festivalu u Veneciji

Crvenim tepihom prošetale su najveće hollywoodske ikone, kao i mlada glumačka imena kojima se predviđa fantastična karijera. Od Penelope Cruz, Pedra Almodovara, Anye Taylor-Joy, Helen Mirren, Kristen Stewart do Cynthije Errivo, Oscara Isaaca, Jessice Chastain i mnogih drugih.

Ovo će biti neki od najboljih filmova 2021. godine

Prikupili smo prve dojmove najuzbudljivijeg filmskog festivala i odabrali filmove za koje ne sumnjamo da će biti hit među publikom i trijumfirati na ovogodišnjoj sezoni dodjela nagrada.

Dune

dune

Svi ljubitelji filmskog opusa Denisa Villeneuvea došli su na svoje – Dune je napokon doživio svjetsku premijeru i uskoro kreće u kina. U pitanju je adaptacija kultnog romana Franka Herberta u kojem glumi impozantna glumačka postava. Prvim nas je trailerom Villeneuve odmah kupio jer Dune mami pažnju fantastičnim animacijama i epskom pričom, a prve reakcije s tim se većinom i slažu. Iako filmski kritičari tvrde da ovo nije Villeneuveuovo narativno remek djelo, većina ih je prenijela oduševljenje svijetom koji gradi u filmu, vizualnim dojmom i glumcima. Uloge tumače Timothee Chalamet, Zendaya, Jason Momoa, Oscar Isaac, Javier Bardem i drugi stoga jedva čekamo da izađe u kina ove jeseni.

Last Night in Soho

Anya Taylor-Joy prošle se godine nametnula kao nova glumačka muza. Već nekoliko godina reda uspješne uloge, ali 2020. je obilježila svojom Emmom, a zatim je zaokružila serijom The Queen’s Gambit koja joj je donijela hvalospjeve sa svih strana. Last Night in Soho njezin je prvi film nakon sijaseta pozitivnih reakcija na prethodne uloge. Pridružuje joj se još jedno uzbudljivo glumačko ime, Matt Smith, koji nas je svojevremeno oduševio ulogom princa Philipa u seriji The Crown. Psihološki horor prati mladu dizajnericu Eloise (Thomasin McKenzie) koja se neobičnim spletom okolnosti ‘nađe’ u šezdesetim godinama prošloga stoljeća u Londonu u kojem na jezivi način upoznaje Sandy, mladu ženu koja se želi probiti na glazbenoj sceni. Eloise se vrtoglavo gubi u Londonu toga vremena, ali putovanje u prošlost nosi veliki teret i neočekivani preokret.

Spencer

Kristen-Stewart-kao-princeza-Diana

Kristen Stewart oduvijek je bila glumica s podijeljenom reputacijom: neki njezine izvedbe cijene i vole, dok joj kritičari predbacuju manjak ekspresije i osrednju glumu. Međutim, filmovi u kojima tumači uloge nerijetko se pozicioniraju kao najpopularniji naslovi. Spencer nije iznimka, a tema koju pokriva dodatno razbuktava atraktivnost filma. Novo djelo Pabla Larraina stavlja novi spin na život princeze Diane. Problematizira njezin položaj unutar kraljevske obitelji i psihu, ali kako kritičari zasad pišu – u pitanju nije klasičan biografski film. Radnja se rasteže na tri specifična dana, posebice na Božić u Sandringhamu 1991. godine. Kristen Stewart, po mišljenju kritičara, jedinstveno glumi Dianu i savršeno prikazuje transformaciju njezinog karaktera. Pablu Larrainu ovo je drugi film s biografskim elementima, nakon što je 2016. godine iznenadio publiku filmom Jackie o legendarnoj Jacqueline Kennedy.

Power of the Dog

The-Power-of-the-Dog

Filmski festival u Veneciji označava veliki povratak Jane Campion, kultne redateljice filmova kao što su The Piano, In the Cut i Bright Star. Nakon 12 godina, Campion novi filmski naslov šalje na Netflix, a glavne likove igraju Benedict Cumberbatch, Jesse Plemons i Kirsten Dunst. Prve reakcije prozivaju ovaj film trijumfom Venecije i prekrasnim comebackom omiljene redateljice. Neobičan western prati dva brata sasvim suprotnih karaktera koji žive na izoliranom ranču kojim dirigira onaj grublji (Cumberbatch), a stvari i dinamika između njih drastično se mijenja dolaskom udovice i njezinog sina na imanje. Adaptacija romana Thomasa Savagea oživjela je na platnu i dobila četiri minute ovacija publike i pohvale za filmsku studiju maskuliniteta.

The Hand of God

Čini se da je ova filmska sezona u znaku povratka redateljskih legendi. Paolo Sorrentino oduševio nas je svojim režiserskim pothvatima posljednjih godina, prisjetimo se samo limitiranih serija The Young Pope i The New Pope. Na festival u Veneciji dolazi filmom The Hand of God za koji smo vam nedavno otkrili da će zasigurno biti najljepši film ove jeseni na Netflixu. Komentari na film mahom su pozitivni i usredotočeni na činjenicu da je ovo bez sumnje Sorrentinijev najosobniji film. U njemu se osvrće i na vlastito djetinjstvo, a kako pišu kritičari, rezultat je impresivna coming-of-age priča koja će nas obuzeti nostalgijom i teleportirati u drugačija vremena, osamdesete godine. Radnja se vrti oko mladog i pomalo awkward tinejdžera Fabietta Schisa čiji se život i svakodnevica, kao i ona njegove obitelji, sasvim mijenjaju dolaskom nogometne legende Diega Maradone u Napulj. Stvari postaju još kompleksnije kad upravo Maradona spasi mladog Fabietta od strašne nesreće, a počinje se raspetljavati priča o mladosti, filmu, sportu, ljubavi, odrastanju i identitetu. Trailer pogledajte ovdje.

Parallel Mothers

Pedro Almodovar, najveći suvremeni redatelj španjolskih filmova, ima novi film dvije godine nakon vrhunske drame Pain and Glory. Na ničije iznenađenje, Penelope Cruz vraća se u glavnoj ulozi i još jednom opravdava titulu njegove glumačke muze. Sedma kolaboracija ovih kreativaca rezultirala je filmom Parallel Mothers koji donosi priču o majčinstvu. Film se prikazivao prve večeri u Veneciji i zadovoljio očekivanja većine filmskih kritičara i nazočne publike. Penelope Cruz glumi 40-godišnju Janis, fotografkinju koja je odlučna u namjeri da svoju kćer odgoji kao samohrana majka, baš kao što su u tome uspjele njezina majka i baka. Na odjelu u bolnici upoznaje tinejdžerku Anu (koju igra Milena Smit). Dvije žene, u sasvim različitim životnim razdobljima, razvijaju vrlo prisan odnos. Međutim, mjesecima kasnije, otkrit će se da dijele nešto više od vremena provedenog u rodilištu.

Foto: Profimedia.hr, IMDb, screenshot

Učitati još
Zatvori