Razglednice iz Italije: Filmovi zbog kojih poželimo spakirati kofere
Razglednice iz Italije: Filmovi zbog kojih poželimo spakirati kofere

Razglednice iz Italije: Filmovi zbog kojih
poželimo spakirati kofere

S dolaskom ljeta i toplijih dana, mislima smo već krenuli ka jugu te vam šaljemo razglednice iz Italije. Filmske, istina je, ali s puno toplih pozdrava.

La grande bellezza (2013), r. Paolo Sorrentino

Filmski maraton započinjemo, svojevrsnim hommageom talijanskom načinu života, ujedno i vjerojatno najljepša razglednica koja nam stiže iz Rima. Kadrovi su nekada toliko zasljepljujuće božanstveni da u pojedenim scenama zbog njih ne primijetimo slabe tačke scenarija. Iako postavlja mnoga velika pitanja, La grande bellezza tek površno dodiruje odgovore na njih. No, ne može se poreći da nas na trenutke zaista podsjeća na tu grandioznu ljepotu življenja, posebno u scenama okupanim rimskim suncem.

Caro diario (1993), r. Nanni Moretti

Dragi dnevniče, kako glasi naslov Morettijevog meditativnog ostvarenja, mogao bi se čak promatrati kao oda istoj onoj ljepoti življenja koju će Sorrentino pokušati dočarati dva desetljeća kasnije, samo je Moretti prikazuje ne toliko grandioznom, koliko nešto jednostavnijom, svedenijom i – pomalo ironično – utoliko upečatljivijom. Vozeći se vespom do razbacanih mjesta duž Italije, od Rima do mediteranskih otoka, redatelj i junak ove priče zapisuje svoja zapažanja o ljudima koje upoznaje i uvidima do kojih dolazi na svom proputovanju.

Call Me By Your Name (2017), r. Luca Guadagnino

Ako postoji jedan film koji je u posljednjih nekoliko godina značajno doprinio talijanskom turizmu, onda je to nesumnjivo Guadagninov Call Me By Your Name. Razglednica ovog puta stiže sa sjevera Italije, iz gradića Crema i obližnjih krajolika. Temeljen na istoimenom romanu, film dočarava svu tragičnost i bol, no isto tako sav zanos i svu magiju prve velike ljubavi.

Roman Holiday (1953), r. William Wyler

Za kraj se zapravo vraćamo na sam početak, na jedan od prvih i – još uvek neprikosnovenih – sinonima za razglednice iz Italije unutar bogate svjetske kinematografije. Rim je u tom periodu postao filmski studio mnogih holivudskih produkcija, zbog čega je jedan njegov kvart i prozvan Cinecittà – filmski grad. Čak i ostvarenja koja nisu bila situirana u talijanskoj prijestolnici bila bi snimana na ovoj lokaciji. No, o tome možemo govoriti nekom drugom prilikom, kada se budemo prisjećali filmske povijesti. Roman Holiday jedan je od najsvjetlijih primjera holivudske romanse, a ujedno je topli eskapistički ulaz u Rim s početka 50-ih.

Članak preuzet s Journal.rs

Foto: IMDb

Učitati još
Zatvori