Filmovi o slavnim umjetnicima kao stvoreni su za kišni petak

Filmovi o slavnim umjetnicima kao
stvoreni su za kišni petak

Frida

Donosimo sedam filmova koji prikazuju živote svjetski slavnih umjetnika – ono najljepše i najgore od njih. Filmovi donose uvide u njihovo stvaralaštvo, no i osobne živote…

Frida

Istinita priča o životu meksičke slikarice i ikone 20. stoljeća, Fride Kahlo (glumi ju Salma Hayek) i njezinoj burnoj vezi s mentorom i ljubavnikom, slikarom Diegom Rivierom (glumi ga Alfred Molina) te njihovom mjestu u meksičkom društvu. Frida Kahlo ne samo da je bila velika umjetnica već i biseksualka te komunistkinja, koja je cijeli svoj život provela u borbi protiv nasilnog supruga, boli koja ju je pratila nakon nesreće s kolicima, amputacije noge, i na kraju, zlouporabe droga i alkohola od čega je i umrla u dobi od 47 godina.

Frida

Frida

The Girl with the Pearl Earring

Debitantski film Britanca Petera Webbera adaptacija je i u nas prevedenog istoimenog romana britanske Amerikanke Tracy Chevalier, velike ljubiteljice djela Johannesa Vermeera, koja je u romanu izmaštala priču o nastanku jedne od najpoznatijih Vermeerovih slika, Djevojke s bisernom naušnicom, poznate i pod naslovom Djevojka s turbanom, naslikane vjerojatno negdje između 1665. i 1667. godine.

Kako se o Vermeerovom životu i radu malo zna, ne mnogo više od toga da je najveći dio života proveo u rodnom primorskom gradiću Delftu, u kući punice rentijerke s čijom je kćeri imao jedanaestoro djece, spisateljica je pretpostavila da je slika nastala po narudžbi raspojasana umjetnikova mecene koji se zagledao u sluškinju u domu Vermeerovih (čije je postojanje također samo pretpostavka) te zatražio od slikara da portretira senzualnu djevojku. Rafiniranošću i finom ironijom u pristupu mogućoj relativnosti u odnosu erotskog i pornografskog spisateljica Tracy Chevalier i scenaristica Olivia Hetreed znakovito su se odmakle od danas prevladavajućeg seksualnog konzervativizma.

The Girl with the Pearl Earring

U glavnoj ulozi je odlična Scarlett Johansson, a Vermeer tumači uobičajeno sugestivni Colin Firth. Redatelj Webber, uz dragocjenu podršku renomiranog portugalskog snimatelja Eduarda Serre (za rad na ovom filmu dobio je Europsku filmsku nagradu), svaki kadar filma komponira kao sliku na tragu nizozemskog, a posebno Vermeerovog slikarstva 17. stoljeća, pri čemu je uporaba svjetla u kreiranju ozračja upravo briljantna. Uz oskarovske nominacije, film je dobio i dvije za Zlatni globus – u kategoriji najbolje dramske glumice (S. Johansson) i originalne glazbe (Alexandre Desplat), a sjajna fotografija Eduarda Serre nagrađena je i na festivalu u San Sebastianu.

Basquiat

Dobitnik Zlatnog Globusa, nagrade César te Zlatne Palme, Julian Schnabel, režirao je ovu potresnu priču o usponu i pad veličanstvog mladog umjetnika, Jeana Michela Basquiata. U glavnoj ulozi pojavljuje se Jeffrey Wright, dok ostatak izvrstne glumačke ekipe čine neki od najvećih hollywoodskih glumaca, među kojima se posebno ističu Dennis Hopper i Gary Oldman.

S devetnaest godina, Jean Michel Basquiat bio je siromašni crtač uličnih grafita. Osam godina kasnije, kao svijetski priznati slikar preminuo je od predoziranje heroinom. Film priča priču o njegovom burnom životu i o tome kako ga je umjetnički krug njujorškog Sohoa prepoznao i omogućio mu da se uzdigne do zvijezda.

 

Iako je stekao bogatsvo i slavu, Basquiata su proganjali osobni demoni – majka mu je bila psihički bolesnik, a on je sam mrzio srednju klasu, koja mu se udvarala i iskorištavala ga. Na kraju je ovaj mladi umjetnik izgubio svoju bitku sa ovisnošću i prokockao veliki talent.

Gauguin

Biografski film o slavnom slikaru koncentriran je na dio njegovog života na Tahitiju, gdje se žaljubio u domorotkinju. Glavna uloga je pripala Vincentu Casselu koji ga je prilično vjerno utjelovio.

Pollock

Ovo je istinita priča o jednom od najvećih američkih slikara 20. stoljeća, ocu apstraktnog ekspresionizma. Jackson Pollock (glumi ga Ed Harris) je potkraj 40-ih godina postao zvijezda i “Life” magazin objavio je članak o njegovu radu. Gotovo desetljeće prije, Jackson je živio s bratom u malom stanu u New Yorku. Povremeno je pokazivao svoje radove na izložbama, no kad je upoznao Lee Krasner, koja je preuzela brigu o njegovoj karijeri, ali i privatnom životu, Pollockov život krenuo je uzlaznom putanjom.

Pollock

Lee je postala njegova partnerica, ljubavnica i supruga, pomagala mu je da se odvikne od alkohola te mu pružala utjehu i sigurnost. Zajedno su se preselili u Hamptons. Uskoro su stigle pohvale za njegov rad, kritičari su bili blagonakloni, no iako je pobjegao od stresa gradskog života, Pollock nije mogao pobjeći od svojih demona.

Surviving Picasso

Priča o nevjerojatnoj Picassovoj mizantropiji ispričana je kako ju je doživjela njegova ljubavnica Francoise Gilot (glumi ju Natasha McElhone). Francoise je bila Picassova ljubavnica od 1944. do 1954. i zajedno su imali dvoje djece, Claudea i Palomu. U filmu je Picasso (glumi ga odličan Anthony Hopkins) prikazan kao notorni ženskar, sa scenama iz njegove prošlosti iz kojih saznajemo za njegov odnos sa suprugom Olgom (glumi ju Jane Lapotaire), umjetnicom Dorom Marr (glumi ju Julianne Moore) i Marie-Therese Walter (glumi ju Susannah Harker), prizemnom ženom koja se s umjetnikom viđa samo nedjeljom.

Hopkins upečatljivo utjelovljuje Picassa kao umjetničkog genija s odvratnom navikom iskorištavanja i zlostavljanja žena. Ne samo da vara svoju suprugu, nego i ljubavnice.

Modigliani

Modigliani je izvrsna biografska drama koja podjednako plastično dočarava život jednoga od najvećih slikara XX. stoljeća, Amadea Modiglianija, kao i parišku umjetničku sredinu nakon svršetka Prvoga svjetskog rata. Poticajan scenarij i znalačku režiju potpisuje Mick Davis. Autor vješto usporedno prati dvije tematske niti, slikarevu strastvenu vezu s voljenom ženom te umjetničko suparništvo i ambivalentno prijateljstvo s Pablom Picassom. Pritom vjerno rekonstruira bohemsko ozračje pariških umjetničkih krugova te skicira portrete velikih Modiglianijevih suvremenika i bliskih prijatelja Utrilla, Diega Rivere, Gertrude Stein, Olge Picasso, Maxa Jacoba, Soutinea, Zborowskog i Jeana Coctoaua.

Davis je okupio i vrsnu glumačku ekipu na čelu s izvrsnim Latinoamerikancem Andyjom Garcijom  u ulozi slikara i britanskim Irancem Omidom Djalilijem, kao njegovim slikarskim suparnikom i prijateljskim alter egom Pablom Picassom. Film, snimljen uglavnom na lokacijama u Rumunjskoj u koprodukciji više zemalja, primjerno je produciran, s naglašeno kvalitetnom vizualizacijom.

https://www.youtube.com/watch?v=Bv_VAqNL_V0

Učitati još
Zatvori