Napokon možemo pogledati filmove Mire Furlan u kinu

Napokon možemo pogledati filmove
Mire Furlan u kinu

Kad se osvrnemo na hrvatsko kazalište, teatar i film kroz povijest, a posebno onu recentniju, naša je kultura vrvjela velikim pojavama. U svijetu filma, nezaobilazno je ime Mira Furlan, jedna od najvećih hrvatskih i jugoslavenskih glumica koja uloge u ostvarila u nebrojeno mnogo filmskih, televizijskih i kazališnih projekata koje danas, u okviru regionalne kulture, smatramo legendarnima. Tu su serije Velo misto, Smogovci, Bolji život, uloge poput Glorije, Ofelije i Medeje u kazalištu, filmski naslovi poput Otac na službenom putu, Kiklop, Za sreću je potrebno troje i slični.

Osim po fantastičnoj karijeri, danas se Furlan pamti i njezinim britkim osvrtima na političku i društvenu klimu, a zbog situacije na našim prostorima karijeru je nastavila u SAD-u gdje je snimila niz američkih i internacionalnih koprodukcija.

Filmovi Mire Furlan u riječkom Art-kinu

Filmove s Mirom Furlan često nemamo gdje pogledati pa nas je tako oduševila vijest riječkog Art-kina koji je pripremio cijeli retrospektivni program posvećen ovoj kultnoj glumici. Od 1. ožujka Riječani će imati priliku svakog utorka u mjeseci gledati drugi proslavljeni film, a program počinje prvim danom ožujka u 20 sati uz obiteljsku dramu Emira Kusturice, Otac na službenom putu, ujedno jedinim jugoslavenskim filmom koji je nagrađen Zlatnom palmom u Cannesu. U sklopu otvaranja, redatelj Rajko Grlić (koji je također surađivao s Furlan i čiji će se film Za sreću je potrebno dvoje prikazivati u programu) dat će video uvod u cijeli projekt.

Osim navedenih, prikazat će se i filmska adaptacija Kiklopa koju je režirao Antun Vrdoljak, drama Živka Nikolića Lepota poroka za koju je Furlan dobila Zlatnu arenu u Puli, ratni film Bahrudina Čengića Gluvi barut i road movie Turneja Gorana Markovića.

Cijeli program i točne datume pronađite na službenoj stranici Art-kina!

Foto: Art-kino, Profimedia.hr

Učitati još
Zatvori