Filmovi koje bismo trebali pogledati prije 40. rođendana

Filmovi koje bismo trebali pogledati
prije 40. rođendana

Pop kultura uči nas kako svakodnevni život može izgledati  zanimljivo, glamurozno i intrigantno ako ga gledamo kroz oči ekscentričnih umjetnika koji uvijek spoje nespojivo, pronađu iskru tamo gdje je naizgled nema, šokiraju, propituju i analiziraju kroz atraktivne oblike umjetnosti koja će privući pažnju masa.

Vjerojatno će vam većina ljudi potvrditi kako kreiraju vlastiti identitet, prikupljaju informacije, grade vlastitu ličnost i snagu karaktera uz pomoć knjiga, glazbe i filmova. Osim zabavne i kulturne, pop kultura ima veliku ulogu u odgoju i obrazovanju.

Neke likove i priče koje smo upoznali tijekom života, u različitim životnim faza potpuno drugačije doživljavamo i shvaćamo. Neki od njih nam pomažu da s puno više odlučnosti i snage koračamo kroz svakodnevnu džunglu kojekakvih situacija. Ali i da se suočimo s emocijama te shvatimo društvene procese.

Kako ne biste propustili fascinantne priče pretočene u velike filmske uspješnice, u nastavku donosimo popis filmova koje, ukoliko još niste, vrijedi pogledati do svog četrdesetog rođendana.

Doručak kod Tifanija

Jer zašto ne biste uživali u svojoj maloj crnoj haljini uz kroasan i kavu i gledali jedan ovakav klasik. Probudite damu u sebi i dozvolite si malo pariškog chica čak i u svom dnevnom boravku.

Od 9 do 5

Što bi bila jedna ovakva filmska lista bez filma koji nosi epitet feminističkog klasika. Riječ je o originalnoj, lepršavoj i iznimno zabavnoj komediji koja s pravom uživa kultni status. “Od 9 do 5” redatelja Colina Higginsa ujedno je i prilično detaljan prikaz i oštra kritika nepravdi i predrasudama u svijetu visokog biznisa.

Čekajući izdisaj

Četiri najbolje prijateljice, Afroamerikanke Savannah (W. Houston), Bernadine (A. Bassett), Robin (L. Rochon) i Gloria (L. Devine) žive u Phoenixu na američkom jugozapadu. Bernadine je jedanaest godina u braku s bogatim poslovnim čovjekom koji je iznenada napusti zbog svoje tajnice, bjelkinje. Očajna je. U prvi čas spali sva njegova odijela i automobil, a onda pokuša stanovitu utjehu naći u njihovo dvoje djece. Kad joj on ponudi samo tristo tisuća dolara “kao odštetu”, tuži ga i počne dugi sudski spor. Bez njezine pomoći i odricanja on nikad ne bi imao tako uspješnu karijeru. A soundtrack famozne Whitney učinit će da odletite u neki čudesan svijet.

Prelomilo se u četrdesetima

Riječ je o još jednoj priči iz svakodnevnog života koja je prenesena na veliko platno. Paul Rudd i Leslie Mann su bračni par s dvoje djece, rade, bore se s bračnim problemima, poslom i svakodnevnim obvezama. Godine idu i bliže se četrdesete sa svim svojim izazovima.

Boja purpura

Ovaj film uistinu zaslužuje svaku pažnju. Za njega režiju potpisuje Steven Spielberg, a opisuje  život Celie, mlade crnkinje koja odrasta u prvoj polovici 20. stoljeća. Prvi je put vidimo s 14 godina, trudnu s očevim djetetom. Pratimo je idućih 30 godina njezina teškog života.

Temeljen na „Pulitzerom“ nagrađenom romanu Alice Walker, film „Boja purpura“ obuhvaća razdoblje od 1909. do 1949. i prepričava život Celie (Whoopi Goldberg), crnkinje s Juga doslovce prodane svome brutalnome mužu,  Albertu (Danny Glover). Celie svoje najskrovitije misli pretače u pisma sestri Nettie, ali Albert od nje skriva pisma u kojima joj Nettie odgovara te dopušta Celie da pretpostavi kako je Nettie umrla. Naposljetku, Celie pronađe zaštitnicu u Sofiji (Oprah Winfrey), ženi Gloverova sina iz prethodnoga braka koja se ne da zavlačiti. Nažalost, Sofija je „naučena pameti“ kada je pretuku gnjevni bijelci. Poslije Celie uspije sklopiti čvrsto prijateljstvo s Albertovom ljubavnicom Shug. Osokoljena time, Celie počne kopati po muževim stvarima i pronađe Nettiena pisma. Napokon sposobna suprotstaviti se mužu, Celie ga napusti u potrazi za vlastitim novim životom. Veliki kinohit „Boja purpura“ bio je nominiran za jedanaest „Oscara“.

Erin Brockovich

Za razliku od mnoštva patetičnih sudskih drama s grandioznim epilozima, “Erin Brockovich” je iskreni isječak života, bez dotjerivanja i ulagivanja publici. Slično ulozi u “Zgodnoj ženi”, Julia Roberts još jednom glumi osebujnu ženu bez dlake na jeziku, ovaj put u borbi za prava socijalno ugroženih slojeva. ponekad se umorimo boreći se, no ovakvi nas filmovi podsjećaju da nikada ne treba odustati.

Djeveruše

Annie (Kristen Wiig) je u kasnim 30-ima i – neudana. Nakon što joj je propao posao sa slastičarnicom, izgubila je svu svoju imovinu, a ubrzo i dečka. Sada je prisiljena prodavati nakit i živjeti s nepodnošljivim cimerom Gilom (Matt Lucas) i njegovom sestrom Brynn (Rebel Wilson). Nakon poslovnog kolapsa Annie više ne gaji nadu da će jednog dana opet oživjeti svoj posao iz snova. Njezine ljubavne simpatije sada su okrenute prema Tedu (Jon Hamm), koji je toliko zaokupljen sobom da je jedva primjećuje. Jedino joj je svjetlo u tom životnom tunelu najbolja prijateljica Lillian (Maya Rudolph), koja se upravo zaručila i zatražila od Annie da joj bude kuma.

Na zaručničkom tulumu Annie upozna i djeveruše – ciničnu rođakinju Ritu (Wendi McLendon-Covey), naivnu prijateljicu Beccu (Ellie Kemper), vulgarnu sestru mladoženje Megan (Mellissa McCarthy), te bogatu i lijepu suprugu mladoženjinog šefa, Helen (Rose Byrne). Među brojnim nominacija i osvojenim nagradama izdvojit ćemo nominacije za najbolji scenarij i najbolju sporednu ulogu (Melissa McCarthy) na Oskarima te nominacije u kategoriji nabolje glumice (Kristen Wiig) i najboljeg filma na Zlatnom globusu.

Foto: Screenshot

Učitati još
Zatvori