Nastala je prava pomama oko 9 godina starog filma ‘Zaraza’, odjednom je došao na listu najgledanijih

Nastala je prava pomama oko 9 godina starog filma ‘Zaraza’, odjednom je došao na listu najgledanijih

Dok kina diljem svijeta strahuju zbog koronavirusa, prava se anomalija stvorila na listama najgledanijih filmova. U top 10 najčešće gledanih na Appleovom iTunesu nalazi se devet filmova iz prošle godine. Redom su to hitovi poput Parazita, Nož u leđa i Snježnog kraljevstva 2. Odjednom, na kraju liste, našao se film ‘Zaraza.’

Film Stevena Soderbergha našao se na novom valu popularnosti usred epidemije koronavirusa u svijetu. Prije samo godinu dana nije bio čak ni u prvih 100 najgledanijih, a čak ni u trenutku premijere 2011. godine nije doživio toliko pažnje od strane publike ili kritičara. Ipak, nije teško za shvatiti zašto je baš sada ‘Zaraza’ postala takav hit.

Film prati priču o misterioznom i smrtonosnom virusu koji u svega nekoliko tjedana potpuno pokori svjetsko stanovništvo. Glavne likove utjelovili su, ni manje ni više nego najveće hollywoodske zvijezde poput Judea Lawa, Matta Damona, Kate Winslet i Gwyneth Paltrow. Soderbergh u prvi plan stavlja zdravstvene institucije i istražitelje te znanstvenike koji pokušavaju zaustaviti virus dok se istovremeno društvo raspada u moralnom kaosu i panici. Iako je fiktivni virus iz filma znantno opasniji i nema ikakve povezanosti s virusom COVID-19, intrigantno je pogledati kako ljudi sve teže navigiraju kroz svakodnevicu i gube kontakt sa stvarnom situacijom.

“Sličnosti između našeg virusa i korone je neopipljiva, slučajna i nevažna. Ono što je ključno je koliko smo točno pogodili reakciju društva i širenje straha te efekti istog”, objasnio je za autor filma, Scott Z. Burns.

O samom fenomenu ponovog gledanja filma oglasio se i producent Michael Shamberg: “Daje li to ljudima nadu? Pokazuje da će se na kraju pronaći rješenje i da će se čovječanstvo oporaviti. Ako i zastrašuje nekog, onda bi trebalo zastrašiti ljude kako bi se držali mjera opreza i institucije da učine pravu stvar.”

Foto: IMDb

Učitati još
Zatvori