Film koji je preko noći postao apsolutni favorit godine

Film koji je preko noći postao
apsolutni favorit godine

U posljednjih nekoliko tjedana filmski svijet preplavili su bombastični naslovi koji su stigli u kino dvorane. I zaista su svi odjeknuli filmskom publikom i kritikom, počeli se nametati kao ozbiljni favoriti za Oscara 2022. godine i jednostavno dignuli neviđenu razinu hypea. Međutim, najnoviji film kultnog režisera Stevena Spielberga doslovce je ‘pokosio’ konkurenciju i ovoliku količinu pozitivnih komentara filmskih kritičara, sa strane raznih portala koji guraju sasivm različite filmove u prvi plan, već dugo nismo vidjeli.

Spielbergova verzija klasika

U pitanju je mjuzikl West Side Story, remake jednog od najvećih mjuzikla u povijesti filma koji je izašao 1961. godine i proslavio se glazbom za koju je tekst napisao nedavno preminula legenda – Stephen Sondheim. Gotovo 60 godina kasnije, stigao je Spielbergov West Side Story od kojeg mnogi imaju izrazito visoka očekivanja. I kako stvari sada stoje – film bi ih sve mogao i opravdati.

Prvi ikad Spielbergov mjuzikl prati istu priču kao original koji se temeljio na Shakespeareovom Romeu i Juliji. Radnja se tako vrti oko dvije zaraćene bande na ulicama New Yorka, jedni su Jetsi, talijansko-američkog porijekla, a drugi Sharksi, portorikanski imigranti. U jeku rivalstva, vođa Sharska Bernardo (David Alvarez) i vođa Jetsa Jeff (Mike Faist) planiraju susret, ali kad se Riffov najbolji prijatelj Tony (Ansel Elgort) i Bernardova sestra Maria (Rachel Zegler) upoznaju i zaljube, situacija izmiče kontroli. Za Rachel Zegler ovo je hollywoodski prvijenac epskih razmjera, a oni koji pišu o filmu slažu se da glumica karizmatično i uvjerljivo igra ulogu Marije. S druge strane, Ansel Elgort, koji mnogima pripada u kategoriju ‘ili ga volite ili ne’ donosi svoju najbolju glumačku ulogu dosad.

Izvrsne glumačke izvedbe prvo je što su kritičari nahvalili, dok je Entertainment Weekly objasnio kako je Spielberg uspio ‘izvući ono gotovo nemoguće’ u savršenom remakeu. Po njihovom sudu, režiser je uspio zadržati šarm, dojam i likove svojstvene vremenu u koje je radnja smještena, a istovremeno je remake učinio bližim novim generacijama. Kako piše Variety, “u Spielbergovoj verziji postoje scene koje će vas rastopiti, scene tijekom kojih jednostavno sjedite i uživate u veličanstvenosti svega što gledate.” Iako u suštini ima poruka i scena koje progovaraju i o društvenoj razini tog vremena, film je također neodoljivo zabavan, a kostimografija, uz estetski dojam cijelog filma, igra ulogu za sebe.

S obzirom na tim ljudi koji je radio uz Spielberga, uspjeh filma nije ni toliko nevjerojatan. Na scenariju je rado Tony Kushner, dobitnik Pulitzera, dok je originalnu koreografiju modernizirao Justin Peck, nagrađivani koreograf i plesač.

Uz ovakve prve reakcije, film se svrstao na listu najuzbudljivijih i zasad mu predviđamo i nekoliko nominacija za Oscar!

Foto: IMDb, Twentieth Century Fox Film Corporation

Učitati još
Zatvori