„Film u bolnici“ za lakše ozdravljenje malih pacijenata

„Film u bolnici“ za lakše
ozdravljenje malih pacijenata

Edita Bilaver Galinec, Ana Kruhak, Dorotea Šimunec, Mara Bratoš, Ivanka Gregurinčić, Ivana Jakobović Alpeza

Edita Bilaver Galinec, Ana Kruhak, Dorotea Šimunec, Mara Bratoš, Ivanka Gregurinčić, Ivana Jakobović Alpeza

“Postoji li loš trenutak za uroniti u svijet umjetnosti? To je pitanje koje se nerijetko postavlja u svakodnevnom životu, ali vrlo rijetko u situacijama bolničkog okruženja. Mi smo u pravilu dugo vremena zanemarivali takve stvari, ali danas je bjelodano da bilo koja distrakcija, a posebice kvalitetna distrakcija kao što je uranjanje u svijet filmske umjetnosti, može itekako unaprijediti i sam proces liječenja i donijeti osjećaj opuštenosti odnosno lakšeg podnošenja svih nevolja koje bolest i proces liječenja donose djetetu i njegovoj obitelji“ – poručio je prof.dr.sc. Jurica Vuković, predstojnik Klinike za pedijatriju KBC Zagreb.

Edita Bilaver Galinec i Ivana Jakobović Alpeza

Edita Bilaver Galinec i Ivana Jakobović Alpeza

Upravo je to bio cilj projekta „Film u bolnici“ Udruge Djeca susreću umjetnost, koja je drugu godinu zaredom osigurala sredstva Europske unije za provedbu projekta u suradnji s partnerima Međunarodnim filmskim festivalom za djecu BUFF iz Švedske i kulturnom ustanovom JEF iz Belgije te ponudila malim pacijentima online platformu: www.filmubolnici.org. Projekt traje do kraja 2019. godine, pristup platformi je besplatan i potrebno je samo unijeti lozinku koju djeca dobivaju prilikom registracije svog boravka u uključenim bolnicama.

KBC Rebro

KBC Rebro

„Film u bolnici“

„Film u bolnici“ podržale su i brojne poznate osobe među kojima su se posebno istaknuli Mara Bratoš, Iva Mihalić, Marko Petrić, Tena Jeić Gajski, Csilla Barath Bastaić, Nera Stipičević i Katarina Strahinić, koji su posjetili male pacijente KBC Zagreb i osmijehom i lijepim riječima razvedrili atmosferu bolničkih odjela. Osim želja za što bržim ozdravljenjem, mališanima su prenijeli i neka zanimljiva iskustva i dogodovštine sa filmskih setova te im poručili kako ne sumnjaju da će bolničko opkruženje uskoro zamijeniti vlastitim domovima.

U međuvremenu tu je filmska ponuda projekta „Film u bolnici“ koja je uistinu impresivna! Digitalna platforma sadržava 16 dugometražnih i 60 kratkometražnih filmova za djecu od tri do petnaest godina, kao i posebne pozdrave/obraćanja redatelja i glumaca pacijentima. Od hrvatskih filmova mali pacijenti mogu pogledati naslove: Otac Veljka Popovića, Ježeva kuća Eve Cvijanović, Smijuljica i Kišni Ivane Guljašević te hrvatskoslovenski koprodukcijski serijal Koyaa Kolje Saakside i studio DIM-a. Kroz suradnju sa Zagreb filmom na platformi će se predstaviti nezaobilazni klasici iz serijala Profesora Balthazara i recentna hrvatska produkcija animiranog filma: Prvi korak Petre Kožar, Bijela vrana Mirana Miošića, Bobo Andreja Rehaka, BLA Martine Meštrović, Puž slikar Manuele Vladić Maštruko, Skriveni talent Mirana Miošića i Tajni laboratorij Nikole Tesle Brune Razuma.

Nera Stipičević, Iva Mihalić, Csilla Barath Bastaić, Tena Jeić Gajski

Najvažnije ipak je što su se u projekt uključile sve hrvatske bolnice i pedijatrijski odjeli koji već sudjeluju u akciji „Za osmijeh djeteta u bolnici“. Hrvatski partner projekta, Savez Naša djeca, time je dao priliku svim malim pacijentima da urone u svijet sedme umjetnosti.

Udruga Djeca susreću umjetnost djeluje od 2012. godine i godišnje u njihovim različitim projektima filmsko-obrazovnog programa Sedmi kontinent sudjeluje 25 tisuća djece.

 Mara Bratoš

Mara Bratoš

Csilla Barath Bastaić

Csilla Barath Bastaić

Iva Mihalić

Iva Mihalić

Katarina Strahinić

Katarina Strahinić

Marko Petrić

Marko Petrić

Tena Jeić Gajski

Tena Jeić Gajski

Nera Stipičević

Nera Stipičević

Foto: John Pavlish

Učitati još
Zatvori