Trokut tuge slovi za najbolji film godine, a Hrvatskoj je donio europskog Oscara
Trokut tuge slovi za najbolji film godine, a Hrvatskoj je donio europskog Oscara

Trokut tuge slovi za najbolji film godine, a
Hrvatskoj je donio europskog Oscara

Titulu jednog od najboljih filmskih ostvarenja godine spremno je ponjeo Trokut tuge, film cijenjenoga švedskog redatelja Rubena Östlunda. Moćna satira na račun dokonih bogataša ove mu je godine u Cannesu osigurala drugu Zlatnu palmu za najbolje filmsko ostvarenju. Prva mu je pripala za hvaljeni Kvadrat, a ovoga puta na velike ekrane donosi moćnu satiru na račun dokonih bogataša.

A titulu jednog od najboljih filmova godine opravdala je i nominacija za prestižnu nagradu Zlatni globus, koju je stekao u kategoriji najboljeg mjuzikla ili komedije.

Osebujna kritika društva

U središtu radnje su modeli Carl i Yaya koji bivaju pozvani krstarenje koje se tek na prvi pogled čini kao savršena Instagram avantura. Rezultat je razuzdana satira o klasnim ulogama i neukusu ekstremnog bogatstva koju trenutno možete pogledati u domaćim kinima.

Ova crnohumorna komedija će vas nasmijati, ali i natjerati da promislite o stvarnosti koja vas okružuje.

ZFF

Film koji niže nagrade

Film Trokut tuge hrvatskom je glumcu Zlatku Kići Buriću osigurao i europskog Oscara, Europsku filmsku nagradu (EFA) za najbolju mušku ulogu. Osječki glumac, koji godinama djeluje Danskoj, nagrađen je za ulogu istočnoeuropskog oligarha.

Osim u navedenoj, film Trokut tuge na dodjeli europskih Oscara je trijumfirao u još tri kategorije – za najbolji scenarij, najboljeg redatelja i najbolji film.Sjajan je to znak kako bi mu se sreća mogla osmjehnuti i na američkim Oscarima.

PS: Uspjeh vrijedan isticanja

Svakako vrijedi istaknuti kako je na 35. dodjela Europskih filmskih nagrada Hrvatska slavila i u kategoriji najbolje montaže, a ona je pripala tursko-hrvatskoj produkciji filma Dani suše producentice Anite Juka.

Foto: IMDb

Učitati još
Zatvori