Ovih pet filmova ćemo sigurno gledati na ovogodišnjem ZagrebDoxu

Ovih pet filmova ćemo sigurno gledati
na ovogodišnjem ZagrebDoxu

Festival koji publici predstavlja dokumentarni film, trebao se održati od 15. do 22. ožujka u CineStaru Zagreb – Branimir mingle mallu, međutim trenutno je odgođen i ne zna se novi datum. Prenosimo dio izjave organizatora:

“Na temelju upravo pristiglih informacija i uputa Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske, koje uključuju preporuku zabrane javnih okupljanja u zatvorenom prostoru, sve u svrhu kontroliranja trenutne epidemiološke situacije u Hrvatskoj, okolici i ostatku Europe, naša je odgovornost i obaveza prema festivalskoj publici poduzeti sve nužne mjere opreza i sigurnosti. Održavanje festivala u predviđenom terminu predstavlja potencijalan rizik za posjetitelje, autore te predstavnike medija. O novom datumu održavanja Festivala kao i svim dodatnim informacijama bit ćete pravovremeno obaviješteni.”

Na festivalu, kada novi datum bude potvrđen, prikazat će se više od stotinu dokumentarnih filmova u 17 programa. Za službenu festivalsku nagradu, najbolji film, Veliki pečat, natječe se 17 filmova u kategoriji međunarodne konkurencije te isto toliko dokumentaraca u sekciji regionalne konkurencije. Mi smo izdvojili pet filmova koje svakako trebate pogledati.

Film Za Samu (For Sama)

Za Samu je prvi dokumentarni film 26-godišnje građanke-novinarke Waad al-Kateab. Posvećuje ga svojoj novorođenoj kćeri: “Želim da shvatiš zašto smo tvoj otac i ja donijeli odluke koje smo donijeli i za što se borimo”. Jednostavnom digitalnom kamerom Waad dokumentira sirijski ustanak protiv Asada u pobunjeničkoj utvrdi Alepu od početka do prisilne evakuacije krajem 2016. godine.

Film Bogovi Molenbeeka (Gods of Moleenbek)

Odrastajući u briselskoj četvrti Molenbeek, poznatoj po napadima bombaša samoubojica i policijskim ophodnjama, šestogodišnji prijatelji Aatos i Amine razmišljaju o velikim egzistencijalističkim pitanjima koja od pamtivijeka zaokupljaju mislioce i teologe. Postoji li višnja sila? Je li priroda bog? Iz načina na koji ova djeca pronalaze smisao u bezumlju i zrcale ono što ih okružuje pomoću odrasli bi mogli štošta naučiti o tome kako i zašto se ljudska vrsta udaljava od svoje ljudskosti.

Umjetnica i lopov

Film koji svakako preporučamo i koji će vas ganuti do suza. Kad dvije slike češke slikarice Barbore Kysilkove, predstavnice naturalizma, nestanu iz umjetničke galerije u Oslu, norveške vlasti ubrzo otkrivaju lopova. Slikarica mu na saslušanju prilazi i pita može li naslikati njegov portret, a on, ispunjen grižnjom savjesti, pristaje. Uslijedit će niz portreta nastalih tijekom nekoliko godina. U ovoj nevjerojatnoj priči o ljudskim sponama i prijateljstvu redatelj promatra tegobne živote dvoje ljudi koji jedno u drugom pronalaze odraze svojih mračnih strana, trauma, kompulzija i autodestruktivnog ponašanja. Posebno je upečatljiv trenutak u kojem narkoman i sitni lopov koji je neko vrijeme proveo u zatvoru prvi put promatra svoj portret i potpuno se slama, a tijekom filma naše shvaćanje oba lika, ali i ukradenih slika, potpuno se mijenja.

Nun of your bussines, redateljice Ivane Marinić Kragić

Priča o ljubavi koja se dogodi na najneočekivaniji način – u samostanu. Definitivno naša preporuka.

PJ Harvey: A Dog called money

Film prati neobičan proces stvaranja albuma The Hope Six Demolition Project glazbenice PJ Harvey iz 2016. godine. Irski redatelj i ratni izvjestitelj Seamus Murphy, koji je s PJ Harvey prethodno surađivao na njezinu nagrađivanom albumu iz 2011. godine Let England Shake, sada je prati u obilasku ugroženih područja u Afganistanu, na Kosovu i u siromašnoj četvrti glavnog grada SAD-a Washingtona. U potrazi za nadom i ljudskošću Harvey upoznaje ljude, piše poeziju i prikuplja inspiraciju za nove pjesme.

Dnevne projekcije na festivalima i dalje ostaju besplatne. Cijeli filmski kao i popratni program možete pronaći na
http://zagrebdox.net/en

Foto: ZgDox

Učitati još
Zatvori