Festival svjetskog kazališta stiže već u veljači, a otvaraju ga dvije predstave velikog portugalskog redatelja

Festival svjetskog kazališta stiže već u veljači, a otvaraju ga dvije predstave velikog portugalskog redatelja

Ljubitelji kazališta ove će godine moći ranije uživati u nizu kazališnih komada povodom otvaranja Festivala svjetskog kazališta. Iako se tradicionalno održava u rujnu, zbog predsjedanja Hrvatske Vijećem Europske Unije festival je premješten u prvu polovicu godine. Tim će povodom u Hrvatskoj gostovati najslavniji kazališni komadi na daskama HNK-a, a naše kazalište također će uprizoriti svoje najveće adute na svjetskim pozornicama. Svaki će mjesec u sljedećih šest mjeseci publika gledati predstave koje su obilježile prošlu sezonu.

Tiago Rodrigues otvara festival

Festival se otvara već u veljači u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu i to predstavama kultnog portugalskog redatelja Tiaga Rodriguesa. Sopro je prva predstava na programu 6. veljače. Ističe se po tome što je protagonistica šaptačica iz Nacionalnog kazališta u Lisabonu. Rodrigues šaptačicu stavlja u središte pozornosti, a sve druge elemente predstave suzbija i tako istražuje srž teatra.

HNK je najavio radnju predstave: “Večeras, ona je ta koja priča priče, bilo istinite ili ne, sve su potekle iz kazališta. Ona je u središtu scene, u fokusu pozornosti gledališta. Tiago Rodrigues je uzima za ruku i vodi je iz njezine zaštićene pozicije, izvodi je iz njezine „kućice“, nagovarajući je da ispriča priču o prohujalim vremena, nju, ženu- koja je samo vrhovima prstiju ikada zakoračila na pozornicu.”

Petak, 7. veljače, prilika je da pogledamo predstavu By heart/ Napamet, također pod redateljskom palicom Tiaga Rodriguesa. U ovom netipičnom djelu redatelj pokušava naučiti grupu od deset osoba pjesmu. Međutim, oni nikad nisu vidjeli predstavu, ne znaju koji je tekst u pitanju i koje stihove moraju učiti pred cijelom publikom. Čitava je predstava prožeta temama i citatima iz Shakespearovih djela, djela Rayja Bradburyja i drugih autora. Kako napreduje učenje pjesme tako se polako odmotava pozadinska priča.

Kako piše na službenoj stranici HNK: “Napamet je komad koji govori o važnosti prijenosa riječi, o nevidljivom švercanju riječi i ideja koje nastaju jedino memoriranjem. Radi se o kazalištu koje samo sebe prepoznaje kao mjesto transmisije nečeg što se ne može izmjeriti metrima, eurima i bitovima.“

Predstava će se igrati u Hrvatskom državnom arhivu, a prikazat će se i 8. veljače.

Foto: HNK

Učitati još
Zatvori