Dirljivi dokumentarac koji bi mogao promijeniti vaš pogled na svijet, prirodu i način života

Dirljivi dokumentarac koji bi mogao promijeniti vaš pogled na svijet, prirodu i način života

Život Davida Attenborougha mogao bi poslužiti za hollywoodski filmski spektakl. No, 94-godišnji voditelj i prirodoslovac podijelio je fascinantan pogled na svoju karijeru na drugačiji način – puno šokantniji, dirljiviji i angažiraniji.

Na Netflixu je nedavno izašao njegov dokumentarac ‘David Attenborough: A Life On Our Planet’, a reakcije se još uvijek nisu stišale.

Priča o propadanju Zemlje iz prve ruke

Attenborough je jedan od najslavnijih TV prezentera koji je karijeru izgradio na otkrivanju najneobičnijih kutaka našeg planeta na kameri. Tijekom karijere dugačke 60 godina, ovaj je ljubitelj prirode obišao planet čak 10 puta u potrazi za raznim vrstama životinja, ekološkim čudesima i divljinom. Istovremeno je educirao publiku o prirodi i njezinom značaju. Tijekom tih 60 godina Attenborough je paralelno svjedočio postupnom propadanju našeg planeta. Dokumentarac ‘A Life on Our Planet’ njegova je, vjerojatno posljednja, filmska poruka i to najvažnija dosad.

Film nam kroz Attenboroughove oči približava probleme koji nam se inače često čine dalekima. ‘Before and after’ snimke mjesta koje je posjetio uspijevaju apstraktne pojave o kojima samo teoretski čitamo u novinama učiniti opipljivima. Prikazuje se, postepeno tijekom desetljeća, utjecaj na životinjski i biljni svijet, oceane i vode, probleme deforestacije i klimatske promjene. Mjesta gdje su obitavale životinjske vrste, primjerice, majmuni – sada zjape prazna. Šumska područja na očigled su prorijeđena. Mnogi su gledatelji zaključili da im se čitavog filma prepliću emocije krivnje, tuge i zabrinutosti.

Naglo nas, zatim, Attenborough zaokreće u optimizam. Osvrće se na velike ekološke uspjehe koje je društvo ostvarilo i tehnološka otkrića koja pomažu u spašavanju prirode. Na jedinstven način svoju priču o destrukciji koju provode ljudi, našim greškama i posljedicama koje ćemo teško zaustaviti, završava ulijevanjem nade. Inzistiranjem na tome da je ona najveća greška koju možemo napraviti, veća od svih koje smo dosad učinili, samo odustati.

Take it slow mjesec na Journalu u listopadu vam donosi brojne priče o održivom življenju: od koncepta slow fashion do raznih dokumentaraca koji vam mogu pomoći živjeti održivo i zdravije.

Foto: IMDb, screenshot

Učitati još
Zatvori