Svakog petka do kraja kolovoza gledajte besplatne dokumentarce u Kleti
Svakog petka do kraja kolovoza gledajte besplatne dokumentarce u Kleti

Svakog petka do kraja kolovoza gledajte
besplatne dokumentarce u Kleti

Tko kaže da ljeto u Zagrebu mora biti dosadno? Posljednjih godina naš grad ljeti itekako živi, a velika prednost mu je upravo ta da manja količina ljudi znači i manje gužve, a nekada je upravo to ono što nam je potrebno za uživanje i istraživanje njegovih mogućnosti. Jedan od programa koji će svakako doprinjeti zanimljivoj zagrebačkoj sceni ljeti je i program Doksi u Kleti: Besplatni dokumentarci petkom u dvorištu Ilice 73.

doksi-u-kleti4
doksi-u-kleti1

Za sve ljubitelje dokumentaraca koji ljeto provode na zagrebačkom asfaltu, u dvorištu Ilice 73 svakog petka, sve do kraja kolovoza, održavat će se besplatne projekcije filmova iz programa DOKSI U KLETI u prostoru Kleti – revitaliziranom prostoru nasuprot Britanskog trga namijenjenom održavanju izložbi, radionica, buvljaka i sličnim događanjima.

Nagrađivani filmovi iz redovite distribucije Restarta Kako spasiti mrtvog prijatelja i Vodič za ljubav i borbu protiv kapitalizma dio su programa zajedno s probranim naslovima iz svježeg kataloga KineDoka – Kim, Punim gasom te Pongov poziv.

doksi-u-kleti5
  • Popis filmova i raspored preostalih projekcija:

Petak 11.8. u 21 h

KIM

Erika Kapronczai, Mađarska, 2022., 85′

Kim Corbisier bila je zagonetna ličnost budimpeštanske art scene. Prije deset godina redateljica Erika Kapronczai predložila joj je da snime kratki film, no nakon što je provela neko vrijeme s Kim, odustala je od te ideje kako bi dokumentirala njezinu borbu s ovisnošću. Taj je projekt također ostao nedovršen jer je Kim u 27-oj godini počinila samoubojstvo, ostavivši za sobom mali, ali snažan opus. Kim je Eriki ostavila svoju video kameru i uvid u svoj turbulentan život kroz intimne snimke. Iz njih je nastao njihov treći i jedini dovršeni film.

Petak 18.8. u 21 h
PUNIM GASOM
At Full Throttle, Miro Remo, Češka, Slovačka, 2021., 85′

Jaroslav je antijunak: propao mu je san da postane vozač rallyja, brak i očinstvo, izgubljenog je svjetonazora, bez sanjanog financijskog uspjeha te i dalje živi s majkom u dobi od gotovo 50 godina. Kriza maskuliniteta prožima 21. stoljeće, a stara se vizija muškog identiteta prethodnih generacija ne uklapa u suvremeno društvo. No, pred kamerom Jaroslav opet postaje junak – duhovit i tragičan istovremeno, zaveden različitim, ponekad populističkim silama, dok pokušava ostvariti stari san dominacije rally stazom – uz pomoć svoje partnerice Jitke.

Petak 25.8. u 21 h
PONGOV POZIV
Pongo Calling, Tomáš Kratochvíl, Češka, Slovačka, UK, 2022., 78′

Štefan Pongo je vozač kamiona, otac, suprug, emigrant, Rom. Prije petnaest godina s obitelji je emigrirao iz Češke u Veliku Britaniju kako bi ih zaštitio od rasne diskriminacije. Djeca su završila fakultete i obitelj živi dobro. Misija uspješna. No kad češki predsjednik izjavi da su Romi neradnici, Štefan na Facebooku pokreće akciju. Pristižu mu tisuće slika Roma na svojim radnim mjestima, a Štefan postaje lice novonastalog pokreta. No, aktivizam mu oduzima dragocjeno vrijeme za obitelj. Je li moguć sklad u životu najpoznatijeg romskog vozača kamiona?

Foto: PR

Učitati još
Zatvori