Vodimo vas u đir najšarmantnijim old-school kinima

Vodimo vas u đir
najšarmantnijim old-school
kinima

U posljednje dvije godine način na koji preferiramo provoditi slobodno vrijeme transformirao se. Okolnosti koje su zatekle cijeli svijet podsjetile su nas na gušt koji donose manja druženja, u nešto intimnijoj atmosferi i danas nam je upravo to najdraži način provođenja slobodnog vremena. Neki novi prioriteti proželi su generalno lifestyle mnogih od nas pa ćemo danas mahom radije popiti kavu u šarmantnim manjim kafićima, otići na predstavu s bliskom osobom ili pak u kino na dobar film.

Upravo su filmska druženja postala ultimativan način kako zaokružiti radni tjedan i provesti hladne večeri, a iako volimo velike kino dvorane i multiplekse koji nas doista na jedinstvenoj razini uvlače u filmsku priču, posljednjih se mjeseci (posebno) bude mala nezavisna kina, mjesta s onim retro prizvukom i štihom zbog kojeg su uistinu drugačija.

Đir gradskim kinima

Dok multipleksi donose velike svjetske blockbustere, koji se svakako nađu i na repertoaru manjih kina, njihova je čar upravo i nesvakidašnji repertoar koji u vremenu kad pljušte noviteti na Netflixu, bombastični naslovi u kinima i velike filmske akcijske premijere, djeluje osvježavajuće. Naša nova mjesečna rubrika Đir old-school kinima donosit će najzanimljivija događanja i ponudu manjih zagrebačkih kina. Iako se izostanak onog središnjeg koje je bilo ključan hub kulture u gradu, Kina Europe, neupitno osjeća, postoji nekoliko manjih kina u čiju ponudu doista vrijedi zaviriti.

Prvo izdanje rubrike otkriva vam što će se sve događati u zagrebačkim kinima u ožujku i dozu inspiracije za vaš sljedeći, malo drugačiji, kino izlazak…

Filmski portreti na Tuškancu

Kino Tuškanac, jedno od najvažnijih preostalih kina u Zagrebu, sigurno će se ovog mjeseca naći na našem itineraru. Tijekom cijelog mjeseca donosi interesantne cikluse koje čine portreti Sonje Savić, jedne od ponajboljih srpskih glumica, Piera Paola Pasolinija za sve one koji žele zaroniti dublje u talijanski film, ali naša preporuka iz Tuškanca su portreti Joachima Triera, trenutno aktualnog redatelja čiji film The Worst Person in the World ne prestaje gomilati fantastične reakcije kritičare i publike, a nominiran je i za Oscara u kategoriji najboljeg međunarodnog filma. Radnja se vrti oko mlade djevojke koja pokušava navigirati modernim Oslom, ljubavnim životom, ali i vlastitim identitetom, a film je zapravo dio Trierove trilogije o mladoj Juliji.

Nakon filmova, u Tuškancu se prikazuje i televizijska serije Berlin Alexanderplatz iz režije Rainera Wernera Fassbindera u 14 nastavaka pa tako seriju možemo ogledati ‘u komadu’ u ožujku, bacite oko na raspored i isprobajte nešto skroz drugačije.

Više o ciklusima i svemu što možete pogledati u Kinu Tuškanac otkrijte ovdje.

Umjetnost, glazba i književnost u MM Centru

MM Centar nalazi se odmah pokraj kazališta &TD, a iako je malo, donosi doista impresivan repertoar. U njihovom kinu u više smo navrata naišli za dokumentarce koje nigdje drugdje ne možete pogledati, a to je slučaj i u ožujku. Na samom početku mjeseca, 4. ožujka, prikazivat će se kratki filmovi o kultnim fotografima u programu Eseji o fotografiji, a tijekom mjeseca ćemo imati više prilika pogledati film o legendarnoj opernoj divi Mariji Callas.

Ulaz u MM Centar ponekad je besplatan, a to je slučaj s, primjerice, programom Beat književnost i Film Trip koji će se održati 18. ožujka, a donosi priču o specifičnoj generaciji autora, umjetnika i glazbenika, točnije o beat pokretu koji je kroz umjetničke krugove prožeo svijet. Iako je počeo u SAD-u, došao je i do nas kroz glazbu Boba Dylana The Doorsa, Toma Waitsa i drugih. Ovo je svakako naša ovomjesečna preporuka iz MM Centra i događaj koji nećemo propustiti.

Cijeli raspored događanja u MM Centru u ožujku pronađite na službenoj stranici.

Trijumfalna belgijska redateljica u Kinoteci

Kinoteka, kao i uvijek, priprema zanimljiv mozaik sadržaja pa ćemo tako, osim klasičnih noviteta i posebno kreiranog programa Živjela ljubav, gledati novi ciklus o Chantal Akerman, legendarnoj belgijskoj redateljici čije filmove rijetko dobijemo priliku pogledati, a zauvijek je obilježila feministički film i svrstala se na liste najvećih režiserski u povijest. Kinoteka je pripremila pet cjelina Akermanina opusa, a prvi počinje već danas filmom Ja, ti on, ona koji se prikazuje u 20.30 sati. Kino će prikazati ne samo filmove s njenim potpisom, već i one koje su je inspirirale ili koje se nastavljaju na njezinu estetiku. Primjerice, gledat ćemo Ludi Pierrot kultnog Jean-Luca Godarda nakon kojeg je Akerman i odlučila postati redateljicom. U Kinoteci, osim ovog programa, tijekom mjeseca možete pogledati i druge, aktualne filmove kao što su Licorice Pizza, Mračna kći i Drive My Car, redom filmovi s nominacijom za Oscara.

Cijeli program kina Kinoteka pronađite ovdje.

Biografski dokumentarci o ženama ikonama u Dokukinu KIC

Ususret Danu žena, 8. ožujka, Restart Label donosi biografske dokumentarce posvećene pionirskim umjetnicama i aktivistkinjama – slavnoj američkoj književnici Sylviji Plath te Man Rayjevoj muzi i neustrašivoj fotografkinji Lee Miller, a sve će početi upravo u zagrebačkom Dokukinu KIC u sklopu njihovog programa Ususret Osmom martu. U petak program počinje filmom Sylvia Plath: Pod staklenim zvonom o kojem će razgovarati Maša Grdešić i Lana Pukanić, u subotu je na redu BBC-jev dokumentarac Uhvatiti Lee Miller, a u nedjelju film Bell Hooks: Kulturna kritika i transformacija povodom kojeg će nakon projekcije i razgovarati novinarka Snježana Pavić, kustosica Liela Topić, filmska kritičarka Dina Pokrajac i redatelj Viktor Zahtila.

Ostatak programa za ožujak još nije otkriven, ali redovito ga možete pratiti ovdje. Ako vas ovi filmovi intrigiraju, a niste iz Zagreba, odlična je vijest što će se prikazivati i u drugim kinima u Hrvatskoj kao što su Kuća umjetnosti Arsen u Šibeniku, Kinoteka Zelena vrata Split, Art kinu Rijeka i drugima.

Više o tome što nas očekuje u Dokukinu KIC pročitajte ovdje.

Ženijalni dani i popularni noviteti u MSU

Kino u omiljenom nam Muzeju suvremenu umjetnosti zasad je program objavilo od 13. ožujka, a filmovi će se prikazivati u dvorani Gorgona s velikim platnom i izvrsnim ozvučenjem. U narednih desetak dana u kinu ćemo gledati neke novitete, kao što je film Joea Wrighta Cyrano, zatim Paralelne majke obožavanog redatelja Pedra Almodovara i novu srpsku sportsku dramu Zlatni dečko o mladom nogometašu Denisu Markoviću. Kao i u Dokukinu KIC, u MSU-u čeka nas program Ženijalni dani u sklopu kojih će se prikazati tri nova naslova; francuska drama Mala mama popularne redateljice Celine Sciamme, dokumentarac Kuća male zvijezde režiserke Slađane Lučić i divan animirani film Calamity. Budući da je trenutno u tijeku Mjesec frankofonije, MSU također prikazuje romantičnu francusku dramu Ljubavne afere Emmanuela Moureta.

Raspored projekcija i sve detalje otkrijte ovdje.

Foto: Pexels, Dokukino KIC, MM Centar, IMDb

Učitati još
Zatvori