Destinacija – rat! Na ZagrebDoxu smo pogledali film koji se bavi rastućim ratnim turizmom
Destinacija – rat! Na ZagrebDoxu smo pogledali film koji se bavi rastućim ratnim turizmom

Destinacija – rat! Na ZagrebDoxu smo pogledali film koji se bavi rastućim ratnim turizmom

ZagrebDox festival dokumentarnih filmova svake godine nam donosi pregršt zanimljivih radova koji bi nam u protivnom prošli ispod radara. Jedan od najzanimljivijih dijelova programa festivala je ‘kontroverzni dox‘. Upravo u sklopu njega smo pogledali dokumentarac Destinacija – rat! (Danger Zone) o sve rastućem ratnom turizmu. Evo kako nas se dojmio.

Destinacija - rat

Ratni turisti

Dokumentarac Destinacija – rat! prati takozvane ratne turiste koji za svoja putovanja biraju (i plaćaju) aktivna ratna bojišta, zemlje pogođene ratnim konfliktima. Turistima se obećava akcija na prvoj liniji fronte, s pravim streljivom, pravim bitkama i stvarnom opasnošću. Ta turistička industrija upitnog morala rezultira sudarom dvaju vrlo različitih svjetova: turista željnih uzbuđenja i ljudi zarobljenih posred sukoba, koji nemaju luksuz i privilegiju izbora. Je li riječ o isključivo jednostranoj interakciji u kojoj nitko ne pobjeđuje i nitko ništa neće naučiti?

Destinacija – rat! je poljsko-britanska produkcija Vite Drygas, filmašice s kojom u dokumentarcu pratimo neke od tih ‘ratnih turista’. Upoznajemo Ricka Sweeneyja, vlasnika War Zone Tours tvrtke koja ljudima nudi putovanja na aktivna ratna bojišta. Kako kaže na početku filma, ratni turizam se nigdje ne oglašava ni promovira. Unatoč tome, dobiva brojne upite o svojim uslugama. Jedna od tih turista je i Eleonora, Talijanka iz Las Vegasa koja putuje u Kabul u Afganistan te želi vidjeti bilo što što sadrži oružja. Eleonora tako u sklopu svog putovanja, puca iz puške i preoblači se iz svojih Birkenstockica u vojne čizme, sve kako bi okinula selfie.

Upoznajemo i Britanca Andrewa kojemu njegov miran život sa suprugom i djecom jednostavno nije dovoljan pa sve odlazi riskirati putujući u Somaliju, ratnu zonu s Amerikancem AJ-em. Tamo se u svom oklopnom vozilu voze kroz opasne četvrti razorene metcima slušajući rock glazbu, a kasnije gledaju pucnjave na horizontu s vrha svog hotela.

Rat nije zabavan

Drygas je za film odabrala opservacijski pristup, pritom ne osuđujući aktere u dokumentarcu. Oni nam se kroz film sve više otvaraju te saznajemo osobne stvari o njima. Međutim, teško je ne primijetiti njihovu Zapadnjačku privilegiju te sebičnost. Rat nije adrenalinski park u kojem se zabavljate. Zaista ostanete iznenađeni kada vidite te turiste kako razgledavaju urušene zgrade kao da su spomenici, slikavaju selfieje ili u Andrewovom slučaju, inzistiraju prenoćiti na bojištu, a sve zbog adrenalina i toga da bi se kasnije mogao hvaliti s listom životno ugrožavajućih situacija u kojima je bio. Njihova privilegija očituje se i u sceni kada posjećuju kamp za izbjeglice dajući novac i igračke ženama i djeci, no napuštaju ih čim im postane malo neugodno.

Destinacija - rat

Iako je dokumentarac usredotočen na turiste, tragičnost ratnih zona kroz kojih putuje ne ostaje u sjeni. Ponašanje aktera u filmu odlična je kontradikcija surove stvarnosti koja se odvija oko njih. Jesu li njihovi razlozi opravdani da bi sami sebe doveli u opasnost samo zbog adrenalina i zabave? Gledatelji su pozvani da sami prosude, no Destinacija – rat! prikazuje očitu tvrdnju da rat nije zabavan te da su svi razlozi za posjećivanje ratnih zona, sebični.

Foto: ZagrebDox, Unsplash

Učitati još
Zatvori