Priscilla napokon stiže u domaća kina. Vodimo vas na film
Priscilla napokon stiže u domaća kina. Vodimo vas na film

Priscilla napokon stiže u domaća
kina. Vodimo vas na film

Za svoj osmi film u karijeri, scenaristica i redateljica Sofia Coppola, dobitnica prestižne nagrade Oscar u kategoriji najboljeg scenarija za remek-djelo Izgubljeni u prijevodu izabrala je priču o braku Priscille Beaulieu i slavnog Elvisa Presleyja – Priscilla. Film je snimljen prema memoarima Elvis i ja koje je osamdesetih godina objavila Priscilla Presley, a koja je sa samo četrnaest godina upoznala najveću rock’n’roll zvijezdu 20. stoljeća te ubrzo potom otišla s njim živjeti na njegovo imanje iz snova – Graceland.

Povodom dolaska filma u kina, Sofia Coppola je izjavila: Iznimno su me dirnuli Priscillini memoari, njezino iskustvo mlade žene na Gracelandu, a filmom sam pokušala dočarati njezin osjećaj ulaska u Elvisov svijet te kako je, u konačnici, uspjela pronaći svoj vlastiti život unutar toga. Oduvijek sam bila zainteresirana za ideje o identitetu i transformaciji. Ovo je film koji istražuje kako Priscilla postaje ono što jest i što za nju znači biti žena, kao i što to znači za generacije koje su došle poslije nje. Priscillina priča istovremeno je jedinstvena, ali i jedna od onih s kojima se mnogi mogu poistovjetiti.

Do svoje dvadeset i prve godine života Priscilla je postala jednom od najslavnijih žena u svijetu, svojevrsnom kraljicom američkog rock’n’rolla, no ono što je uistinu zanimljivo jest činjenica što ju javnost kao dugogodišnju ljubav i Elvisovu jedinu suprugu gotovo uopće nije poznavala. Filmom Priscilla scenaristica i redateljica Sofia Coppola odlučila je ispričati pomalo mračnu bajku o odnosu Priscille i Elvisa Presleyja čiji se brak – kao zapravo i sve ostalo – nalazio duboko u sjeni pjevačeve enormne svjetske popularnosti. Glazbena biografska drama Priscilla u domaća kina stiže u četvrtak, 18. travnja.

Priscilla

Presley vs. Coppola

Nedugo nakon što je u rujnu prošle godine Priscilla premijerno prikazana na filmskom festivalu u Veneciji uz pohvale filmske kritike i ovacije publike u trajanju od čak sedam minuta, časopis Variety ekskluzivno je objavio dvije e-mail poruke koje je Lisa Marie Presley u rujnu 2022. godine, par tjedana prije početka snimanja, poslala redateljici filma Sofiji Coppoli.

Naime, Lisa Marie bila je šokirana i zgrožena scenarijem u kojem je njezin otac prikazan praktički kao monstrum te je molila redateljicu da razmisli o takvom portretu i da poštedi njezinu obitelj javne sramote. Pjevačica je otišla toliko daleko da je zaprijetila da će javno govoriti protiv filma: Doći ću u poziciju u kojoj ću morati javno govoriti loše o samom filmu te ići protiv vas i svoje majke, stoji u jednom od e-mailova koje je Lisa Marie poslala Coppoli.

Redateljica je kao odgovor na poruke izjavila da se nada da će finalna verzija filma nagnati pjevačicu da promijeni mišljenje te da će shvatiti da je njezina intencija bila što realističnije portretirati njezinu majku, ali i svu kompleksnost i senzibilnost samog Elvisa. Coppolin ultimativni cilj s ovim filmom jest ispričati ljubavnu priču u kojem je okosnica mlada žena koja vlastiti život prilagođava globalnoj superzvijezdi.

Nažalost, nekoliko mjeseci nakon što je poslala poruke redateljici – točnije u siječnju prošle godine – Lisa Marie Presley iznenada je preminula od srčanog udara pa nikada nije vidjela završni uradak Sofije Copple kojeg je kritika u konačnici nahvalila.

Priscilla

Koga imamo priliku vidjeti u naslovnim ulogama?

U ulogama jednog od najslavnijih bračnih parova 20. stoljeća nalaze se mlade zvijezde u usponu: Cailee Spaeny, glumica koja je do danas već ostvarila niz zapaženih uloga u filmovima kao što su Teška vremena u motelu El Royale, Potpredsjednik, Građanski rat: Svakom carstvu dođe kraj te Jacob Elordi, široj publici vjerojatno najpoznatiji iz hit serije Euforija. Koliko su dobro i uvjerljivo njih dvoje odradili posao dovoljno govori činjenica što je Spaeny upravo za naslovnu ulogu Priscille osvojila nagradu za najbolju glumicu na filmskom festivalu u Veneciji, a također je zaradila i nominaciju za nagradu Zlatni globus u istoj kategoriji.

Razna kritičarska udruženja također su odala priznanje filmu, a na popularnoj internetskoj stranici Rotten Tomatoes koja se bavi prikupljanjem kritika diljem svijeta film Priscilla do danas je skupio 84% pozitivnih ocjena filmske struke temeljene na preko 290 zaprimljenih tekstova. Najveći broj pozitivnih kritika upućen je glumačkom nastupu mlade Cailee Spaeny, ali se također ističe i Coppolin nježan i bistar pogled na često toksičnu atmosferu stvorenu miksom prve ljubavi i slave.

Priscilla
Priscilla

Što nam donosi radnja filma?

Radnja glazbene biografske drame Priscilla započinje upoznavanjem tinejdžerice Priscille Beaulieu i deset godina starije superzvijezde Elvisa Presleyja na jednoj zabavi. U privatnim trenucima između njih dvoje, najveća moguća rock’n’roll zvijezda potpuno neočekivano postaje netko drugi: zaljubljen, saveznik u usamljenosti i ranjiv najbolji prijatelj. Kroz ostatak filma scenaristica i redateljica Sofia Coppola predstavlja nam do danas neviđenu stranu velikog američkog glazbenog mita te donosi odnos Elvisa i Priscille i njihov turbulentan brak – od njemačke baze do Gracelanda, imanja iz snova gdje će Priscilla od djevojčice postati samostalna žena u ovom duboko dirljivom i zanosno detaljnom portretu o ljubavi fantaziji i slavi.

 

Foto: IMDb

Učitati još
Zatvori