Desetljeće u pop kulturi: Nezaboravne scene, iznenadni albumi i nastupi koji su promijenili svijet

Desetljeće u pop kulturi: Nezaboravne scene, iznenadni albumi i nastupi koji su promijenili svijet

@strangerthingstv

Što vam prvo pada na pamet kad pomislite na desetljeće u pop kulturi? Odgovor može varirati od mesne haljine koju je Lady Gaga nosila na dodjeli MTV-jevih nagrada pa do fatalnog pada Jennifer Lawrence na pozornici Oscara. No, koji su filmovi, koncerti, serije i albumi obilježili desetljeće?

Sitno brojimo do 2020., a već sada znamo da stižu brojni noviteti pop kulture koji će početak desetljeća učiniti nezaboravnim. Prisjetimo se zato najvažnijih događaja koji su zauvijek promijenili naše poimanje televizije, filma i glazbe.

@gameofthrones

Fenomen Game of Thrones

Za pop kulturu posebno je važna bila 2011. godina. Televizija više nikad neće biti ista od trenutka kad je izašla serija ‘Game of Thrones’ rađena po slavnim romanima Georga R. R. Martina. Serija je na novu razinu poslala i sami HBO budući da se radi o njihovoj najvećoj uspješnici. Nitko nije očekivao kakva će kulturna senzacija serija postati. Više od 17 milijuna ljudi je pratilo prvu epizodu posljednje sezone GoT-a koja je prikazana na HBO-u 14. travnja ove godine.

Kraj Harry Pottera

U lipnju 2011. godine završio je kulturni fenomen Harryja Pottera. Upravo je tada izašao konačni nastavak sage koja je obilježila cijelu generaciju. Filmom ‘Harry Potter and te Deathly Hallows: Part 2’ oprostili smo se od posljednje ekranizacije kultnih romana J.K. Rowling.

Hologram 2Paca na Coachelli

Tupac Shakur bio je najiščekivaniji umjetnik Coachelle 2012. godine, iako je u tom trenutku bio mrtav više od 15 godina. Najpoznatiji reper svih vremena koji je definirao rap glazbu pojavio se na pozornici popularnog festivala u Los Angelesu kao hologram. ‘Nastupao je’ uz Dr. Drea i Snoop Dogga. Iako tehnologija nije bila usavršena, bilo je to dovoljno da obožavatelji diljem svijeta počnu šuškati o hologramskim turnejama ikona poput Tupaca, Elvisa Presleyja, Michaela Jacksona i drugih. Bio je to dokaz da glazba takvih umjetnika može nadživjeti njihovu smrt.

@Beyonce

Beyonceini iznenadni albumi

Iznenadni album 2013. godine nije bio ništa novo. I veliki David Bowie napravio je isto. Međutim, Beyonce je u prosincu 2013. godine ‘razvalila’ internet objavivši istoimeni vizualni album na iTunesu. Našla je u središtu rasprava o tome kako je zaobišla tradicionalne medije i načine reklamiranja, a postigla ogromni ‘boom’ faktorom iznenađenja. Ipak, albumom ‘Lemonade’ iz 2016. podignula je pojam vizualnog albuma na novu razinu. Osim što je ispunjen misterijem koji se vezao u Beyoncein privatni život, album je u sebi zadržavao bezbroj vizualnih referenci na ključne ljude iz svijeta umjetnosti, filma, glazbe i politike.

Disney obilježio desetljeće s ‘Frozen’

Figurice snjegovića Olafa potpuno su opkolile shopping centre. Disney je najveći trag ovog desetljeća ostavio s filmom ‘Frozen’ koji je izašao 2013. godine. Strelovitom je brzinom osvojio kina i postao najuspješniji animirani film svih vremena i dobitnik dva Oscara. ‘Frozen’ je na Broadwayju postao i mjuzikl, a  drugi nastavak zaradio je 130 milijuna dolara na prvi vikend prikazivanja u kinima.

Dominacija Jennifer Lawrence i Taylor Swift

Dvije su žene dominirale ovim desetljećem. Do prve polovice desetljeća imali smo prilike gledati drastičan uspon glumice Jennifer Lawrence koja je od glumice u teen triologiji ‘Hunger Games’ dogurala do Oscara, ali postala i relateable holivudsko lice. Prisjetimo se samo njezinih padova na važnim društvenim događanjima, ali i brojnih intervjua u late night emisijama kojima je osvojila publiku. Jedno se vrijeme činilo kao da je cijeli Hollywood u znaku Jennifer Lawrence.

@taylorswift

Dok su nju većinom favorizirali, Taylor Swift polako je, ali sigurno obarala glazbene ljestvice. Iako je mnogi vide kao osrednju povlaštenu pjevačicu apsolutna je činjenica da je Taylor Swift postala fenomen – što društveni, što glazbeni. Kroz desetljeće smo pratili njezinu transformaciju od teen country senzacije pa do kontradiktorne supernove o kojoj baš svatko ima svoje mišljenje. Kako je Taylor uz glazbenike poput Lady Gage, Beyonce i Kanyea Westa koji su svoju glazbu angažirali na brojne načine proglašena umjetnicom desetljeća? Neki kažu da je njezina moć ležala u tome da se prilagodi jednim trendovima, a da druge potpuno zaobiđe. Koja god njezina tajna bila, sasvim sigurno funkcionira.

@prince

Odlazak velikana

Desetljeće su obilježili i tragični gubici ikona pop kulture. Omiljeni glumac i komičar Robin Williams oduzeo si je život 2014. godine, klubu 27 pridružila se legendarna Amy Winehouse 2011., glas koji nikad nećemo prežaliti je i Whitney Houston koja je preminula 2012. Posebno je tragična godina za velikane pop kulture bila 2016. godina kad su otišli Alan Rickman, David Bowie, Prince i Carrie Fisher. U ožujku 2019. godine preminula je i zvijezda kultne serije ‘Beverly Hills 90210’, Luke Perry.

Star Wars se vraća sa ženskom junakinjom

Polovicom desetljeća, 2015. godine franšiza ‘Star Wars’ koja je također jedna od ključnih iz pop kulture, vratila se s novom triologijom. Međutim, novi junak postala je protagonistica. Mlada Rey koju je utjelovila Daisy Ridley prvi se put pojavila u filmu ‘The Force Awakens.’ Reakcije na odluku da se uvede ženska junakinja bile su raznolike. Dok su neki prigovarali Disneyju koji je tek prezeo Lucasfilm, drugi su smatrali to potrebnim korakom u svijetu koji konačno daje prostora borbi za jednakost žena i muškaraca

@strangerthingstv

Groznica 80-ih se vraća sa Stranger Things

Ponekad se čini da su serije i filmove radnjom smješteni u 80-e i 90- gotovo postali trend, zar ne? Tome je itekako ‘kumovala’ i Netflixova serija ‘Stranger Things’ koja je izašla u srpnju 2016. godine. Topla atmosfera 80-ih godina, genijalna kostimografija i scenografija i Millie Bobby Brown kao nova inačica ‘Carrie’ bili su savršena kombinacija za novu bombu u pop kulturi.

Slučaj Harvey Weinstein započeo revoluciju

Od renomiranog producenta do statusa persone non grate – tako je izgledao put Harveyja Weinsteina čiji je slučaj dosegnnuo takve dimenzije da je dobio i naziv ‘The Weinstein Effect.’ U  listopadu 2017. godine novine The New York Times i The New Yorker objavile su priču o brojnim ženama koje su optužile američkog producenta za silovanje i seksualno zlostavljanje tijekom 30 godina. U svibnju 2018. godine Weinstein je uhićen, ali je izašao iz zatvora uz jamčevinu. Times i New Yorker za istraživački su rad dobili Pulitzerovu nagradu, a cijeli je slučaj izazvao domino efekt usmjeren protiv snažnih muškaraca i moćnika koji su radili isto i tako doveo do pokreta #MeToo.

‘Roma’ postaje prvi film dobitnik Oscara sa Netflixa

Za Netflix je 2019. godina ušla u povijest. Dok su njihove serije odavno prepoznate kao ozbiljni kandidati za prestižne nagrade, filmovi su kaskali za mainstream priznanjima. ‘Roma’ redatelja Alfonsa Cuarona sve je promijenila. Crno-bijela drama inspirirana redateljevim odrastanjem zaradila je 10 nominacija, a odnijela je pobjedu u tri kategorije.

Učitati još
Zatvori