Izdvojili smo pet genijalnih naslova koje možete pogledati na hrvatskoj platformi za besplatno gledanje filmova
Izdvojili smo pet genijalnih naslova koje možete pogledati na hrvatskoj platformi za besplatno gledanje filmova

Izdvojili smo pet genijalnih naslova koje možete pogledati na hrvatskoj platformi za besplatno gledanje filmova

Internetska platforma Croatian.film izvorno je osmišljena kako bi okupila domaće filmove kratkog metra. Platforma je pokrenuta 2018. godine od strane Umjetničke organizacije Zagreb Film Festival u svrhu razvoja i nadogradnje nacionalnog natjecateljskog programa kratkometražnog igranog filma Kockice.

No, početkom svibnja 2021. godine proširila je svoj sadržaj hrvatskim ostvarenjima srednjeg i dugog metra te tako postala središnje online mjesto za promociju i gledanje hrvatskog filma svih vrsta, žanrova i formi. U sklopu platforme nalazi se više od 250 filmova, pritom kratkometražni naslovi se mogu pogledati potpuno besplatno dok su filmovi srednjeg i dugog metra dostupni uz naplatu od 2.50 eura.

5 za 5

Kratki filmovi nerijetko su stavljeni u drugi plan, no tu smo da to ispravimo. Pred vama je pet kratkih naslova koje vrijedi pogledati. Vjerujemo kako ćete vremena za njih lako naći.

Cvijeće, Judita Gamulin

Film mlade redateljice Judite Gamulin osvojio je brojne nagrade, a to je samo jedan u nizu kratkometražnih filmove koje je snimila. Nedavno je svjetsku premijeru doživio i dokumentarac Osam poglavlja, o što nam je o njemu otkrila možete doznati ovdje.

Dvije obitelji u posjeti su očevima koji dijele bolničku sobu. Jedna obitelj se svađa oko svojih trivijalnih problema, a druga obitelj ima potpuno drugačiju perspektivu. Cvijeće je za slavlje, ali i za groblje.

Zvir, Miroslav Sikavica

Film redatelja Miroslava Sikavice dobio je niz prestižnih nagradi, a među njima su i nagrada Oktavijan za najbolji igrani film te Grand Prix na Danima hrvatskog filma.

Lakomisleno prihvaćen građevinski posao u apartmanskom naselju na obali pretvara se u komplikaciju za bagerista iz zaleđa koji, da bi sačuvao očinski autoritet te odradio legalan ali prljav posao, mora ukloniti neželjena svjedoka.

Gamer Girl, Irena Jukić Pranjić

Nakon desetljeća rada na autorskim stripovima i stripovima za djecu, Irena Jukić Pranjić se okrenula autorskim animiranim filmovima. Tako je 2016. godine nastao osebujni film Gamer Girl.

Ljubavna priča sa sretnim početkom i tužnim krajem smještena je u kompjutorsku igru, u okvir koji svojom programiranošću i zadanostima podsjeća na društvene norme i ograničenja, i koji glavnoj junakinji ostavlja vrlo male mogućnosti da uspije izboriti željeni smjer svog života.

Igra malog tigra, Jasna Nanut

Jasna Nanut već ima dva Oktavijana za svoje filmove – jedan za profesionalni kratki film Tanja iz 2016. godine, a drugi upravo za film Igra malog tigra u kojem glume Krešimir Mikić i Ana Stunić.

Boška dolazi kod Tome doma po prvi put. On im skuha večeru, zatim gledaju film. Testirajući njegovo strpljenje, Boška pokušava otkriti je li Tomo onaj ‘pravi’ ili još jedan ‘krivi’. Tomo nema takvih nedoumica. Uvjeren je da su njih dvoje već u vezi.

Pametnice, Sonja Tarokić i Hana Jušić

Sonja Tarokić i Hana Jušić režirale su kratkometražni film Pametnice, koji je na Sarajevo Film Festivalu 2010. godine osvojio nagradu za najbolji kratkometraži film.

Dok Marija ima dečka, njena cimerica Nikolina je još uvijek djevica. Ali kada shvati da su se socijalni običaji promijenili, i ona počinje mijenjati svoja uvjerenja i prihvaćati nove obaveze.

Foto: Croatian.film

Učitati još
Zatvori