Cool retro serije koje morate pogledati

Cool retro serije koje morate pogledati

Retro serije donose nam uvijek genijalnu estetiku, glazbu i modu, ali nas i na kratko vode u društvenu stvarnost jednog razdoblja. TV industrija već je neko vrijeme sklona proizvodnji serija koje nas vraćaju u određeno desetljeće pa je tako danas lista izvrsnih tzv. period drama doista beskonačan.

Ima nešto u atmosferi tih serija što nas jednostavno ‘prikopča’ za male ekrane – bilo da je to perfekcionizam 50-ih i 60-ih, šljokice 80-ih, bunt 90-ih ili jednostavno nostalgija kojoj je teško odoljeti. Baš kao što smo prokopali ponudu kultnih crtića 90-ih, za vas smo izdvojili nekoliko retro serija koje su savršene za bingeanje.

Glow

Los Angeles 80-ih godina. U takvim je kulisama smještena serija Glow koja je zaludjela svijet. U prvom je planu Ruth Wilder, neuspjela glumica koja se nije istaknula u Hollywoodu kako je sanjala. Tako ‘zaglibi’ u potpuno neočekivanom svijetu, svijetu ženskog hrvanja. Estetika serije djelovat će na vas kao vremeplov u osamdesete godine i nećete joj moći odoljeti.

Derry Girls

Ljubitelji sarkastičnog humora obožavat će ovu seriju. Derry Girls britanska je serija čije dvije sezone možete pogledati na Netflixu. Radnjom je smještena u Sjevernu Irsku 90-ih godina i prikazuje netipične živote četiri tinejdžerke koje pohađaju katoličku školu. Spoj bizarnih situacija i teen života tog vremena u Irskoj čine seriju neodoljivom i izvrsnim binge materijalom.

Stranger Things

Mnogima najdraži hommage 70-ima i 80-ima je serija Stranger Things. Netflixov hit posebnog znanstveno-fantastičnog-horor žanra kakav su kreirali Steven Spielberg i Stephen King pobrao je odlične kritike. Serija nam se uvukla pod kožu estetikom tog perioda, referencama iz pop kulture te odličnom glazbom tog razdbolja. Trenutno se snima četvrta sezona i krajnje je vrijeme da se i vi pridružite hypeu!

Pose

Pose nas vodi u 80- i 90-e godine u specifičnu subkulturu tadašnjeg New Yorka. Serija je okupila najveći broj LGBT glumaca ikad na jednom projektu, a u centar pažnje gura život pripadnika  LGBTQ+ toga vremena. Istovremeno prati razvoj nekoliko pojava, a između ostalog i suludo bogaćenje, stvaranje sve većeg jaza bogatih siromašnih te razvoj ballroom scene. Brojni se likovi međusobno natječu u kostimiranju i plesu i pripremite se za roller coaster emocija, puno šljokica i izvrsni humor.

Mad Men

Retro stilom odiše i kultna serija Mad Men. U zvijezde je vinula glumce i glumice kao npr.Elisabeth Moss i svakako zaslužuje da joj se s vremena na vrijeme vratimo. Snimala se od 2007. do 2015. godine i pobrala cijeli sijaset nagrada, između koji se ističe pet Golden Globes kipića te čak 130 ostalih televizijskih nagrada. U sedam sezona pratili smo radnju iz 1960-ih u New Yorku. Provokativna serija prati živote nemilosrdno natjecateljski nastrojenih muškaraca i žena zaposlenih u oglašavanju na Aveniji Madison, u svijetu koji pokreće samo ego.

Why Women Kill

Nova serija čiju radnju pokreću tri žene vraća nas u 60-e i 80-e godine. Antologijska serija Why Women Kill detaljno prati živote protagonistica u smještenih u tri različita vremenska perioda čije je sudbine promijenila bračna nevjera. Teška izdaja ljubavi pokrenula je niz događaja u svjetovima kućanice iz 60-ih, pripadnice visokog društva iz 80-ih i odvjetnice iz 2018. koji se postepeno raspadaju. Serija ne samo da nas modom vraća u druga vremena nego pokazuje koliko su se i jesu li se uopće određene stvari u društvu poboljšale ili čak pogoršale.

The Marvelous Mrs. Maisel

Ravno u šezdesete godine vodi nas duhovita drama The Marvelous Mrs. Maisel. Hvaljena serija prati kućanicu u 50-im i 60-im godinama prošloga stoljeća koja shvaća da želi ispuniti svoj novi san: postati stand up komičarka. Rachel Brosnahan, poznata i po ulozi u sad već kultnoj seriji House of Cards, utjelovila je Miriam Maisel. The Marvelous Mrs. Maisel osvojila je niz Zlatnih globusa i prestižnih Emmyja, a trenutno se snima četvrta sezona.

Sex Education

Sex Education NIJE smještena u prošlost, ali do pojave prvog smartphonea u seriji to sigurno ne biste znali. Od old school mode, glazbe i atmosfere – sve podsjeća na 90-e i 80-e godine prošloga stoljeća. Radnja se vrti oko introvertnog tinejdžera i djevca Otisa koji živi s ekstrovertnom i ekscentričnom majkom, seksualnom terapeutkinjom. Otis se udružuje s buntovnom kolegicom iz škole s kojom ne dijeli apsolutno ništa osim cilja – da osnuju vlastitu ‘kliniku’ koja će pomagati njihovim kolegama sa seksualnim i ljubavnim problemima. Početkom ove godine stigla je i druga sezona serije koja nas je dodatno oduševila!

Foto: IMDb

Učitati još
Zatvori