TV maraton: Ako volite britanski humor i dramu, ovo su serije za vas

TV maraton: Ako volite britanski humor i
dramu, ovo su serije za vas

Britanske serije i filmovi imaju ‘ono nešto’ po čemu su prepoznatljivi. Britki humor, karakteristični način pričanja priče i vizualno upečatljiv stil izdvajaju britansku kinematografiju. Za ljubitelje britanskih serija izdvojili smo serije savršene za binge vikend koji se bliži. Dotaknuli smo se sad već kultnih i dobro poznatih serija koje ne smijete propustiti, ali i serija novijeg datuma koje plijene pažnju.

Sex Education

Uz seriju Stranger Things, Sex Education je zasigurno trenutno najjači Netflixov adut. Uz simpatičnu glumačku ekipu, estetiku koja vuče na 80-e i 90-e godine te priču o često neugodnom dijelu odrastanja, Sex Education brzo je postala omiljeni odabir publike. Iako je prva sezona postavila ljestvicu visoko, fanovi su složni da je nastavak koji je izašao početkom ove godine jednako oduševio. Nedavno je potvrđeno i snimanje treće sezone!

Fleabag

Serija s Phoebe Waller-Bridge u glavnoj ulozi oborila je sve rekorde pa sasvim očekivano pomela i dodjele nagrada. Vrti se oko žene srednje klase koja se pokušava izboriti sa svakodnevicom u Londonu, a istovremeno se privikava na život nakon tragedije u kojoj joj je poginula najbolja prijateljica.

Lovesick

Britanska serija prvotno se zvala Scrotal Recall, ali nakon prve sezone producenti su shvatili da to poprilično direktno ime možda i nije najprimamljivije. Lovesick je, pod nešto manje upečatljivim imenom, zadobila veliku pažnju publike. Kako i ne bi kad je se serija vrti oko muškarca kojem je dijagnosticirana klamidija zbog čega mora kontaktirati žene s kojima je bio intiman i upozoriti ih na dijagnozu. Svaka epizoda počinje s naslovom odnosno imenom žene s kojom je glavni lik Dylan imao aferu, a zatim kroz njegove flashbackove otkrivamo priču o toj konkretnoj vezi i zašto je završila.

Bodyguard

Policijske triler serije možda zvuče već pomalo ‘ofucano’ i zastarjelo, ali britanska uspješncia Bodyguard dokaz je da se takav koncept i dalje može pripremiti na genijalan i nepredviljiv način. Originalno BBC-jev politički triler u srce radnje stavlja policajca i ratnog veterana Davida Budda koji boluje od PTSP-a. Svoje stanje skriva, a dobiva ključan zadataka štititi netipičnu i kontroverznu ministricu unutarnjih poslova koja se bavi antiterorističkim akcijama. Budda je utjelovio Richard Madden, publici poznat po ulozi Robba Starka u seriji Games of Thrones, a serija je već dobila titulu jedne od najboljih u posljednjih 10 godina.

Peaky Blinders

O popularnosti serije Peaky Blinders nije potrebno govoriti. Smatra se jednom od najboljih serija gangsterske tematike, a radnja je smještana u tmurni Brighton, engleski gradić obavijen kriminalom. Protagonisti tog kriminala upravo su pripadnici bande Peaky Blinders koji sijaju strah gdjegod pođu, a žive u svom malom kozmosu u kojem glavnu riječ drži karizmatični Tommy Shelby. Redatelj Steven Knight seriju je smjestio u izgubljene godine nakon Prvog svjetskog rata, a gluma je cijelu priču podignula na novu razinu.

The Office

Postoje značajne razlike između američkog i britanskog The Officea. Iako je američka verzija planetarno popularna, mnogi se kritičaru slažu da je britanski The Office ipak superiorniji. Dok je u američkoj verziji Steve Carrell najpoznatije lice, u britanskoj ekscentrični Ricky Gervais vodi glavnu riječ, a ta ga je uloga ujedno probila u vodeće britansko lice komedije.

Sherlock

Ne postoji nitko kome bolje stoji uloga Sherlocka Holmesa nego Benedictu Cumberbatchu. Serija o slavnom detektivu počela se emitirati 2010. godine, a u moru ekranizacija priče Arthura Conana Doylea i dalje je pri samom vrhu po kvaliteti režije i glume. U radnji se prepliću zagonetke i misterije, ali u prvom je planu upravo ekscentričan i karizmatičan Sherlock i njegov odnos s drugim likovima.

Black Mirror

Black Mirror iz sezone u sezonu plijeni pažnju i dodaje novu dimenziju odnosu tehnologije i društva. Propituje kako propituje kako tehnologija i društvo mogu koegzistirati i koliko se međuljudski odnosi također mogu promijeniti u toj tehnomaniji. Najčešće gledamo radnju smještenu u paralelenu sadašnjost ili pak u budućnost, kvaliteti pridonose brojni genijalni i poznati glumci, a svaka epizoda djeluje zasebno.

Pride and Prejudice

Miniserija Ponos i predrasude iz 1995. godine glasi kao jedna od najuspješnijih dramskih, povijesno obilježenih serija ikada. Colin Firth i Jennifer Ehle utjelovili su gospodina Darcyja i Elizabeth Bennet koji moraju premostiti brojne društvene prepreke da bi shvatili da pripadaju zajedno. Iako je film iz 2005. godine s Keiro Knightley u glavnoj ulozi osvojio publiku, miniserija i dalje je po mnogima najbolja ekranizacija kultnog romana Jane Austen.

Foto: IMDb

Učitati još
Zatvori