Filmski maraton: Braća Coen
Filmski maraton: Braća Coen

Filmski maraton: Braća Coen

Skoro puna četiri desetljeća Joel i Ethan Coen apsolutni su miljenici svih filmofila. Njihovi filmovi istražuju razne priče i likove, a isto tako s lakoćom balansiraju između različitih filmskih žanrova. Rezultat je uvijek fantastičan, a osim publike, svoje fanove imaju i među brojnim velikim glumačkim imenima. Upravo zato im se neki od njih rado vraćaju i prihvaćaju brojne uloge u njihovim filmovima. Braća Coen tako su postala ikone filmske industrije, a mi smo za vas izdvojili njihova najbolja ostvarenja.

Burn After Reading

Ovo filmsko putovanje započinjemo ostvarenjem koje su mnogi kritičari jednostavno objasnili kao priču u kojoj tašti likovi rade nasumične stvari, i to puna dva sata. Film prati nekoliko različitih priča koje bi, u bilo kojim drugim rukama, jednostavno bile ‘too much’. Međutim, braća Coen su ovdje uspjela ostvariti zanimljivu radnju, koja je zabavna i puna dva sata okupira pažnju gledatelja bez da postaje naporna za pratiti. Glumačke zvijezde Brad Pitt, George Clonney i Frances McDormand u ovom su filmu u zaista svom najboljem izdanju. Posebno je hvaljena bila uloga Brad Pitta koji glumi ovisnika o fitnessu koji umišlja da je mastermind za krađu. Riječ je o zaista zabavnom filmu koji je i dan-danas jedan od najboljih ostvarenja ovih filmaša.

The Big Lebowski

Nema filmofila na svijetu koji barem jednom nije uvrstio The Big Lebowski na svoju listu najboljih ostvarenja. Ovaj film iz 90-ih veoma je brzo stekao kultni status. Isto tako, neke rečenice izgovorene u filmu jednostavno su postale nezaboravne i brojni ih ljudi zaju napamet. Priča bi se jednostavno mogla opisati kao zamjena identiteta koja brojne ljude potom dovodi u nevjerojatne situacije. Iako je film na prvu kriminalistički, riječ je i o fantastičnoj komediji s likovima koji se pamte. U glavnim ulogama su neponovljivi Jeff Bridges, potom John Goodman, Steve Buscemi, Julianne Moore i Tara Reid.

Fargo

Frances McDormand u ovoj je ulozi pokazala kako je riječ o jednoj od najboljih glumica svoje generacije, a tu je počeo i njen oskarovski put. Naime, do danas je skupila čak tri zlatna kipića za glavne uloge. Frances u ovom ostvarenju glumi Marge, policajku u malom američkom gradiću koja u visokom stupnju trudnoće kreće u potragu za ubojicama koji su se pojavili u ovoj mirnoj sredini. Iako je i ovdje riječ o kombinaciji nasilja i humora, što je inače dobitna kombinacija filmova braće Coen, rijč je o feel good filmu u kojem ćemo se poistovjetiti s glavnom junakinjom, koja svojom iskrenošću osvaja na prvu.

True Grit

Riječ je o remakeu filma koji su Coeni učinili potpuno svojim, umjesto da pokušavaju napraviti tek modernu verziju starijeg ostvarenja. Ujedno je ovo bio i njihov prvi punokrvni western. Bila je ovo još jedna suradnja s oskarovcem Jeffom Brigesom koji je uskočio u ulogu Roostera Cogburna. Inače je u toj ulozi prije bio i veliki John Wayne. Međutim, i publika i kritičari prepoznali su ovo ostvarenje kao originalno, o čemu dovoljno govori da je te 2010. godine bio nominiran za nekoliko prestižnih nagrada. U filmu se, osim Bridgesa, pojavljuje i Hailee Steinfeld, kojoj je ovo bila prva veća filmska uloga.

Blood Simple

Blood Simple prvo je filmsko ostvarenje braće Coen iz 1984. godine. U njemu je Frances McDormand i započela svoju poslovnu (i privatnu) suradnju s redateljima. Često se može čuti kako je ovo i njihovo najbolje ostvarenje. Riječ je o filmu koji ima elemente noir žanra, no oni ga potom provlače kroz brutalni realizam, uz detaljnu karakterizaciju likova. Iako je rijč o njihovom prvijencu, film niti u jednom trenutku nije nametljiv i pretjeran, iako je riječ o kriminalističnom ostvarenju u kojima redatelji često znaju uvrstiti previše detalja, pogotovo ako nisu iskusni. Uz Frances McDormand, u ulogama su i M. Emmet Walsh, Dan Hedaya, i Deborah Neumann.

No Country for Old Men

Jedan od nabrutalnijih filmova iz opusa braće Coen često je okarakteriziran kao remek djelo. Ujedno je ovo i film u kojem nema klasičnog humora koji se proteže gotovo svim njihovim ostvarenjima, bez obzira na žanr. Josh Brolin i Javier Bardem u ovom su filmu vjerojatno ostvarili jedne od svojih najboljih uloga u karijeri. Javier Bardem je za ovu ulogu postao prvi španjolski glumac nagrađen Oscarom. A upravo su njegova uloga poremećenog ubojice i neprepoznatljiv izgled u filmu izazvali i najviše pozornosti. U filmu se pojavljuje i Tommy Lee Jones, a No Country for Old Men često se nađe i na popisu najboljih ostvarenja 21. stoljeća.

Foto: Profimedia

Učitati još
Zatvori