Od danas u kinima igra biografski film o Bobu Marleyju, legendi reggae glazbe
Od danas u kinima igra biografski film o Bobu Marleyju, legendi reggae glazbe

Od danas u kinima igra biografski film o Bobu
Marleyju, legendi reggae glazbe

Godina za nama obilježena je velikim brojem biografskih filmova, a čini se kako će se taj trend nastaviti i u narednim mjesecima. Prvi veliki naslov koji ćemo imati prilike gledati je glazbena drama koja na veliko platno donosi životnu priču kralja reggaea.

Naslovljen Bob Marley: One Love, film je nastao pod redateljskom palicom Reinalda Marcusa Greena, koji je priznanje kritike prethodno stekao sportskom dramom King Richard. Nominiran i za Oscara, film je bio usmjeren na teniskog trenera Richard Williams, oca slavnih tenisačica Serene i Venus. Ovoga puta teniske terene zamijenio je pozornicama…

Bob Marley
Bob Marley

Bob Marley: One Love

Glazbenog velikana Boba Marleyja u istoimenom filmu odigrao je britanski glumac Kingsley Ben-Adir, a istaknute uloge povjerene su i Lashani Lynch, koju gledamo kao Ritu Marley te Jamesu Nortonu, koji je odigrao glazbenog producenta Chrisa Blackwella.

Glavni je glumac za ovu priliku pohađao satove pjevanja te naučio svirati gitaru. Tijekom snimanja sve pjesme je izveo vlastitim glasom. Završna verzija kombinira njegov glas s Marleyjevim arhivskim snimkama.

Bob Marley: One Love
Bob Marley: One Love

Ikona koja je nadahnula generacije

Uz kroniku Marleyjeva uspona do slave, film također ističe njegov povijesni nastup na koncertu One Love Peace Concert u Kingstonu na Jamajci, održanom u travnju 1978. godine, koji je imao za cilj zaliječiti raskol između dvije glavne političke stranke u zemlji.

Film Bob Marley:One Love slavi život i glazbu ikone koja je nadahnula generacije svojom porukom ljubavi i jedinstva. Ovo je po prvi puta ćemo na velikim platnima gledati priču o Bobu Marleyu, koji je slovio za revolucionara svog vremena. Film Bob Marley: One Love na velika platna stiže 15. veljače, a njegov najavni video čeka vas u nastavku.

Bob Marley
Bob Marley

Uz film, stigla je i knjiga

Svojom energijom i porukama o ljubavi i jedinstvenu Bob Marley nadahnuo je generacije diljem svijeta. Od njegove smrti prošlo je više od četrdeset godina, no njegov status kultne figure reggae i popularne kulture ne blijedi. Povodom 79. obljetnice njegova rođenja, publika i fanovi imaju priliku upoznati se s brojnim detaljima iz bogatog života ovog glazbenog velikana i kroz hrvatski prijevod hvaljene biografije Catch a Fire: Život Boba Marleya, autora Timothyja Whitea.

Ovo bogato izdanje na više od 570 stranica vodi čitatelje kroz cjeloviti portret reggae legende i prikaz vremena u kojem je živio, a autor je bio blizak s Marleyjem, njegovom obitelji i najužim krugom prijatelja. Upravo mu je to omogućilo pristup privatnim dokumentima i fotografijama tako da su Marleyjev život i stvaralaštvo u ovoj knjizi opisani s ljubavlju i razumijevanjem. Svoj primjerak možete pronaći ovdje.

Foto: IMDb

Učitati još
Zatvori