Pogledali smo šestu sezonu serije Black Mirror. Neke epizode odskaču od prepoznatljivog stila serije
Pogledali smo šestu sezonu serije Black Mirror. Neke epizode odskaču od prepoznatljivog stila serije

Pogledali smo šestu sezonu serije Black Mirror. Neke epizode odskaču od prepoznatljivog stila serije

Nakon dugo čekanja, Black Mirror napokon je stigao na Netflix 15. lipnja. Šesta sezona došla je nakon četiri godine, a novih pet epizoda jedva smo čekali pogledati. Salma Hayek, Aaron Paul, Michael Cera i Josh Hartnett samo su neki od poznatih imena koje smo imali prilike gledati u Black Mirror svemiru. Ono što zasigurno možemo potvrditi je da se čekanje isplatilo. Pogledali smo svih pet epizoda, a ovo su naši dojmovi.

Joan Is Awful

Prva epizoda prati Joan, običnu ženu s korporativnim poslom. Poprilično je nezadovoljna svojim životom i manjkom uzbudljivosti. Svojoj psihijatrici otkriva kako joj je dečko ‘vanilla‘, nema strasti, a čak mu je i kuhanje dosadno. Često se prisjeti svog bivšeg dečka. Veza im je bila toksična, ali seks nevjerojatan. Joan se osjeća kako je suđena za nešto više. Ipak, nastavlja živjeti svoj dosadni život, no sve se promijeni jedne večeri kada sa svojim ‘vanilla‘ dečkom pronađe seriju Joan Is Awful u kojoj glavnu ulogu tumači Salma Hayek. Joan ubrzo shvati kako je Joan iz serije zapravo ona. Radi isti posao, ima istu odjeću te čak iste pramenove. Joanin život se od tog trenutka raspada. Svaki sramotni detalj iz njenog života prikazan je u seriji Joan Is Awful zbog čega izgubi posao i dečka. U očaju pokušava sve kako bi spriječila da se serija nastavi emitirati.

Prva epizoda definitivno je na tragu onoga po čemu je Black Mirror poznat. Zastrašujuća tehnologija koja preuzima ljudske živote i uništava ih često dovodi do toga da se preispitujemo je li takvo nešto moguće i u stvarnosti. Epizoda se polako razvija u kaos, a slojevite radnje i plot twistovi čine je odličnim izborom za početak sezone. Gluma je odlična, Salma Hayek je Salma Hayek, a Michael Cera pojavljuje se u jednoj sceni te je odmah krade. Svi žele biti u Black Mirroru, a nama je jasno i zašto. Ipak, ostale epizode ove sezone malo su zasjenile Joan Is Awful tako da je ona jedna od slabijih, ali svakako efektnih epizoda.

black mirror
black mirror

Loch Henry

Druga epizoda prati Davisa i njegovu djevojku Piju, filmaše koji posjete njegovu rodnu Škotsku. Tamo su odlučili napraviti dokumentarac o čovjeku koji čuva rijetku vrstu jaja od kradljivaca. Usput, mladi par svrati u Davisov rodni grad Loch Henry posjetiti njegovu majku. Dok su tamo, privuče ih zanimljiva true crime lokalna priča koja uključuje šokantne događaje iz prošlosti. Pija nagovori Davisa da dokumentarac naprave o tome na što Davis nevoljko pristaje. Mračna povijest Loch Henryja uskoro se počne otkrivati te se ispostavi kako je priča u pitanju ipak malo closer to home nego što su to očekivali.

Druga epizoda nove sezone jedna je od najboljih te definitivno odskače od ostatka. Nema nikakve tehnologije, umjetne inteligencije ili drugih dimenzija. Ali zato ima gnjusnih detalja, šokantnih plot twistova i tragičnih završetaka. Baš kao što i priliči jednoj Black Mirror epizodi. Priča je surova, puna intrige i postepeno postaje sve šokantnija. Za sve koji su se pitali ima li Black Mirror i nakon četiri godine jednak žar, Loch Henry epizoda daje potvrdan odgovor. Nama se sviđa što je ova epizoda drugačija od drugih te što nema tu esenciju Black Mirrora po kojem je serija poznata, ali epizoda je toliko savršeno uvrnuta. U prvom dijelu je mirna i umjerena, ali se gradi dobro te u zadnjih 20 minuta postiže vrhunac kakav samo Black Mirror može postići.

black mirror
black mirror

Beyond the Sea

Uz Loch Henry, definitivno najbolja epizoda ove sezone, Beyond the Sea najviše je oduševila i fanove. Vrlo vjerojatno zato što ima najzvjezdaniju postavu dosad. Aaron Paul, Josh Hartnett i Kate Mara čine ovu epizodu spektaklom. Radnja je smještena u alternativnu 1969. godinu te prati Cliffa (Aaron Paul) i Davida (Josh Hartnett), dvojicu astronauta koji imaju high tech misiju. Njihova prava tijela su u svemirskoj letjelici, a na zemlji imaju svoju ‘repliku’ u koju se iz svemira mogu transportirati kako bi nastavili biti sa svojim obiteljima. Međutim, kada se jednom od njih dogodi nezamisliva tragedija, nastaje pitanje kako se nositi s njezinim posljedicama.

Jedna od najmračnijih epizoda sezone, Beyond the Sea razuvjerila je sve one koji su mislili da Black Mirror nije na dobrom putu. Aaron Paul je definitivno jedan od razloga zašto je ova epizoda toliko hvaljena. Od Breaking Bada ga nismo gledali u nečemu toliko uzbudljivom u kojem daje 100 posto sebe, a zapravo glumi dva različita lika. Dok je Loch Henry odšetao od Black Mirror teme, Beyond the Sea ostao je u liniji po kojoj je serija poznata. Epizoda savršeno gradi tenziju i atmosferu koja vas drži na rubu stolca. Ne želimo spojlati kraj, tako da ćemo samo reći kako je zastrašujuć. Ono što se provlačilo kroz cijelu epizodu je osjećaj da će se nešto loše dogoditi. I dogodilo se.

black mirror
black mirror

Mazey Day

Četvrta epizoda prati poznatu glumicu Mazey koja ima problem s drogom. Kada je taj problem dovede da skrivi prometnu nesreću, odluči se povući od javnosti na neko vrijeme i izliječiti se. No, njezina popularnost privlači paparazzije koji bi napravili sve da dobiju njezinu sliku. Kada četvero paparazzija pronađe gdje se Mazey skriva, otkriva se velika tajna.

Mazey Day zanimljiva je epizoda, no najlošija ove sezone. To ne znači da je loša, samo da su ostale epizode postavile visoku ljestvicu. Iako ima jedan efekt iznenađenja, plot twist koji definitivno niste očekivali, ništa u vezi ove epizode ne podsjeća na Black Mirror. A za razliku od Loch Henryja, Mazey Day ne kompenzira to s ničim. Možda je i kriva prethodna epizoda koja je nas je pripremila na pravu Black Mirror epizodu tako da Mazey Day nije ispunila očekivanja. Još uvijek je solidna priča s horor i mističnim elementima, ali nismo dovoljno upoznali Mazey da bi s njom suosjećali. Također, paparazziji koji su u centru priče nisu posebno zanimljivi likovi koji nose priču. Pred kraj epizode nastaje kaos koji čini ovu epizodu zanimljivijom i tragičnom, ali osim toga, četvrta epizoda ne nudi previše.

black mirror
black mirror

Demon 79

Zadnja epizoda smještena je u sjevernu Englesku 1979. godine, a prati Nidu, trgovačku radnicu u šoping centru. Kao i Joan iz prve epizode, i Nida živi dosadan život. Ide s posla doma pred televiziju i tako iz dana u dan. Nema obitelj ni prijatelje. Ništa u vezi nje nije zanimljivo, dok slučajno ne pozove demona koji joj kaže kako će morati izvršiti tri ubojstva inače će nastati apokalipsa.

Nakon Mazey Day epizode, Black Mirror se vraća prepoznatljivom stilu sa zadnjom epizodom. Činjenica da o običnoj radnici ovisi hoće li doći do kraja svijeta ili ne je prava Black Mirror situacija u kojoj su naizgled nebitni likovi stavljeni u nezamislive situacije. Za razliku od ostalih epizoda ove sezone, Demon 79 ukomponirao je poprilično puno humora nego što smo navikli gledati u Black Mirroru. Slobodno je možemo nazvati tragi-komičnom epizodom koju drže protagonistica Nida i demon koji je uzeo oblik pjevača iz grupe Boney M. Njih dvoje imaju odličnu kemiju, toliko da se ubojstva koje Nida mora počiniti ne čine toliko strašnim. Možda nam je u ovoj epizodi falilo malo tog osjećaja straha i neizvjesnosti koje serija često pruža čisto da zaključi kraj sezone, ali epizoda se odlično uklapa u Black Mirror svemir i možemo reći kako se nadamo i sedmoj sezoni.

black mirror
black mirror

Foto: IMDb

Učitati još
Zatvori