Nekoć su svi ludjeli za Aquamanom, no čini se da nikog nije briga za njegov nastavak. Zašto?
Nekoć su svi ludjeli za Aquamanom, no čini se da nikog nije briga za njegov nastavak. Zašto?

Nekoć su svi ludjeli za Aquamanom, no čini se da nikog nije briga za njegov nastavak. Zašto?

Prije pet godina svijet je zadesila prava Aquamania. Na dan kada je film Aquaman krenuo s prikazivanjem u kinima diljem Hrvatske, čak su i zagrebačke fontane po prvi puta obojane spektakularnom projekcijom i vizualom filma kojeg su željno iščekivali svi obožavatelji filmskih superjunaka i DC svijeta.

Aquaman je i prije službenog otvaranja u svijetu uspio postati jedan od najuspješnijih kino hitova svih vremena, jer je samo u Kini, u prvih par dana prikazivanja, utržio nevjerojatnih 93 milijuna dolara. Bila je to jedna od velikih uspješnica 2018. godine, kako na kinoblagajnama tako i medijskom prostoru. No njegov nasljednik nije dočekao istu sudbinu.

Čast iznimkama, ali čini nam se kako nikog nije briga za drugi dio koji nosi naziv Aquaman and the Lost Kingdom. Najavljivani DC-jev spektakl u kina je stigao tik prije Božića, točnije 21. prosinca, a na blagajnama je u svom debiju ostvario solidnih 40 milijuna dolara.

Aquaman and the Lost Kingdom

Umorni od superheroja

Je li stigao prekasno?, Jesu li trebali odabrati drugi datum promocije? Ima li ekscesno ponašanje Jasona Mamoe i gubitak titule ‘cool’ lika veze i s gubitkom gledatelja?, Je li trakavica oko Amber Heard udaljila gledatelje od želje da pogledaju ovaj naslov?, sve su to pitanja koja se povezuju uz manjak interesa za film Aquaman and the Lost Kingdom.

Djelomično se i u njima krije odgovor, no sasvim je jasno kako se dobar dio gledatelja zasitio filmova o superherojima. Tezu podupiru i podatci prema kojima ovogodišnji kandidati suparničkog stiudija Marvel – Ant-Man and the Wasp: Quantumania, Eternals i The Marvels također nisu postigli željen prijem kod publike.

Aquaman and the Lost Kingdom

Gdje je pošlo po krivu?

Na stranu zasićenje od žanra, no oni koji ga i jesu pogledali nemaju riječi hvale. Štoviše, spremno ističu kako će se zasigurno naći na listama najgorih filmova godine. Netko je imao dobru zamisao, ali je odustao na pola – to je neki opći dojam. Premda su svjesni u što se upuštaju, gledatelji sa svakim novim filmom imaju sve veća očekivanja.

Daleko od toga da je prvi Aquaman remek djelo, ali sve ono što smo voljeli u njemu, počevši od neopterećenog humora, kao da nije uspješno preneseno na platna u ovom nastavku. Rezultat je jednostavo – cringe.

A kada je radnja u pitanju, što nam uopće donosi nastavak?

Aquaman and the Lost Kingdom

Aquaman and the Lost Kingdom

Radnja filma fokusira se na borbu Aquamana i Black Mante. Nakon što ga nije uspio poraziti, Black Manta neće stati dok ne osveti očevu smrti i potpuno uništi Aquamana. Nakon što oslobodi devastirajuće oružje, drevnu i zlonamjernu silu, glavni protagonist mora zaštititi Atlantis.

No, to ne može sam pa se za pomoć obrati svom bratu Ormu, bivšem kralju Atlantide te s njim sklopi savez. Ono što slijedi je avanturistička utrka s vremenom i borba za spas Aquamanove obitelji, ali i cijelog svijeta.

Aquaman and the Lost Kingdom

Fokus na Aquamanovom odnosu s bratom

Film Aquaman and the Lost Kingdom sadržava scene i nikad objavljenog spin-offa baziranog na Black Manti. U ovom filmu Momoa se, uz spašavanje Atlantisa, snalazi i u novoj ulozi oca.

Redatelj filma je James Wan, koji je režirao i prvi dio, a uz Petera Safrana i Roba Cowana djeluje i kao producent. Prema riječima redatelja, prvi dio bio je romantična akcija i avantura, dok se drugi film fokusira na Aquamana i njegov odnos s bratom Ormom.

Ako se odlučite pogledati film vodite se onom – Mala očekivanja, malo razočaranje.

Foto: IMDb

Učitati još
Zatvori