Ovogodišnje izdanje Animafesta zaključeno je svečanom dodjelom priznanja

Ovogodišnje izdanje Animafesta zaključeno
je svečanom dodjelom priznanja

Svjetski festival animiranog filma – Animafest Zagreb 2022 zaključen je tijekom vikenda ceremonijom dodjele nagrada u Kinu SC.

Žiri Velikog natjecanja kratkometražnog filma u sastavu Paul Driessen, Les Mills, Alex Dudok de Wit, Ana Nedeljković i Igor Grubić odlučio je Grand Prix dodijeliti portugalskom filmu Smetlar redateljice Laure Gonçalves. Isti je žiri Nagradu Zlatni Zagreb za kreativnost i inovativno umjetničko postignuće poslao na adresu Huga Covarrubiasa za čileanski film Bestia.  Nagrada Zlatko Grgić za najbolji prvi film napravljen izvan obrazovne institucije otišla je francusko-izraelskom filmu Pismo prascu.

Posebna priznanja za izvanredna dostignuća

Članovi žirija odlučili su dodijeliti i posebna priznanja. Igor Grubić nagradio je tako poljsko-kanadski film Nemoguće figure i druge priče I Marte Pajek. U opisu stoji kako nas ovaj film vodi na putovanje postapokaliptičnim, napuštenim gradom, u kojem protagonistica u sutonu svog života promišlja osobnu i kolektivnu povijest. Les Mills svoje je posebno priznanje uručio francuskom filmu Progutati svemir kolumbijskog autora Nieta.

Prema odluci žirija Velikog natjecanja dugometražnog filma u sastavu Olga Pärn, Aya Suzuki i Anastasiya Verlinska Grand Prix pripada češko-francusko-slovačkom filmu Maad, moje sunce Michaele Pavlátove. Riječ je o majstorski režiranoj priči koja zamagljuje granice očaja i nade, koja nas tjera da proživimo bol odbacivanja i toplinu prihvaćanja.

Osobna priča ispričana kroz metaforu

Objedinjeni žiri Natjecanja studentskog filma i Natjecanja hrvatskog filma u sastavu Alexandra Ramires, Jelena Popović i Igor Prassel odlučio je Nagradu Dušan Vukotić za najbolji studentski film dodijeliti francusko-tajvanskom filmu Džem od leptira. Riječ je o osobnoj priči jedne kćeri koja se koristi metaforom beskonačne smrti domaćih životinja za prikazivanje njezina odnosa s nemarnim ocem.

Najboljim filmom Natjecanja hrvatskog filma proglašen je 11 Vuka Jevremovića u samostalnoj autorovoj produkciji. Posebno priznanje za najbolju hrvatsku manjinsku koprodukciju odlazi filmu Ljubav u doba ekonomije bazirane na ugljenu Tomasza Siwińskog.

Pobjednika Natjecanja filmova za djecu birao je žiri u sastavu Ema i Jakov Barbarović, Gita Gugo, Lala Spremo i Nika Vrbanić. Žiri je glavnu nagradu dodijelio korejskom filmu Piropiro autorice Miyoung Baek nastalom u njezinoj samostalnoj produkciji. Radi se o filmu s predivnim vizualima i animacijskim tehnikama 2D-a i digitalnog crteža koje su dobro spojene. Glavna poruka filma koja je na žiri ostavila veliki dojam govori o tome kako su jedino što nas zaustavlja u životu strah i mi sami, a zapravo je bitno probati. Odlukom istoga žirija posebno priznanje u Natjecanju filmova za djecu pripalo je francusko-gruzijskom filmu Franzyjina čarobna juha.

Nagradama u još nekoliko kategorija zaokruženo je ovogodišnje izdanje Animafesta. Jedan od najpoznatijih svjetskih festivala animiranog filma iduće je godine na rasporedu od 5. do 10. lipnja.

Foto: PR

Učitati još
Zatvori