Krenuo je Animafest, Zagreb još jednom postao centar svjetske animacije
Krenuo je Animafest, Zagreb još jednom postao centar svjetske animacije

Krenuo je Animafest, Zagreb još jednom
postao centar svjetske animacije

U nedjelju je svečano otvoren ovogodišnji Animafest, čime je i službeno krenula proslava 50 godina ovog festivala animiranog filma. Do 11. lipnja Zagreb će tako biti domaćin nekim od najboljih ostvarenja svjetskog animiranog filma.

Ceremonija otvorenja održana je u Muzeju suvremene umjetnosti, u režiji Krešimira Dolenčića. Festival je otvorio gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević, koji je istaknuo važnost festivala.

Pedeset godina festivala animiranog filma nešto je čime se rijetko koja zemlja, a kamoli gradovi mogu pohvaliti. Animafest je veliki ponos Zagreba. Baltazar je i dalje moj omiljeni crtani film jer mogu reći da je Baltazar Zagreb, a Zagreb je Baltazar. Za sve probleme koje ovih dana imamo u gradu dobro bi nam došao baš jedan Baltazar. Ovaj festival je toliko uspješan jer su organizatori u njega unijeli animu, odnosno dušu ili duh. Animirat ću stoga građane da dođu i posjete ovaj festival, rekao je Tomašević.

Brojne lokacije preuzimaju animirani filmovi

Animafest se ove godine održava diljem metropole – Studentskom centru, Kinu i Ljetnoj pozornici Tuškanac, te brojnim drugim lokacijama. Kao i prijašnjih godina, Animafest će i na ovogodišnjem izdanju obuhvatiti natjecateljski program, razne retrospektive i izložbe, predavanja i radionice.

Vodstvo festivala ističe kako je ovo festival nastao od autora za autore, a riječ je o drugom najstarijem filmskom festivalu posvećenom isključivo animaciji.

Od natjecateljskih kategorija najpopraćenije su svakako Veliko natjecanje kratkometražnog te dugometražnog filma. Tu su i brojne druge kategorije kao što su studentski filmovi, hrvatski film te filmovi za djecu.

Iznenađenje za posjetitelje

Animafest Pro ove je godine pripremio brojna predavanja stručnjaka s područja animacije koja su na rasporedu svakodnevno na različitim lokacijama festivala.

Animafest je ove godine također odlučio prirediti i posebno iznenađenje. Rođendanski poklon Animafesta svojim posjetiteljima je besplatan program za djecu i mlade koji se odvija na nekoliko lokacija. Riječ je o programu koji se sastoji od međunarodnog Natjecanja filmova za djecu za koje najbolje nove filmove iz cijelog svijeta odabire medijska psihologinja i svrstava ih u dobne kategorije.

Kompletan program ovogodišnjeg izdanja Animafesta možete pronaći na službenim stranicama festivala.

Foto: Doringo Photography, PR

Učitati još
Zatvori