Andrea Buča oduševila nas je pričama sa snimanja svoje emisije koja se upravo natječe za Zlatni studio

Andrea Buča oduševila nas je pričama sa snimanja svoje emisije koja se upravo natječe za Zlatni studio

Od Andree Buče, naše novinarke i redateljice, redovito nam pristižu originalne i raznolike TV emisije i prilozi. Upravo ju interesantan i svjež način obrade različitih tema čine najprepoznatljivijim TV licem. Autorica je i dviju sjajnih putopisnih emisija ‘Stani u Lici’ i ‘Stani v Zagorju‘ u kojima je uspjela dočarati običaje i bogatu povijest tih krajeva, a ponajviše duh živopisnih likova odnosno ljudi koji su stali pred objektiv i svojim pričama dočarali ljepotu tih, pomalo zaboravljenih, krajeva.

Upravo je za potonju Andrea nominirana za prestižnu nagradu Zlatni studio, čije glasanje traje do 5. veljače, a za koju možete glasati ovdje. Tim smo povodom razgovarali s njom!

  • „Stani v Zagorju“ ušla je u finale za najbolju emisiju tijekom protekle godine, nominirana je najveću medijsku nagradu Zlatni studio – čestitamo! Možeš li nam reći kako si došla na ideju o njezinom stvaranju?

Nakon prve edicije,  „Stani u Lici“,  ideja je bila ostati u kontinentalnoj Hrvatskoj. Dvojila sam između Zagore i Zagorja i odlučila se za ovo drugo jer mi je bilo manje poznato, zapravo potpuno nepoznato i imala sam feeling da će baš to biti dobra startna pozicija. Taj skok u nepoznato pokazao se najboljom odlukom.

  • Što ti je bilo najzanimljivije tijekom samog snimanja? Jesi li otkrila ljepote Zagorja za koje prije emisije nisi znala?

Svaki dan je nosio barem tri nove teme i priče, poznanstva i oduševljenja. Zagorci su ugodno društvo, dobronamjerni, vedri, veseli i dobri domaćini. Što čini neki kraj? Prvenstveno ljudi. Jer što će vam sve ljepote prirode i arhitektura ako je duša prazna, daleka i nepristupačna?

  • Snimanje se odvijalo tijekom ljeta i trajalo je nekih četrdesetak dana. Kako si, kao prava Dalmatinka, podnosila ljetne vrućine na kontinentu?

Zagorje kao da pripada tropskom pojasu, ljeta su nevjerojatno vlažna i fakat je bilo vruće. Disali smo na škrge i nakon nekog vremena se naviknuli.

  •  Zagorci slove kao jedni od najveselijih i najsimpatičnijih ljudi, koji će svakoga velikodušno ugostiti, a vrlo rado vole i popiti. Imaš li neku anegdotu sa snimanja vezano za domaćine?

Bilo je vruće ljetno poslijepodne u birtiji pod Lipom, divno autohtono mjesto za okrijepiti glad i utažiti žeđ. Vlasnik birtije Božek i njegovi dečki iz benda priredili su nam sjajnu glazbenu dobrodošlicu, a onda je došao red na pripremu stubičkog specijaliteta – strepe. Kako je Božek ranije imao iskustva s kuhanjem na televiziji činilo se riješena je stvar. Složili smo scenu, postavili Božeka, udaramo klapu i akcija! Božek, dovitljiv kakav je, pripovijedao je što su jeli naši stari i pripremao je tijesto.

Nakon par minuta postalo je jasno da Božek nikad ranije nije imao ruke u brašnu. Kraj mene je stajala njegova gospođa, puhala, prevrtala očima, ljutila se, nije si mogla pomoći pa je ušla u kadar i krenula popravljati, pa su se posvađali, prava bračna svađa! Odluka da kamere ostanu upaljene, a kasnije i sav taj materijal uđe u epizodu bila je jedna od najboljih odluka, a ta „Božekova strepa“ najslađom strepom ikad! Plakali smo od smijeha. Gospođa je završila strepu, najeli smo se i napili kak` spada! Taj dan je i naš snimatelj Marjan postao tata pa smo imali dvostruki razlog za slavlje.

  • Poznata si po svom neustrašivom i avanturističkom duhu, tijekom karijere si čak prošla obuku za ratne izvjestitelje Ministarstva obrane i HRT-a. Kakve si još vratolomije tijekom godina izvodila i možeš li nešto slično izdvojiti sa snimanja emisije „Stani v Zagorju“?

Okušala sam se u svim adrenalinskim sportovima, ali je ozbiljna frka nastala u jami na Velebitu, na snimanju Stani u Lici. Nakon pola sata obuke, neustrašiva kako kažete, krenula sam se spuštati u mračnu jamu, duboku 40 metara. Nakon par metara u hladnoj jami, obamrla sam od straha i shvatila da je to potpuna pogreška, i neka me vade vaaaaaaan!         U Zagorju sam bila pametnija, osim panoramskog leta balonom i adrenalinske vožnje u rally-u, nikakvih većih uzbuđenja i pogrešnih odluka nije bilo.

  •  Koji dio Zagorja ti se najviše svidio, što bi preporučila našim čitateljima da posjete i dožive?

Čaroban je Trakošćan, idiličan je i Klanjec, gradić koji živi kulturu i kiparstvo, Titova vila u Kumrovcu , monumentalni Augustinčićev spomenik Matiji Gupcu, na Vuglec Bregu i Grešnoj Gorici će kvalitetno omastiti brk.

  •  Jesu li te osvojili zagorski specijaliteti i ako da, što najviše?

Zagorcima je meso glavna namirnica a ja sam s mesom na „vi“ pa sam guštala u predjelima i desertima. Tko zagorske štrukle i bučnicu nije probao, taj ne zna što propušta.

  • Kad ne snimaš i radiš, kako najradije provodiš slobodno vrijeme?

Ovisi govorimo li o normalnom ili novom normalnom jer ako je normalno onda sam na koncertima, u kazalištu, na festivalima i u šumi, ako je novo normalno onda sam samo u šumi. 

  •  „Stani u Lici“, „Stani v Zagorju“ – što je sljedeće u planu?

Povratak korijenima uz „Stani na otoku“. Vrijeme je za avanturu na našim dalekim otocima. Upravo završavam scenarij i sa svakom novom scenom sve se više veselim početku snimanja. Bit će to jedan novi pristup i doživljaj, a s time i najbolje „stajajnje“ do sad.

Foto: Roko Birimisa

Make up: Silvija Bradica

Učitati još
Zatvori