Je li nam ovo zaista potrebno? Navodno se sprema remake filma Američki psiho
Je li nam ovo zaista potrebno? Navodno se sprema remake filma Američki psiho

Je li nam ovo zaista potrebno? Navodno se
sprema remake filma Američki psiho

Američki psiho (American Psycho) je film iz 2000. godine koji je stekao status kultnog u popularnoj kulturi. Iako satira na moderan način života i konzumerizam koji je kasnih devedesetih godina sve više postajao norma, Američki psiho danas se citira upravo u poslovnoj kulturi. Film je često glorificiran na pogrešan način, ali je neosporan njegov utjecaj na moderno društvo. Uloga bogatog, uspješnog i ispraznog Patricka Batemana je 2000. pripala Christianu Baleu. Glumca je upravo ta uloga postavila na sam vrh holivudske A liste. Sada, stižu vijesti iz studija Lionsgate. Navodno nam stiže remake ovog filma i nova, moderna interpretacija. Najveće pitanje je, naravno – tko će glumiti Patricka Batemana?

američki psiho

Značaj Američkog psiha

Film Američki psiho nastao je po istoimenoj knjizi Breta Eastona Ellisa. Pisac je uzburkao javnost svojom uznemirujućom knjigom prepunom grafičkih prikaza nasilja. Kada se pojavila 1991., knjiga je bila kritizirana – i megapopularna. Priča o uspješnom, zgodnom investicijskom bankaru na Manhattanu, Patricku Batemanu, koji se noću pretvara u serijskog ubojicu bila je pravi literarni šok. Ipak, eksplicitno nasilje i zločini bili su metafora za društvo opsjednuto imidžom i zbog toga je, moguće, film bio izvrsna kritika toga, kao i toksične muškosti.

Iako je film iz 2000. znatno umanjio šok faktor što se nasilja tiče (naspram knjige), on je i dalje bio nešto novo i neuobičajeno za Hollywood. Do tada nepoznati Christian Bale prihvatio je ovu ulogu, koju je navodno preuzeo od Leonarda DiCaprija. U režiji Mary Harron, Američki psiho postao je film koji su – ironično ili ne – zavoljeli pripadnici više klase New Yorka (i svijeta). Popularnost filma nije se umanjila ni do danas. Dokaz za to je nova vijest koja se pojavila u filmskim krugovima. Kultura snimanja remakeova se nastavlja, a sljedeći na listi je navodno upravo Američki psiho.

američki psiho

Novi Patrick Bateman

Tumačiti Patricka Batemana svakako je izazov za glumca. Osim činjenice da je tumačio dvostruku ličnost s maskom razumaChristian Bale je imao zadatak da svoje tijelo dovede do savršenstva. Mukotrpni treninzi, besprijekorna ishrana i njega utjecali su na Christiana, a priča se i da je u svakodnevnom životu tijekom snimanja filma pratio detaljnu skincare rutinu Patricka Batemana, kao i njegov program treninga. Danas je mnogo glumaca u trci za ovu ulogu.

Fanovi smatraju da bi Jacob Elordi odlično preuzeo ovu ulogu, kako zbog atraktivnog izgleda i činjenice da liči na Balea, tako i zbog iskustva s ulogama u kojima je njegov lik na rubu razumaUloga Natea Jacobsa u seriji Euphoria proslavila je Elordija, a mnogo je paralela između Natea i Patricka koje možemo podvući. Priča se da bi uloga Batemana mogla pripasti i Spidermanu, popularnom Tomu Hollandu, kao i Kieranu Culkinu. Robert Pattinson još jedan je potencijalni izbor, a ako ste mislili da će Austin Butler biti izostavljen, prevarili ste se. Fanovi smatraju da bi zgodni, talentirani glumac odlično prihvatio nasljedstvo Christiana Balea. Američki psiho imao je i zapažene ženske uloge – Reese Witherspoon i Chloë Sevigny samo su neka od velikih imena. Što se njihovih uloga tiče, šuška se da bi mogle pripasti Allison Williams i Anni Kendrick. 

američki psiho

Je li nam je potreban ovaj remake?

Mnogo je filmova koji su mlađi od dvadeset godina, a koji su već žrtve remake kulture. Od Wonke, remakea filma Charlie and the Chocolate Factory, preko Mean Girls i Mr and Mrs Smith, mnogo je filmova i serija koje reinterpretiraju još uvijek svjež sadržaj. Razlog za to svakako leži u lakoj financijskoj dobiti za studije i glumce, ali neki smatraju da je glavni problem – odsustvo originalnosti. Ipak, vjerujemo da se istina krije negdje u sivoj zoni.

Niti je svaki remake neoriginalan, niti je svaki od njih box office hit. Iako nas najviše raduju originalne priče, ponekad nema ničeg boljeg od uživanja u nostalgiji koji nam pružaju remakeovi. Ako je Američki psiho zaista sljedeći na listi, vjerujemo da će Gen Z posebno uživati u novoj interpretaciji priče o Patricku Batemanu. Kombinacija mentalnog zdravlja, kapitalizma i skincare diskursa djeluje kao trenutno najaktualnija premisa.

*Članak je preuzet s portala Journal.rs

Foto: IMDb

Učitati još
Zatvori