Zašto su svi ludi za serijom ‘All Of Us Are Dead’ i što gledati nakon nje?

Zašto su svi ludi za serijom ‘All Of Us Are Dead’ i što gledati nakon nje?

Na jesen prošle godine na Netflixu je izašla serija Squid Game i ostvarila nevjerojatne uspjehe s više od 140 milijuna gledatelja iz cijelog svijeta. Osim što je razbila granice svog žanra, napravila je i mini revoluciju u sadržaju na Netflixu i pozornost svjetske publike skrenula na južnokorejsku produkciju. TV kritičari s nestrpljenjem iščekuju svaki novitet s tog područja. Nakon nekoliko mjeseci čini se da je stigla nova južnokorejska streaming opsesija – već nekoliko dana s liste deset najgledanijih serija ne skida se naslov All of Us Are Dead.

Na društvenim mrežama i magazinima sve vrvi fotografijama iz ove serije koja je zaintrigirala hororičnom zombie apokalipsom i načinom na koji se grupa tinejdžera, profili različitih ljudi, nose s njom. Taj koncept nije ništa novo na ekranima – doista, borbe i bijeg od zombieja smještene na hodnike srednje škole gledali smo u nekolicini američkih teen filmova. U čemu je onda ključ popularnosti ove serije i kad je izbingeamo, što gledati nakon?

Serija All of Us Are Dead– hit adaptacija stripa

Temeljena na web stripu Joo Dong-geuna Now at Our School, All of Us are Dead započinje izbijanjem zombiejevskog virusa odnosno apokalipse u južnokorejskoj srednjoj školi. Pratimo grupu učenika koji se skrivaju u praznim uočionicama i pokušavaju smisliti način kako da ostanu živi, dok zombizam polako preuzima cijeli grad. Međutim, u toj kaotičnoj atmosferi koja dostiže vrhunce napetosti, tinejdžeri su još uvijek samo tinejdžeri i nose sa ljubavnim spletkama, kompleksnim odnosima, prijateljstvima i pogledima na svijet.Tijekom radnje, pratimo likovi koji reagiraju sasvim drugačije na apokalipsu – neki bježe glavom bez obzira, drugi ostaju jer žele live streamati događanja, a svaki put kad se radnja primiri – dočeka na novi zaplet zbog kojeg bez dileme puštamo još jednu epizodu u nadi da ćemo vidjeti tko će iz svega toga izaći živ. U fokusu su prijatelji On-jo (Park Ji-hu) i Cheong-san (Yoon Chan-young) koji navigiraju školom u pokušaju da ostanu živi. Međutim, s njima je On-joina simpatija Su-hyeok (Park Solomon) i njegova pak simpatija Nam-ra (Cho Yi-hyun).

Serija tako kombinira dva žanra s kojima ne može pogriješiti – tinejdžersku dramu koju svaki put rado gledamo u potrazi za comfort watchem i triler odnosno apokalipsu koja kao žanr iznova plijeni pažnju otkad je pandemija u tijeku. Međutim, osim same radnje, zapleta i ritma kojom se razvija, publika i kritičari impresionirani su kinematografijom i estetikom same serije koja je izdvaja od preostalih teen i zombie serija. No, najveći njezin adut uistinu je to što se vraća osnovama svoja dva žanra – invazija zombieja vrvi napetošću i akcijom (kako je u suštini taj žanr oduvijek funkcionirao), dok teen melodrama dodaje razlog više da se povežemo s likovima (pa makar i uz ponekad nepotreban fluff dijalog)

Što gledati kad izbingeate sve epizode?

Budući da je Squid Game napravio masovan odjek na među publikom, Netflix je vrlo brzo shvatio da je južnokorejska produkcija prava riznica hitova. Tako, uz Squid Game i All of Us Are Dead, imamo još nekoliko prijedloga ovakvih uspješnica iz Južne Koreje.

Fantastična horor zombie serija koju, prema riječima publike i kritika, zaista vrijedi pogledati. U pitanju je politički horor triler smješten u 16. stoljeće i odvija se u fiktivnom srednjojekovnom mjestu, a sve se vrti oko princa Leeja Changa koji želi istražiti pozadinu neobične bolesi koja je pogodila kralja, ali ne očekuje da će ga to odvesti do otkrića jezive smrtne epidemije. Dok pokušava zaustaviti apokalipsu, Lee se paralelno mora boriti s političkim protivnicima i spletkama. Odličan izbor za nekog tko traži dozu apokaliptičnog sadržaja, ali kompleksniju od saog bježanja od zombieja.

https://www.youtube.com/watch?v=nsRcEtGmCdU

Ako ste raspoloženi za film, onda je odličan odabir južnokorejski Train to Busan, generalno jedan od najpopularnijih filmova iz Južne Koreje u posljednjih nekoliko godina. Radnja prati Seoka-wooa, oca koji je zatrpan poslom i premalo posvećen svojoj kćeri. Kako bi se zbližili, odlaze na brzi vlak iz Seoula za Busan, ali za to vrijeme izbije zombie invazija, a ovaj otac mora preživjeti i zaštiti svoju kćer. Jedan je ovo od najslavnijih filmova u matičnoj zemlji koji je redefinirao zombie podžanr u njihovoj kinematografiji.

Ako vaš više interesira teen segment serije All of Us Are Dead, a pritom želite gledati nešto svježe i napeto, bacite pogled na seriju Extracurricular. Radnja se vrti oko tinejdžera Ji-sooa, jednog od najboljih učenika svoje generacije, koji zapravo vodi dvostruki život kao vođa ilegalnog biznisa, a sve kako bi zaradio novac nakon štoo su ga na to prisilile obiteljske okolnosti.l S druge strane, Bae Gyu-ri dolazi iz vrlo bogate obitelji koja sad polako traži da i sama preuzme obiteljski posao zbog čega osjeća ogroman pritisak. Kad yu-ri otkrije Ji-soojevu tajnu, ne preostaje im ništa drugo nego da postanu biznis partneri.

Preostale izvrsne južnokorejske serije pogledajte ovdje.

Foto: IMDb, Netflix

Učitati još
Zatvori