Najavljen je omiljeni Međunarodni filmski festival za djecu KinoKino

Najavljen je omiljeni Međunarodni filmski
festival za djecu KinoKino

Posebno, 5. izdanje festivala KinoKino, Međunarodnoga filmskog festivala za djecu održat će se u sklopu 18. Zagreb Film Festivala od 9. do 15. studenog u Uraniji – prostoru kreacije i Hrvatskom glazbenom zavodu.

Najvažniji recentni filmovi za djecu

Od ponedjeljka, 9. studenoga do petka, 13. studenoga u Uraniji gostuje glavni natjecateljski program KinoKina sastavljen od najvažnijih recentnih filmova za djecu iz cijeloga svijeta, dok je vikend rezerviran za popratni program (Klasici i Moj prvi odlazak u kino) s projekcijama u Hrvatskom glazbenom zavodu, u subotu i nedjelju, 14. i 15. studenoga. Nagrađivani filmovi iz glavnog programa dolaze iz Njemačke, Austrije, Švedske, Litve i Irske, a zajednička im je univerzalna poruka o tome kako svatko ima pravo na vlastito mjesto u svijetu, bez obzira na podrijetlo i uvjete odrastanja.

Bogat filmski program

Film “Jako jako daleko” njemačke redateljice Sarah Winkenstette prikazan je i nagrađen na mnogobrojnim festivalima od češkog Zlína do Chicaga, a bavi se razvojem prijateljstva između dvojice suparnika u školskom nogometnom timu kojima je zajedničko što su obojica pridošlice u novom gradu – jedan s njemačkog sela a drugi izbjeglica iz Sirije.

Film “Oskar i Lili: Gdje nas nitko ne poznaje” redatelja Arasha T. Riahija je austrijski film o obitelji čečenskih izbjeglica čija majka pokuša počiniti samoubojstvo kako bi izbjegla deportaciju.

Nastavak obiteljske avanturističke komedije i švedskog kinohita “Sune za sve” redatelja Jona Holmberga dolazi u Zagreb nakon osvojenih mnogih nagrada, a donosi priču o novim nevoljama šašave obitelji Andersson, koja se sa svojim unutarnjim konfliktima nosi s puno srčanosti i humora. Film “Dvorac” litavske redateljice Line Luzyte drama je o odrastanju koja prati tinejdžericu Moniku na njezinu putu ostvarivanja glazbenih snova bez obzira na sve prepreke koje stoje pred njom.

Do sutra prijave za žiri

Međunarodni filmski festival za djecu poziva sve zainteresirane osnovnoškolce u dobi od 12 do 15 godina koji žele biti dio dječjeg žirija da se prijave na natječaj. Sve potrebne informacije dostupne su na službenoj stranici, a prijave traju do 15. listopada. U sklopu popratnog programa Klasici, zamišljenoga kao prostor za gledanje starijih filmova bit će prikazan “Vlak u snijegu” redatelja Mate Relje. Projekcija će biti održana u suradnji s inkluzivnim audio-vizualnim programom udruge Filmaktiv i Udruge gluhih i nagluhih Primorsko-goranske županije — Film svima.

Edukativne radionice

Kako bi djeci boravak u kinu tijekom festivala bio ispunjen ne samo zabavom nego i učenjem, Čejen Černić, redateljica filmskog nastavka o avanturama dječaka Koka “Uzbuna na Zelenom Vrhu” održat će radionicu pod nazivom Drugi filmski korak, na kojoj će zajedno s prošlogodišnjim sudionicima radionice Prvi filmski korak nastaviti rad na priči koju su prošle godine zajedno izabrali za daljnji razvoj.

Foto: kinokino.hr

Učitati još
Zatvori