Tko čini žiri Sarajevo Film Festivala ove godine?

Tko čini žiri Sarajevo Film
Festivala ove godine?

S ponosom objavljujemo da će jedan od najznačajnijih filmskih stvaraoca današnjice, dvostruki dobitnik Oscara Asghar Farhadi, iranski redatelj i scenarist, predsjedati žirijem Takmičarskog programa – igrani film 24. Sarajevo Film Festivala, koji će se održati od 10. do 17. kolovoza.

Asghar Farhadi – predsjednik žirija Sarajevo Film Festivala

Publika Sarajevo Film Festivala će u okviru programa Open Air imati priliku pogledati Farhadijev najnoviji film EVERYBODY KNOWS (2018.) s Penélope Cruz i Javierom Bardemom, koji je svečano otvorio ovogodišnji, 71. Cannes Film Festival i prikazan u njegovom takmičarskom programu.

Asghar Farhadi je rođen 1972. Njegov prvi igrani film DANCING IN THE DUST (2002.) za koji je napisao scenarij i režirao ga, osvojio je nagrade za najboljeg glumca na 25. Moscow International Film Festivalu i nagradu za najbolji film Udruženja filmskih kritičara Rusije, kao i nagradu za najbolji scenarij i režiju na 48. Asian Pacific Film Festivalu. Godinu poslije nastaje BEAUTIFUL CITY (2003.). Uslijedili su FIREWORKS WEDNESDAY (2005.) i ABOUT ELLY (2007.), koji je istovremeno premijerno prikazan na Berlinskom filmskom festivalu i Fajr Film Festivalu u Teheranu te osvojio Srebrenog medvjeda za najboljeg redatelja u Berlinu i Crystal Smirogh za najbolju režiju u Fajru.

Nakon tog filma počinje pisati A SEPARATION koji snima 2010. Film je premijerno prikazan u Berlinu gdje je osvojio Zlatnog medvjeda za najbolji film, Srebrenog medvjeda za glumice i Srebrenog medvjeda za glumce. Bio je to samo početak dugačke liste od 70 međunarodnih nagrada, među kojima su Zlatni globus za najbolji strani film, César za najbolji strani film i, konačno, Oscar za najbolji film na stranom jeziku.

A SEPARATION je postigao međunarodni uspjeh kao ni jedan iranski film do tada. Film se počeo prikazivati u kinima u prosincu 2011. u SAD-u i postao jedan od najuspješnijih filmova na stranom jeziku u SAD-u. Iste godine, magazin Time je Asghara Farhadija uvrstio među 100 najutjecajnijih ljudi na svijetu.

Dok se film A SEPARATION prikazivao na različitim festivalima i državama, Asghar Farhadi se s porodicom seli u Pariz da bi počeo raditi na scenariju filma THE PAST, koji je bio njegov prvi film na stranom jeziku. Film je prikazan 2013. na Cannes Film Festivalu. Osvojio je nagradu za najbolju glumicu u Cannesu (Bérénice Bejo) i bio nominiran za Zlatni globus i nagradu César. U Iran se Farhadi vraća 2015., da snima film THE SALESMAN, koji je nagrađen za scenarij i najboljeg glumca (Shahab Hosseini) na Cannes Film Festivalu (2016.). Za ovaj film Farhadi je osvojio drugog Oscara za najbolji film na stranom jeziku.

Nekoliko mjeseci poslije snima svoj najnoviji film EVERYBODY KNOWS (2018.) na španjolskom jeziku, za koji je na setu ponovo spojio Penélope Cruz i Javiera Bardema. Film je svečano otvorio ovogodišnji, 71. Cannes Film Festival i prikazan je u njegovom takmičarskom programu.

Članice žirija iz Hrvatske

Članice žirija iz Hrvatske 24. Sarajevo Film Festivala su glumica Judita Franković Brdar – članica žirija Takmičarskog programa – igrani film, i scenaristica i rediteljica Antoneta Alamat Kusijanović – članica žirija Takmičarskog programa – kratki film.

Judita Franković Brdar, glumica

Judita Franković Brdar rođena je u Zagrebu. Profesionalnu karijeru započinje projektom KAD ZVONI?  Vlatke Vorkapić i Zorana Ferića 2005. Nastavlja uspješnu suradnju s Vorkapić, iz koje izdvajamo predstavu JUDITH FRENCH za koju je dobila sve najvažnije kazališne nagrade te film SONJA I BIK. Surađivala je i s redateljem Daliborom Matanićem na filmovima MAJKA ASFALTA (njezina prva filmska uloga) i ĆAĆA, a ostvarila je i glavnu ulogu u dramskoj trilogiji POČIVALI U MIRU, koja je emitirana u SAD-u kao dio projekta Walter Presents. U međuvremenu je magistrirala na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, smjer komparativna književnost/kroatistika. Glumački joj se trening bazirao na metodi Michaela Čehova, Leea Strasberga i Jerzya Grotowskog. Glumačku kondiciju održava odlascima na radionice i seminare od kojih izdvajamo radionice tehnike Lessaca, Akrama Khana i Pine Bausch, sudjelovanje u Talent Campusu Sarajevo Film Festivala te ljetni intenziv Meisner tehnike u William Esper studiju u New Yorku 2016.

Antoneta Alamat Kusijanović, scenaristica i redateljica

Antoneta Alamant Kusijanović je redateljica i scenaristica rođena u Dubrovniku. Njen kratki igrani film U PLAVETNILO je nagrađen na 67. Međunarodnom filmskom festivalu u Berlinu, 30. Festivalu Premier Plans u Angersu, 63. Filmskom festivalu Oberhausen, a film je dobitnik i “Srca Sarajeva” za najbolji kratki film 23. Sarajevo Film Festivala. Antoneta je nominirana za nagradu Oscar za studentski film Američke filmske akademije, a trenutno uz podršku rezidencijalnog Cinéfondation programa Filmskog festivala u Cannesu, Jerusalem Film Laboratorija i intenzivnog stručnog trening programa First Films First priprema svoj prvi dugometražni igrani film MURINA. Na posljednjem, 71. Cannes Film Festivalu potvrđeno je da će producentske kuće Sikelia Prods. Martina Scorsesija i RT Features Rodriga Teixeire kofinancirati i koproducirati ovaj film. Antoneta je magistrirala režiju na Univerzitetu Columbia u New Yorku.

Učitati još
Zatvori