Tri filma za petak navečer

Tri filma za petak navečer

Denial

Rachel Weisz, ‘Poricanje’

Petak navečer najbolji je dan u tjedno za izlazak u kino, a u zagrebačkim kinima Tuškanac i Europa danas završava Festival tolerancije koji za zadnju večer festivala donosi tri odlična filma – ‘Poricanje’, ‘Frantz’ i ‘Ja nisam tvoj crnac’. Ulaz na sve filmove je slobodan.

Temeljeno na hvaljenoj knjizi ‘Poricanje: Povijest holokausta na suđenju’, ‘Poricanje’ prepričava pravnu bitku Deborah E. Lipstadt (dobitnica Oscara Rachel Weisz) za povijesnom istinom protiv Davida Irvinga (kandidat za BAFTU Timothy Spall), koji ju je optužio za klevetu kad ga je ona proglasila poricateljem holokausta. U engleskom pravnom sustavu, u slučaju klevete, teret dokazivanja je na tuženiku, stoga je ovisilo o Lipstadt i njezinom pravnom timu koji je predvodio Richard Rampton (kandidat za Oscara Tom Wilkinson) da dokažu bitnu istinu da se holokaust dogodio. Poricanje je režirao Mick Jackson, dobitnik nagrade Emmy za film ‘Temple Grandin’, a filmsku adaptaciju napisao David Hare, kandidat za BAFTU i Oscara za film ‘Žena kojoj sam čitao’. Producenti su Gary Foster and Russ Krasnoff.

Film ‘Frantz’ donosi ljubavnu priču koja se odvija u malom njemačkom gradu nakon Prvog svjetskog rata. Ana svakodnevno tuguje nad grobom svog zaručnika Frantza, koji je poginuo u bitci u Francuskoj. Jednoga dana mladi Francuz Adrien također položi cvijeće na grob. Njegova prisutnost, tako brzo nakon njemačkog poraza, rasplamsa strasti.

U filmu ‘Ja nisam tvoj crnac’, u potpunosti ispričanom riječima Jamesa Baldwina, i kroz njegovo pojavljivanje i kroz tekst njegove nezavršene knjige, nagrađivani redatelj Raoul Peck vraća se na tragične smrti Malcoma X-a, Martina Luthera Kinga i Medgara Eversa ne bi li jasno prikazao kako se slika o crncima u Americi (i njihova stvarnost) danas fabricira i nameće. Pripovjedač je nagrađivani Samuel L. Jackson.

Foto: Screenshot

Učitati još
Zatvori