U kulturi je spas: Izdvojili smo best of trenutke u 2020.

U kulturi je spas: Izdvojili smo
best of trenutke u 2020.

galerija_pexels

Zakoračili smo u 2021. i nakon svih stresnih situacija polako slažemo kockice kako bi što spremniji i hrabriji te ustrajni krenuli dalje. Godina pred nama po mnogočemu će biti posebna, prvenstveno zato što smo se već morali prilagoditi na sve nove situacije, a ono što je najvažnije je to da moramo ostati optimistični. U godini koja nas je bacila na koljena, što zbog pandemije što zbog potresa, teško je sumirati one pozitivne stvari, a bilo ih je. Mi smo se odlučili napraviti presjek onih stvari koje su nam olakšavale život i davale tračak nade. Osim ljudskog zajedništva puno nam je pomogla kultura. Ona je upravo ta koja nam daje slamku spasa kada je najteže.

Journal podržava kulturu

Journal je kroz cijelu 2020. aktivno pratio kulturu i prepoznao važnost podržavanja kulture, sada kada je potrebnije no ikad. U suradnji s Europskim parlamentom u Hrvatskoj, pokrivali smo značajne teme koje su doprinijele boljem razvoju kulture, kao što su intervjui s domaćim kreativcima, intervjui s europarlamentarcima kao i projekte poput Rijeka europska prijestolnica kulture te brojne druge. Dobra vijest je da bi umjetnicima u razdoblju od 2021.-2027. na raspolaganju trebalo biti ukupno 2,2 milijardi eura u sklopu programa Kreativna Europa, pa možda stvari i nisu tako crne u godinama pred nama.

umjetnost_pexels

Kulturni best of 2020.

Brojni naši umjetnici stvaranjem su pridonijeli da prošla godina ipak nije bila toliko siva, a u kulturi ćemo i u godini pred nama pronaći spas. Donosimo najzanimljivije prijedloge kako si kulturnim sadržajem pomoći, a da time paralelno damo podršku umjetnicima.

umjetnost

Glazba kao sredstvo za smirenje

Album prvijenac “Godišnji” zagrebačkog synthwave dua Pocket Palma prošle godine nam je redovito bio u zvučnicima. Definitivno najveće glazbeno iznenađenje godine nikako nemojte propustiti poslušati, ako već niste. Nastavljamo s glazbom i to jednim sjajnim glazbenim projektom također u synthwave điru. Bend Neon Wife nastao je kao suradnja dvije sjajne glazbenice Irene Žilić i Lucije Potočnik. Ove dvije glazbenice dugogodišnje su suradnice a mogu se pohvaliti i brojnim koncertima koje su održale po Velikoj Britaniji i Italiji s mega popularnom grupom Morcheeba. Šareno, plesno i sa stavom – tako bi opisali ovu sjajnu suradnju.

Pocket-palma
Foto: Sanja Tušek

Likovna umjetnost kao izlaz

Umjetnost treba biti dostupna svima, a ne samo posjetiocima galerija. Toga su svjesni i umjetnici koji svoje intervencije izvode sve više u vanjskim prostorima. U prošloj godini, Martićeva ulica u Zagrebu postala je bogatija za mural domaćeg umjetnika Igora Taritaša. Mural prikazujući imaginarni interijer iz kojeg vidljiv eksterijer, iluzionistički nas odvlači na neka druga mjesta. Još jedan od umjetnika koji nas je oduševljavao u prošloj godini je i Mak Melcher – jedan od najboljih kipara mlađe generacije, a nadamo se da ćemo u godini pred nama njegove izložbe/instalacije gledati češće. Tomislav Ostrman također je jedno od onih imena o kojima ćemo slušati i u 2021. Ovaj akademski slikar bavi se utopijom, optimizmom i humorom pa zato njegovo slikarstvo i zovemo „Slatka utopija“, a to nam u ovim stresnim vremenima izrazito treba. Jedan od umjetnika kojeg bi još svakako spomenuli je i Goran Škofić čija se multimedijska djela mogu shvatiti kao savršen odraz stanja u današnjem društvu. Već je niz godina prisutan na umjetničkoj sceni te svoje radove izlaže u Hrvatskoj i inozemstvu. Priznao je kako nije lako biti umjetnik, ali kako kroz umjetničko djelovanje i sve pozitivno što uz njega ide svakako postoji kompenzacija.

Pogledajte novu predstavu i domaći film

Neka 2021. bude godina za neke nove velike odluke. Odlaziti više u kazalište definitivno bi trebala biti jedna od njih. Mnogobrojni domaći glumci koje je ova godina posebno pokosila nisu stali već su neumorno radili kako bi se brojne predstave i radionice odvijale online. Nadamo se samo da će ova godina pred nama ipak biti ta u kojoj ćemo teatar doživjeti onako kako treba – uživo. Što o cijeloj godini kažu umjetnici, s kakvim su se problemima suočavali i gdje su crpili snagu možete pogledati u ovim video intervjuima. Pogledajte kako na cjelokupnu situaciju gledaju Vedrana Klepica, Lovro Krsnik i Nebojša Sljepčević, a ne sumnjamo da će godina iza nas mnoge od njih inspirirati i za nova stvaranja u godinama koje su pred nama.

Knjiga kao spas

Čitanje je oduvijek bilo najjeftinije i najintenzivnije putovanje. U vremenima u kojima su nam putovanja ograničena, a i stresom ispunjeni život ne da nam da o tome i mislimo. Najlakši način za to je da pobjegnemo uz knjigu. Kako se s aktualnom situacijom nose pisci i gdje oni pronalaze spas, pogledajte u video intervjuima s Ivanom Rogar i Đurđicom Čilić, a možda vas i inspiriraju da pročitate nešto novo.

knjiga_pexels

Posjet muzeju i galeriji

U razgovoru s Anom Kovačić koji smo prošle godine mogli gledati na YouTube kanalu Europskog parlamenta u Hrvatskoj još smo se više zaljubili u suvremenu umjetnost, pa smo tako i u ovoj godini odlučili da ćemo čim to bude u potpunosti moguće jako puno vremena provoditi u galerijama i muzejima. Ana Kovačić radi kao voditeljica Galerije Miroslav Kraljević i surađuje s WHW-om te je zaposlena kao suradnica na programu WHW Akademije. Pričala je najdražim projektima, digitalizaciji umjetničkog sadržaja, predrasudama o kustosima i suvremenoj umjetnosti općenito, ali i o stresnom iskustvu lockdowna za vrijeme kojega je od kuće kombinirala roditeljstvo, svoj posao i sanaciju štete nakon potresa.

Foto: Sanja Tušek, Pexels

Učitati još
Zatvori