Što biste vi donirali Muzeju prekinutih veza kada bi prekidali s 2020.?

Što biste vi donirali Muzeju prekinutih
veza kada bi prekidali s 2020.?

prekid 2020

Kultura kao osnovna ljudska potreba posebno je nastradala u ovoj godini, ali su istovremeno okolnosti pokazale kako je upravo ona slamka spasa za mnoge od nas. Dok je cijeli svijet bio u lockdownu pokazalo se koliko je kultura važna, a sada je red na tome da se svi aktivno uključimo kako bi tako ostalo i ubuduće. O 2020. nećemo previše govoriti osim toga da smo pri kraju i da sada više nego ikad aktivno radimo na tome da u idućim godinama ovaj sektor održimo na zdravim nogama. Ovu godinu jednostavno trebamo ostaviti iza sebe i simbolično s njom prekinuti. Što bi vi donirali Muzeju prekinutih veza kada bi prekidali s 2020.? Mi sigurno ne bi bili blagi, i imali bi joj puno toga za reći – i nismo jedini.

Nakon umjetnika, na redu su europarlamentarci

Nakon niza online razgovora s umjetnicima o utjecaju koronakrize na njihovo stvaralaštvo, Ured Europskog parlamenta u Hrvatskoj nastavlja projekt #EUROPAKULTURA ciklusom intervjua s europarlamentarcima. Naime umjetnici su nam govorili o svojim mukama, stvaralaštvu i inspiraciji u korona krizi, a sada su na redu zastupnici. U prvom ciklusu razgovora sudjelovali su Pocket Palma, Igor Taritaš, Mia Melcher, Irena Žilić, Nebojša Slijepčević, Tomislav Ostrman, Dado Ćosić, Mak Melcher, Lovro Krsnik, Ana Kovačić, Đurđica Čilić, Goran Škofić, Vedrana Klepica, Ivana Rogar, a sve videe možete pogledati na YouTube kanalu Europarlamenta.

Suradnja s Muzejom prekinutih veza

Suradnja s muzejom prekinutih veza nastavlja se, a iako predmeti nisu fizički ostavljeni u muzeju, europarlamentarci su u zanimljivim razgovorima otkrili što bi oni donirali muzeju kako bi simbolično prekinuli s 2020. Zastupnici su se osvrnuli i na to koja vrsta kulturnog sadržaja im je najdraža; što im najviše nedostaje u ovom vremenu ograničenja; je li budućnost kulture u orijentiranju prema online ponudi; zašto su i koliko kultura i različiti kulturni sektori važni za Europu; ima li umjetnost snagu mijenjati društvo nabolje; što bi donirali Muzeju prekinutih veza kao simbol njihovog “prekida” sa svime ružnim iz 2020.? Do sada su videe snimile Biljana Borzan, Željana Zovko i Romana jerković, a ove nedjelje očekujemo i javljanje europarlamentarca Predraga Freda Matića.

Kultura ima budućnost

Europski parlament snažno se zalagao da kulturni i kreativni sektori, koji su ozbiljno uzdrmani krizom uzrokovanom pandemijom bolesti COVID-19, dobiju primjerenu potporu. Tako je postignut dogovor da se u budućem proračunu i paketu oporavka EU-a za program Kreativna Europa osigura dodatnih 600 milijuna eura čime je korisnicima na raspolaganje ukupno stavljeno 2.2 milijarde eura, u razdoblju od 2021. do 2027. godine.

Foto: Europski parlament, Pexels

Učitati još
Zatvori