Omiljeno retro drive-in kino i super koncerti na otvorenom vraćaju se u grad i ovog proljeća

Omiljeno retro drive-in kino i super koncerti na otvorenom vraćaju se u grad i ovog proljeća

Gleda vam se dobar film? Otišli biste u kino, ali ne želite razmišljati o neugodnostima nužne socijalne distance? Želite slobodno uživati u kulturnim događanjima na otvorenom, obavijeni mirisima rascvjetalog proljeća? Što kažete na filmove i glazbu pod vedrim nebom koje gledate s odabranim društvom i to iz udobnosti vašeg limenog ljubimca? Da, bezbrižni duh američkih pedesetih godina ponovo se vraća u grad i donosi drugo nezaboravno izdanje Drive in kulture!

Da u krizi nekad nastaju najbolje ideje prošle nam je godine usred sveopćeg lockdowna pokazao kreativni dvojac Sabrina Herak Smoković i Marin Leo Janković, osnivači produkcijske kuće SABMARINE. Suočeni s pitanjem ili-ili: povući se i odustati ili naći rješenje za održavanje kulture u vremenu pandemije, odlučuju se na kombinaciju retro štiha i omiljene zabave mladih, oživljujući ideju drive in kina. Formula za savršen provod pod epidemijskim mjerama je otkrivena, a ove godine dva velika platna putuju i u Osijek i Pulu!  

Prva postaja: Zagreb

Prvo ovogodišnje događanje Drive in kulture bit će u Zagrebu od 14. do 16. svibnja, na starom mjestu, parkiralištu Hale V iza Tehničkog muzeja. Uz ludo svečano otvorenje i poklon pakete posjetiteljima, filmsko zagrijavanje svake večeri započinje izborom kratkometražnih filmova. U petak na veliko platno stiže prvi igrani hrvatski film na temu pandemije,

„U šumi“ , redateljice Sare Grgurić, nagrađen Zlatnim kolicima na 18. ZFF-u. Posebnost ovog filma je i to što je sniman na 16mm filmskoj vrpci, a u priči pratimo putovanje likova Saše i Filipa kojima stanje karantene otvara prostor za razmišljanje o vlastitim osjećajima.

Ove godine Drive in kultura ugošćuje i pobjedničke filmove s našeg najdugovječnijeg međunarodnog festivala kratkometražnog filma – Tabor Film Festivala, pa će se na programu naći dobitnik taborskog Grand Prixa, portugalski film „Nevidljivi junak“ (Invisivel hero) u kojem nas redateljica Cristèle Alves Meira inovativnom dramaturgijom vodi putem kojim se kreće nevidljivi pripadnik našeg društva, te njegovu priču pretvara u sjajan primjer humanosti i ljudske mašte.

Oduševljenje žirija i publike zasluženo je izazvao i taborski pobjednik u domaćoj konkurenciji, „Arka“ autora Natka Stipaničeva, vizualno raskošan animirani film o veličanstvenom prekooceanskom kruzeru koji ploveći morem prikazuje aktualnu i vrlo jasnu distopijsku metaforu u kojem se smjeru kreće naše društvo obilježeno naglašenim materijalizmom.  

Najbolji novi hrvatski filmovi o kojima se pisalo

Izbor dugometražnih filmova donosi sam vrh recentne hrvatske kinematografije. Prve večeri na programu je film intrigantnog naslova „Slučajna raskoš prozirnog vodenog rebusa“, vrsnog animatora i multimedijalnog umjetnika Dalibora Barića. Ovaj dugometražni animirani film, miljenik festivalâ, uvršten i na listu kandidata za nagradu Oscar, posebno je gledateljsko iskustvo. U priči o konceptualnoj umjetnici Sari i bjeguncu Martinu koji se pridružuju revolucionarnoj komuni na selu miješaju se elementi noira, eksperimentalnog filma i kolaža, a odgovor na kvantno pitanje je li sve što gledamo privid ili stvarnost ovisi o pitanjima koja si postavlja gledatelj. 

Domaći igrani filmovi u naredne dvije večeri zajednički naglasak imaju u jakim ženskim likovima čije su životne priče smještene u konzervativni, patrijarhalni ambijent Dalmacije.  Jedinstvena prilika da pogledate „Terezu 37“, pobjednički film prošlogodišnjeg Pula film festivala i prije nego krene u redovitu kino distribuciju pruža vam se upravo na zagrebačkom izdanju Drive in kulture!

Film u režiji Danila Šerbedžije i maestralnoj izvedbi glavne glumice Lane Barić koja potpisuje i scenarij donosi intimnu priču o glavnoj junakinji Terezi, koja nakon niza spontanih pobačaja spoznaje moguću nekompatibilnost sa suprugom (Leon Lučev). Osjećajući pritisak tradicionalne okoline, počinje preispitivati svoj brak i položaj, te u nizu događanja koja će joj promijeniti život doživljava duh novostečene slobode i istine koja je samo njena.

Priča o konavoskoj domaćici koja živi kraj aerodroma, ali nikada se nije vozila avionom, film „Mare“ redateljice Andree Štake, propituje stereotipe o obiteljskoj sreći kroz istoimeni lik žene kojoj naizgled ništa ne bi trebalo nedostajati, ali predvidljiva svakodnevica u njoj rađa žudnju za promjenom, te ona svoj monotoni život u jednom trenutku stavlja na kušnju. Glavnu ulogu utjelovljuje nenadmašna Marija Škaričić, kojoj je Mare donijela i Srce Sarajeva za najbolju glumicu.

A glazba?

Ako ste mislili da će vas Drive in kultura prepustiti mirnoj kontemplaciji pred pokretnim slikama u vašim automobilima, ipak ste se prevarili – zabava nije potpuna ako ne uključuje glazbu! U petak vas u filmskom intermezzu čeka  Ida Prester, elektro pop artistica otkačenog vizualnog i glazbenog izričaja na koji nitko ne može ostati ravnodušan i svojom će sinth-pop glazbom i pomaknutim stihovima sasvim sigurno unijeti radost i vedrinu u vaša srca.

Subota je dan za Jana Kinčla, čiji se glazbeni setovi s nenadmašnim umijećem kreću house i techno zvukovima još od 2000. godine, kada ovaj DJ, skladatelj, producent i live-act performer stupa na regionalnu scenu i zauvijek je mijenja svojom prepoznatljivom kvalitetom.

Odgovornost za večer prepunu raznovrsnih beatova na sebe će u nedjelju preuzeti jedan od najboljih zagrebačkih DJ-eva underground plesne glazbe, Pepi Jogarde, poznat po tome koliko voli uživati u ljepotama postojanja, a to je osjećaj koji nesebično dijeli svima pomoću zarazno dobrih zvukova. 

Sve informacije o programu i ulaznicama pronađite na službenoj web stranici.

Foto: PR

Učitati još
Zatvori