Provedite Dan grada Zagreba u muzeju

Provedite Dan grada Zagreba u muzeju

muzej za umjetnost i obrt, cover

Povodom praznika Dan grada Zagreba 31. svibnja ulaz u Muzej za umjetnost i obrt bit će besplatan za sve građane, turiste i posjetitelje.

DAN GRADA ZAGREBA

Dan Grada Zagreba obilježava se 31. svibnja, dan na koji se slavi blagdan Majke Božje od Kamenitih vrata, zaštitnice Grada Zagreba. Pismeni dokazi o postanku Zagreba povijesno su vezani za osnivanje biskupije na Kaptolu 1094. godine. Drugi važni događaj u gradskoj povijesti zbio se 1242., kada je kralj Bela IV. izdao Zlatnu bulu kojom su građanskom Gradecu priznate znatne povlastice, a naselje postaje slobodnim kraljevskim gradom.

Godine 1850. dotadašnja naselja Gradec i Kaptol ujedinjeni su zajedno s okolnim, njima podvrgnutim naseljima u jedinstveno naselje, čime su stvoreni uvjeti za razvoj modernoga srednjoeuropskog grada. Grad započinje svoje širenje prema lijevoj obali rijeke Save, a 1960-ih godina počinje razvoj Zagreba i na desnoj obali rijeke Save.

18423775_1434640349930061_3666791938014172138_n

IZLOŽBA ‘AZULEJOS’

U Muzeju za umjetnost i obrt ovaj mjesec ne propustite izložbu naziva Azulejos. Ministarstvo vanjskih i europskih poslova RH doniralo je Muzeju za umjetnost i obrt keramičke panoe koji su se do 2015. nalazili u zgradi Veleposlanstva RH u Lisabonu. Riječ je o 11 panoa nastalih u Portugalu u 18. stoljeću, a na njima su u modro-bijelom osliku predstavljene pomorske scene, figure u pejzažu, galantne scene, motiv neravnoga kamena te rocaille i cvjetni motivi. Riječje o umjetninama kakve dosad nije posjedovao ni jedan muzej u Hrvatskoj. Nakon izložbe dva panoa bit će uvrštena u stalni postav MUO.

Obilježite Dan grada Zagreba i u srijedu provedite dan u muzeju razgledajte postav i aktualnu izložbu, a nemojte propustiti posjetiti i MUO shop s prekrasnim suvenirima.

Učitati još
Zatvori