S knjigom na more

S knjigom na more

@mariachiarasparvoli

@mariachiarasparvoli

Sunce, more, plaža, lješkarenje na suncu ili drijemanje u ‘vrućem’ hladu… što nam još treba da bi ljetovanje i odmor bili potpuni? Dobra knjiga je uvijek odličan izbor. No, da ne bi ‘na pamet’ krenuli po knjižarama ili knjižnicama donosimo naš izbor knjiga raznih žanrova, no svakako dovoljno uzbudljivih kako izležavanje na plaži nikako ne bi bilo dosadno. Od ljubavnih, kriminalističkih, duhovitih knjiga, donosimo izbor koji će razveseliti svakoga kome je knjiga prva (ili druga?) asocijacija uz ljenčarenje na plaži.

gdje pripadamo

Emily Giffin: Gdje pripadamo

Spisateljica Emily Giffin stvorila je lik Marian Caldwell koja ima život koji kao da bliješti s naslovnica glamuroznih časopisa: producentica je uspješne TV serije, s prebivalištem na Manhattanu i dečkom koji je direktor televizijske mreže, zgodan i sofisticiran jednako koliko je uspješan.

S karijerom u usponu i stabilnom vezom ispunjenom večerama u prestižnim restoranima i ljetovanjima na it mjestima, uvjerila je sve, uključujući i samu sebe, da joj je život baš kakav je oduvijek priželjkivala. No, jedne će se večeri na njenim vratima naći Kirby Rose, osamnaestogodišnja djevojka koja predstavlja utjelovljenje prošlosti za koju je Marian uvjerena kako ju je zauvijek ostavila iza sebe. Roman Gdje pripadamo napeta je priča koja će vas držati u neizvjesnosti sve do posljednje stranice.

preostali

Tom Perrotta: Preostali

Prije tri godine, u jednom je danu dva posto svjetskog stanovništva u sekundi nestalo bez traga. Mladi i stari, vjernici i agnostici, osobe besprijekorna ponašanja i oni s problematičnom prošlošću, osobe bez ikakvog zajedničkog nazivnika napustile su svijet i iza sebe ostavile prestravljene milijarde. Što god da se dogodilo s uznesenima, preostalima je daleko teže; nastaviti živjeti u svijetu u kojem više ništa nije isto, pitajući se što se zapravo dogodilo i zašto oni nisu izabrani. Što bismo mi učinili suočeni s tom neobjašnjivom kataklizmom? Roman Preostali autora Toma Perrotta donosi odgovore na ovakva pitanja.

djevojka na mjesec dana

Audrey Carlan: Djevojka na mjesec dana

Superuspješan serijal Djevojka na mjesec dana započinje epizodom Siječanj, koja se istog trena popela na vrhove lista bestselera New York Timesa. Kroz dvanaest mjeseci pratit ćemo avanture neustrašive Mie Saunders i saznati kakva sve ljubav može biti… Mia Saunders tek što je pobjegla od turobnog života kod kuće u Las Vegasu kada dobije vijest da su joj oca gotovo nasmrt pretukli zbog neplaćanja kockarskog duga. Da stvar bude gora, utjerivač dugova njen je bešćutni, podli bivši dečko. Još jedan u dugom nizu muškaraca za kojima je izgubila glavu. Ne više. Mijin plan jednostavan je. Radit će kao skupocjena eskort dama u tvrtki svoje tete i mjesečno otplaćivati ogroman očev dug. Mjesec dana s bogatim muškarcem s kojim ne mora spavati ako to ne želi? Laka lova. Barem je tako trebalo biti.

Od ovog ljeta donosimo još jednu književnu novost – ‘reading challenge’, projekt suradnje Školske knjige i Lumen izdavaštva. U sklopu akcije More knjiga kojoj je cilj promicanje kulture čitanja odvit će se ‘reading challenge’ u kojem će moći sudjelovati svi zainteresirani ljubitelji knjiga i oni koji će to tek postati, gdje god se nalazili.  Za vas smo pripremili i nova izdanja Lumen izdavaštva u kojima ćete moći ‘guštati na plaži’.

sisi

Allison Pataki: Sisi

Nepoznata i dirljiva priča o austrougarskoj carici Elizabeti, princezi Diani svojega vremena… Zadivljujući povijesni roman koji se čita u dahu. Elizabetu – koju su od dragosti svi nazivali Sisi – udanu za cara Franju Josipa, narod je obožavao i proglasio je svojom vilinskom kraljicom, ali iza tog vanjskog blještavila skrivala se mudra i nesretna žena. Sredinom 19. stoljeća bečkim dvoranama palače Hofburg nije odjekivao samo zvuk carskih valcera i točenja šampanjca već se njima provlače i kušnje, suparništva i okrutne intrige.

Sputana strogim protokolima i krutim brakom, Sisi postaje sve nemirnija. Uvijek slobodnog duha i neukrotive naravi, nalazi mir na imanju u okolici Budimpešte. Jaše svoje voljene konje i uživa u posjetima mađarskoga grofa Andrássyja, muškarca u kojega se zaljubila protiv svoje volje. No tragične vijesti bude Sisi iz sna, prisiljena je vratiti se u prijestolnicu, u svijet tračeva, zavisti i tuge, gdje opasna sud bina vreba u svakoj sjeni. Ljubavne afere i gubitci, vjernost i izdaje – u Sisi se bore međusobno suprotstavljene želje: održati obitelj na okupu ili pobjeći iz braka koji je guši.

Romanom Sisi defiliraju povijesne ličnosti – bavarski ‘ludi kralj Ludwig’ i tragični princ Rudolf na veličanstvenim dvorovima diljem Europe, od njemačkoga bajkovitog dvorca Neuschwanstein do engleskih ladanjskih imanja. Romantična, strastvena i posvećena očuvanju carstva, Sisi, modna ikona 19. stoljeća, odlučna je u namjeri da spasi carstvo.

kako ulazi svjetlost

Louise Penny: Kako ulazi svjetlost

Kriminalistički roman Kako ulazi svjetlost donosi priču kako se nad blagdansko veselje glavnog inspektora Armanda Gamachea nadvila se sjena. Najprije je većina najboljih policajaca pod prijetnjama morala napustiti Odjel za umorstva, potom je njegov stari prijatelj i pomoćnik Jean-Guy Beauvoir prestao razgovarati s njim…

A onda je primio telefonski poziv Myrne Landers, zabrinute jer joj njezina dugogodišnja prijateljica nije stigla u posjet za blagdane. Gamacheu se učinilo da je to dobar izgovor za odlazak u selo Three Pines. Dok se istraga zahuktava, Gamache se sve dublje upetljava u tajne i urote visokoga političkog miljea. Pokušava naći Myrninu prijateljicu, no istodobno traži i utočište za sebe i svoje kolege.

dugo putovanje kući

Louise Penny: Dugo putovanje kući

Još jedan kriminalistički roman – Dugo putovanje kući prati inspektora Armanda Gamachea. Sada je u mirovini i preselio se u selo Three Pines, no to mu nije donijelo mir koji je tražio. Njegova prijateljica, slikarica Clara Morrow, zatražila je od njega pomoć jer je nestao njezin muž Peter. Obećao je da će se vratiti nakon godine razdvojenosti točno na dan kada su se odlučili razići, no nije se pojavio i ona mora znati zašto nije došao. Pred Gamacheom je nov izazov, a u njegovu mu rješavanju, uz Claru, pomaže i njegov odani suradnik Jean-Guy Beauvoir te zajednička prijateljica Myrna. Potraga će ih odvesti u prekrasne i pomalo mistične krajolike kanadske Rijeke svetog Lovre, ali i u bespuća ljudske duše koja tegobno traga za samom sobom, za izražavanjem osjećaja i mukotrpnim činom stvaranja umjetničkog djela.

Autorica Louise Penny, višestruka dobitnica nagrade Agatha, vodi vas u svijet u kojem su umjetnici spremni prodati dušu vragu za vječnu slavu. Ovaj će vas roman držati u neizvjesnosti do posljednjih stranica.

lazarove žene

Marina Stepnova: Lazarove žene

Obiteljska saga Lazarove žene počinje s prvim godinama 20. stoljeća i nastavlja se do našeg doba. To je doista u pravom smislu obiteljska saga u kojoj svaka od žena iz naslova knjige – Marusja, Galina Petrovna i Lidočka – zauzima, uz izvjesno preklapanje, određeni povijesni period i određeno mjesto u životu matematičkog genija Lazara Lindta. Roman Marine Stepnove alegorijski je, apstraktan prikaz povijesti, ljubavi, ne-ljubavi i posljedica sovjetskog načina života na psihu likova u knjizi. Lazar Lindt je u izvjesnom smislu gotovo slučajan lik, koji u početku osjeća (neuzvraćenu) ljubav prema Marusji, ženi svog mentora, potom se ženi suviše mladom i nezrelom Galinom Petrovnom te napokon uživa status mitske figure u životu svoje unuke Lidočke, čija se majka utopi u prvom poglavlju knjige pa je ona prepuštena odgoju hladne Galine Petrovne.

Kritičarka Liza Novikova usporedila je roman Lazarove žene s knjigama Ljudmile Ulicke i Dine Rubine te s trilogijom Vasilija Aksjonova Moskovska saga, a kritičar Viktor Toporov nazvao je njezinu prozu »vrhunskom književnošću«, vrlo čitkim postmodernističkim tekstom u kojem se uzvišeno miješa s trivijalnim.

Naše duše u noći

Kent Haruf: Naše duše u noći

Jedne svibanjske večeri sedamdesetogodišnja Addie odlazi u posjet vršnjaku Louisu i na njegovo zaprepaštenje predlaže mu da ponekad spava s njom, no da leže jedno uz drugo u mraku i naprosto razgovaraju. U kojem smjeru će se taj razgovor odviti, roman otkriva na najzačudniji način…

Kao i Harufovi prethodni romani, i njegov posljednji, posthumno objavljen roman Naše duše u noći smješten je u istočni Colorado, u izmišljeni gradić Holt, konzervativan i religiozan, gdje svatko svakoga poznaje, koji su promatrači izvana skloni otpisati kao uskogrudan i nazadan. No Holt je nastanjen uglavnom radišnim, pristojnim, čestitim i nepretencioznim ljudima. Toj kategoriji pripadaju i glavni junaci Harufova romana – sedamdesetogodišnjakinja Addie Moore i njezin vršnjak Louis Waters.

priručnik za spremačice

Lucia Berlin: Priručnik za spremačice

Da bi mogla uzdržavati djecu, radila je najrazličitije poslove: bila je medicinska sestra, spremačica, bolnička administratorica, profesorica u gimnaziji. U tom je razdoblju imala velikih problema s alkoholizmom, ovisnošću, neuspješnim odvikavanjima. Sav taj buran život: ljubavi, zlostavljanja, bolesti, patološki odnosi u obitelji i zajednici, ovisnost i odvikavanja od alkohola pretočeni su u ove autobiografske priče koje su tek posthumno, jedanaest godina poslije njezine smrti, doživjele priznanje književne javnosti.

Već u drugom tjednu od objavljivanja, zbirka priča Priručnik za spremačice dospjela je na listu bestselera New York Timesa, a broj prodanih primjeraka nadmašio je ukupnu prodaju svih dotadašnjih izdanja. Prvu zbirku, Angelova praonica, objavila je tek 1981., iako su priče većim dijelom pisane tijekom šezdesetih godina prošloga stoljeća. Priručnik za spremačice zbirka je koja daje najcjelovitiji presjek Berlinina književnoga stvaralaštva.

Do 2000. godine predavala je kreativno pisanje na Sveučilištu u Coloradu, kada je umirovljena. Kako bi bila što bliže sinovima, preselila se u Los Angeles, gdje je 2004. preminula. Njezina zadivljujuća proza uvijek je imala svoju odanu ali malobrojnu publiku, no tek nakon njezine smrti doživjela je zasluženo priznanje kritike i publike.

ljubav je u zraku

Jani Virk: Ljubav u zraku

Kompleksna tematizacija potrage i ljubavi u kombinaciji s urođenim pripovjednim darom još jednom je karta na koju igra Virk u romanu Ljubav u zraku. Protagonist je rastavljeni učitelj glazbe srednjih godina, samohrani otac, ljubitelj Santane i Marqueza, zarobljenik vlastite podvojenosti, sudbinski utemeljen u njoj, a jedina svijetla točka mu je kći Ula. Njegovi pokušaji ostvarivanja ljubavi u vrludanju od jednog tjelesnog iskustva sa ženom do drugoga, koji ga naposljetku dovode u meksički grad Tequilu, pokazuju se kao nešto nesigurno, poput ljubavi koja je u zraku, poput slutnje, privida.

Virkove junake mogli bismo opisati kao nove egzistencijaliste. Glavni junak Blaž pokušava ‘plutati’ u vremenu. Virku i drugim suvremenim piscima, poput Hoellebuecqa na primjer, zajedničko je tematiziranje egzistencijalne zarobljenosti, opsjednutost traženjem smisla (iako polaze od pretpostavke da smisla nema). Virk nije toliko radikalan, on više iskazuje dječačko čuđenje (poput Strniše kojeg i glavni junak knjige citira kao svoj uzor). Virkovi junaci su zapravo antijunaci koji se osjećaju malima naspram širine svemira. Oni osjećaju neku ‘svemirsku svijest’. Prostranost svemira kao da predstavlja protutežu zemaljskoj ograničenosti i neku vrst izlaza. Vrludanje od jedne do druge žene jednako je kao i vrludanje od jedne nedokučive galaksije do druge.

putovanje

Murray Bail: Putovanje

Pisac Murray Bail napisao je roman Putovanje koji mnogi uspoređuju s najvećim ostvarenjima pisaca ‘struje svijesti’. Kako izgleda kada Frank Delage, izumitelj iz Sydneya dolazi u Beč, prijestolnicu glazbe, kako bi prodao svoj novi glasovir, tehnički superioran europskim ekvivalentima, no pisan ovakvim, osebujnim stilom? Zar nije znao da će biti dočekan sa sprdnjom i nepovjerenjem? Ali slučajan susret s aristokratskom porodicom von Schalla uvlači Delagea u ljubavni trokut čije odmotavanje pratimo na putovanju teretnim brodom, na povratku u Australiju. Putovanje je idiosinkratično, originalno djelo – čitati ga znači disati pročišćeni zrak kontemplacije života uronjene u nostalgiju za književnim modernizmom. Ovaj posljednji roman australskog pisca Murraya Baila priča je koja se proteže od skučenosti i jednoličnosti bečkog salonskog života i slobodnog, divljeg prostranstva oceana.

tri priče o nama

Laura Barnett: Tri priče o nama

Eva i Jim su devetnaestogodišnjaci te studiraju u Cambridgeu kad im se 1958. godine putevi prvi put sastanu. Jim hoda stazom kad žena, koja mu je prilazila na biciklu, naglo skrene kako bi izbjegla psa. Ono što uslijedi odredit će ostatak njihova života. Slijedimo tri različite inačice njihove budućnosti – zajedničke i odvojene – a njihova ljubavna priča poprima različite inkarnacije te zaokreće do završetka u današnje vrijeme.

Tri priče o nama izniman je prvijenac o izborima koje donosimo i o različitim putevima kojim nas život može odvesti.

posljednja obljetnica

Liane Moriarty: Posljednja obljetnica

Spisateljica Liane Moriarty, autorica bestselera Male laži, donosi još jedno intrigantno djelo – roman Posljednja obljetnica. Prošlo je više od sedamdeset godina otkako su sestre Rose i Connie Doughty pronašle napuštenu bebu. I to u blizini svojega doma na otoku Scribbly Gum. Bebini su roditelji netragom nestali pa su je Rose i Connie posvojile i dale joj ime Enigma. Sve će novine u zemlji pisati o tom misteriju. Neočekivano im je donio slavu i bogatstvo, a obljetnica pronalaska bebe postat će popularan otočki događaj.

Sophie Honeywell uvijek se pitala je li pogriješila kada je ostavila Thomasa Gordona. Bio je savršen, ali na dan kad ju je zaprosio, Sophie mu je slomila srce. Godinu dana nakon Thomas ponovno ulazi u njezin život. Obaviještava je da je naslijedila kuću njegove tete Connie na otoku Scribbly Gum. Sophie se seli na otok i upoznaje Connienu obitelj — galeriju zanimljivih i neobičnih likova. Međutim, nakon sestrine smrti, Rose se počinje pitati jesu li onomad davno Connie i ona donijele dobru odluku. Je li je došlo vrijeme da otkrije tajnu iz davne prošlosti koja bi im svima mogla promijeniti živote iz temelja?

@graymalin

@graymalin

Svi oni koji ne mogu zamisliti odmor bez odličnog štiva mogu poslati svoje ime i prezime i adresu na ifeellucky@journal.hr. Navedite željeni naslov naveden u zagradi u predmet e-maila kako bi mogli osvojiti svoj ljetni primjerak! One kojima se nasmiješi sreća razveselit ćemo s proglašenjem osvojenih knjiga 7. srpnja. [GDJE PRIPADAMO, PREOSTALI, DJEVOJKA NA MJESEC DANA, SISI, KAKO ULAZI SVJETLOST, DUGO PUTOVANJE KUĆI, LJUBAV U ZRAKU, PUTOVANJE, TRI PRIČE O NAMA, POSLJEDNJA OBLJETNICA]

Čestitamo dobitnicima!

GDJE PRIPADAMO – Renata Jakšić
PREOSTALI- Ivana Fumić
DJEVOJKA NA MJESEC DANA – Martina Vuković
SISI – Dijana Kovačević
KAKO ULAZI SVJETLOST – Jadranka Mulkovic
DUGO PUTOVANJE KUĆI – Dajana Dusper
LJUBAV U ZRAKU – Saša Kiš
PUTOVANJE – Petra Poropat
TRI PRIČE O NAMA – Ankica Banić
POSLJEDNJA OBLJETNICA – Ivančica Marić

 

@graymalin

@graymalin

 

 

Foto: Promo, Instagram

Učitati još
Zatvori