Pet književnih prijedloga

Pet književnih prijedloga

Iako jedva čekamo pročitati naslove koji će biti hit bestseleri u 2017., nekim se već izdanim književnim djelima rado vraćamo, a neki napokon dolaze na red, čekajući na polici već nekoliko mjeseci.

Prešavši put od duboko religioznog odgoja u islamskoj vjeri do ateistice i aktivističke feministice, sveučilišne profesorice na Harvardu, briljantna, karizmatična i kontroverzna Ayaan Hirsi Ali, autorica autobiografske proze Nevjernica i Nomatkinja u novoj knjizi Heretkinja snažno i uvjerljivo se zalaže reformaciju islama kao jedini način da se okončaju strahote terorizma, sektaško ratovanje i represija nad ženama i manjinama. Knjiga je objavljena u nakladi Ljevak.

preuzmi (4)

Ayaan Hirsi Ali jedna je od političkih pojava današnjice kojoj se ljudi najviše dive ali i koju najviše osporavaju. Na naslovnice međunarodnih tiskovina dospjela je nakon što je islamist ubio nizozemskog redatelja Tea van Gogha a nju označio sljedećom metom, zbog filma Pokornost. Iako živi u stalnoj opasnosti, ta odvažna zagovornica slobode govora i dalje odbija zašutjeti. Slavna feministica, političarka, spisateljica i kritičarka islama, autorica proslavljene autobiografske knjige Nevjernica, u ovoj knjizi kritizira Zapad zbog svjesnog prešutnog toleriranja aspekata islamske kulture koji karakteriziraju potlačenost žena zlostavljanjem.

preuzmi (3)

Obiteljska saga spisateljice Marine Stepnove Lazarove žene počinje prvim godinama 20. stoljeća i nastavlja se do našeg doba. To je doista u pravom smislu obiteljska saga u kojoj svaka od žena iz naslova knjige zauzima, uz izvjesno preklapanje, određeni povijesni period i određeno mjesto u životu matematičkog genija Lazara Lindta. Alegorijski je i apstraktan prikaz povijesti i ljubavi. Lazar Lindt u izvjesnom je smislu gotovo slučajan lik, koji u početku osjeća ljubav prema Marusji, ženi svog mentora, no ona mu ne uzvraća. Potom se ženi  (pre)mladom i nezrelom Galinom Petrovnom te napokon uživa status mitske figure u životu svoje unuke Lidočke, čija se majka utopi u prvom poglavlju knjige pa je ona prepuštena odgoju hladne Galine Petrovne.

Ova knjiga prozvana je u više navrata ‘vrhunskom književnošću’ i ako vam do sada nije pala ‘pod ruke’ krajnje je vrijeme da ju stavite na svoj popis kada ćete sljedeći put posjetiti knjižnicu ili obližnju knjižaru. Izašla je u rujnu 2016. u izdanju nakladničke kuće Ljevak.

preuzmi (2)

Roman Male crvene stolice spisateljice Edne O’Brien kod nas je objavljen u svibnju 2016. godine i odmah je stekao svoju vjernu publiku, no i pobrao mnogo pohvala, kao one njezinih eminentnih kolega – poput slavnog Philipa Rotha, koji je njezin roman proglasio remek-djelom, Josepha O’Connora, koji je ubraja među najveće irske pisce svih vremena, Johna Banvillea, koji roman naziva hrabrim, briljantno napisanim i prije svega humanim.

Roman započinje dolaskom dr. Vlada Dragana u irski manji grad gdje on uskoro svojom karizmom očara mještane, a pogotovo žene. Jedna od mještanki, udana Fidelma McBride, koja je nezadovoljna u braku i nesretna jer nema djece, podliježe njegovom šarmu, što je dovodi u opasnost i na koncu joj posve uništi život. Ovunapetu priču objavila je kuća Ljevak u svibnju 2016.

@mscaulfield

@mscaulfield

Margaret Atwood napisala je više od četrdeset djela, a njezine su knjige objavljene u više od trideset pet zemalja. Među njezinim je romanima ‘The Blind Assassin’ osvojio nagradu Booker 2000. godine, a ‘Alias Grace’ kanadsku nagradu Giller te talijansku Mondello. Njezin roman Godina potopa napeta je i lucidna priča zapravo o ženskoj psihi ispričana kroz događaje dviju preživjelih djevojaka nakon elementarne velike nepogode i kako stvari stoje, izglednog kraja svijeta. Knjiga je kod nas izdao Lumen.

preuzmi

Maja Gal Štromar napisala je mini-roman Misli na mene kad ti je lijepo u kojemu pratimo hrabro psihološko suočavanje kćeri s očevom odsutnošću tijekom čitavoga njezinog života. Junakinja romana se u oštrim rezovima suočava s vlastitim odrastanjem i više od svega vlastitom ženskošću, čitavog života zatomljivanom zato da bude na visini zadatka. Roman je objavljen u izdanju Meandar Media, a donosi jednu životnu priču koju će čitatelji prepoznati – što iz svojih života ili iz života bližnjih.

preuzmi (1)

Foto: Screenshot, Instagram

Učitati još
Zatvori