40 knjiga koje morate pročitati do svoje 40-e

40 knjiga koje morate
pročitati do svoje 40-e

Bossypants, Tina Fey

Prije Liz lemon, prije Weekend Update, prije Sarah palin, Tina Fey bila je mlada žena samo s jednim snom, bolje rečeno noćnom morom da ju po aerodromu ganja njezin profesor tjelesnog u srednjoj školi (prema njezinim riječima!). Također je sanjala da će postati svjetski poznata komičarka. Ovo iznimno duhovito, britko i pametno štivo obavezno je za sve tridesetogodišnjakinje, bilo da su ostvarile svoje snove ili ih još ganjaju.

The Remains of The day, Kazuo Ishiguro

Britansko-američka drama iz 1993. godine proslavila je Anthonyja Hopkinsa i Emmu Thompson. Film ste sigurno gledali više puta, ako ne u kinu, onda sigurno na televizijskom programu. Ako još niste, krajnje je vrijeme da pročitate i roman prema kojemu je i snimljen ovaj divan film. Nismo sigurni vrijedi li u ovom slučaju ona film je dobar, no knjiga je još bolja jer smo podjednako uživalu u oba djela, no čitanje romana donosi jednu drugačiju dimenziju doživljaj ove prekrasne i dirljive priče.

A post shared by Arina (@arinareads) on

Just Kids, Patti Smith

Memoari legendarne pjesnikinje i kantautorice donose do sada nepoznate dijelove njezinog odnosa s fotografom Robertom Mapplethorpeom u vrijeme kasnih šezdesetih i ranih sedamdesetih godina 20. stoljeća u New Yorku i Chelsea hotelu. Ova iskrena priča o mladosti i prijateljstvu oduševit će svakog njezinog obožavatelja.

Middlemarch, George Eliot

Roman Mary Anne Evans (poznatom pod književnim imenom George Elliot) prvi puta objavljen je 1891. godine. Radnja romana odvija se tridesetih godina 19. stoljeća u provincijskom mjestu Middlemarch. Autorica prati veliki broj likova, brojne teme kao što su status žene, priroda braka, idealizam, religija, licemjerje, političke reforme, obrazovanje… Virginia Woolf okarakterizirala je djelo kao rijetkim engleskim romanom napisanim za odrasle. Roman se svrstava među najveća djela svjetske književnosti.

A post shared by Nell Daly (@nelldaly) on

The Year of Magical Thinking, Joan Didion

Portret braka i života u dobrom, no i lošim periodima života ispričan na najiskreniji i čak električki nabijeni način. Roman govori svima koji su ikada voljeli, bilo supružnika ili dijete. Koji su ikada voljeli jako, snažno i bezuvjetno.

A post shared by Emma Mars (@theemmamars) on

The Feminine Mystique, Betty Friedan

Kultna knjiga drugog vala feminizma, izdana te ključne 1963. godine. nekoliko godina ranije, 1957. Friedan je zatražena da napravi istraživanje vezano uz njezine bivše kolegice sa Smith Collegea. Kao rezultat toga evidentirana je njihova nesreća, tj. nezadovoljstvo životima što ju je potaklo na istraživanje za knjigu koja će se 1963. izdati pod nazivom The Feminine Mystique. Originalno je htjela objaviti članak o temi nezadovoljstva kućanica tog doba, no nitko ga nije htio objaviti. Tako je članak postao knjiga, i to prilično bitna knjiga. Tijekom 1964. knjiga je postala bestseler s preko milijun prodanih primjeraka. Na žalost, sada, u 21. stoljeću takva knjiga nam je potrebna, možda više nego ikada.

Age of Innocence, Edith Wharton

Knjiga koja je imala čak tri filmske verzije, s možda najpoznatijom onom Martina Scorsesea iz 1993. godine. Knjiga će vas opčiniti – toliko dramatske napetosti, ljubavnih previranja i kompliciranih odnosa čine ovu knjigu jednim epskim dijelom.

American pastoral, Philip Roth

Na zalazu prema nekima u potpunosti američkog stoljeća Philip Roth napisao je roman neizmjerne veličine, elegiju za sva ispunjena i ona neispunjena obećanja – opći napredak, građanske slobode, prava i ravnopravnost te blaženstvo lagodnog američkog života samo su neki od njih.

Glavni protagonist Seymour Svede Levov, plavooki ljepotan i sportska legenda srednje škole, odan muž bivše miss New Jerseya, predani roditelj i obećavajući nasljednik očeve tvornice rukavica ne želi ništa drugo doli miran i idiličan život u vrijeme kada je takav zahtjev gotovo nemoguća misija. Turbulentne šezdesete neće mu to dopustiti. Njegova kći iz ljupke će se djevojčice preobraziti u buntovnu tinejdžerku, a bomba za čije će postavljanje preuzeti odgovornost poput balona od sapunice rasprsnut će ugodnu i bezbrižnu obiteljsku egzistenciju. Roman je dobitnik Pulitzerove nagrade.

The Razor’s Edge, W. Somerset Maugham

Još jedna knjiga pretvporena u film, i to čak dva puta, a u verziji iz 1984. glumi odličan Bill Murray. Knjiga donosi radnju Prvog svjetskog rata i ispričana je iz perspektive pilota te vjerno prenosi sve užase rata i njegovog besmisla.

Blue Nights, Joan Didion

Od jedne najmoćnije spisateljice dolazi knjiga o gubitku kćeri. Bogato opremljena s detaljima djetinjstva same spisateljice te njezinog odraslog života u braku, ova knjiga donosi njezine emocije, strahove i sumnje vezane uz imanje djece, bolesti i starenja. Nešto s čime se žene često okupiraju do svoje 40. godine života i svakako će se naći u ovoj knjizi.

A Thousand Splendid Suns, Khaled Hosseini

Potresna i dirljiva priča o obitelji, prijateljstvu, vjeri i spasu u ljubavi. Knjiga s kojom nikada nećete pogriješiti i moći ćete joj se iznova i iznova vraćati.

The Sense of an Ending, Julian Barnes

Nećemo odavati radnju, već napisati samo jedno – ovu knjigu ćete pročitati u jednom dahu. Doslovno smo ju mi tako pročitali. I ta neprospavana noć i dočekano jutro, iako ga je slijedio radni dan, su vrijedili svake minute.

A post shared by Zadiesmith (@zadie_smith) on

NW, Zadie Smith

Tragikomičan roman koji prati nekoliko likova u hektičnom životu velegrada, Londona, donosi likove i radnju s kojom će se mnogi poistovjetiti. I nasmijati.

Cloud Atlas, David Mitchell

Od 1850. pa sve do 1970. i onda opet nazad, ova knjiga donosi isprepletenu, hektičnu radnju koja se na kraju kristalno jasno složi u jedan divan i očaravajući mozaik.

Wuthering Heights, Emily Brontë

Jedna od najstrastvenijih ljubavnih priča koje ćete ikada pročitati. Ikada.

In Cold Blood, Truman Capote

Priča o nasilju, brutalnom ubojstvu koja kroz tu skoro pa kriminalističku radnju prikazuje mentalitet Amerike sredine 20. stoljeća.

Great Expectations, Charles Dickens

Najvjerojatnije najbolji roman ovog kultnog pisca. Ako ste ga zaobišli do sada, ovaj roman svakako trebate staviti na svoj popis čitanja.

One Hundred Years of Solitude (Cien años de soledad), Gabriel García Márquez

Kod nas preveden na Sto godina samoće, roman je zašto je Márquez dobio Nobelovu nagradu za književnost 1982., ali i niz drugih nagrada te je uvijek u prvih nekoliko najboljih knjiga ikada, a smatra se jednom od knjiga koja je najviše oblikovala svjetsku literaturu te je jedna od pet najvažnijih za hispaničku književnost. Volimo ovaj roman zbog priče o neobičnih sedam generacija obitelji Buendía u gradiću Macondo. Mašta je dovedena do krajnjih stvaralačkih mogućnosti. Prepliću se i čudesno i nestvarno, usponi i padovi, ljubavi i mržnje, ratovi i mir. Knjiga je puna legendi, anegdota, privišenja i izuzetno je maštovita.

The Bluest Eye, Toni Morrison

Iako roman napisan 1970. radnju je spisateljica smjestila u 1940. godinu i Ohiju za vrijeme Velike depresije te prati mladu Afro-amerikanku Pecolu. Zbog njezine puti okolina je Paolu prozvala ružnom te ona razvije kompleks i želju za plavim očima jer to poistovjhećuje s lijepim, tj. bjelačkim. Knjiga na jedan jako zanimljiv i intrigantan način obrađuje probleme i pitanja rasizma, nasilja i dječjeg zlostavljanja.

On the Road, Jack Kerouac

Kada je roman Na cesti konačno objavljen izazvao je pravi prasak na američkoj literarnoj i široj kulturnoj sceni! Ni beskrajno čekanje da njegovo životno djelo izađe, ni uredničke intervencije nisu imali utjecaja na revolucionarnost Kerouacove estetike; ništa nije moglo obuzdati divlji nagon teksta, bujicu ekstatičnih spoznaja i eksploziju životne energije, koji su razbili tadašnje uvriježene stereotipe pripovijedanja i načina življenja.

Kao predvodnik beat generacije se, poput spomenutih glazbenika kasnije, zalagao za Ameriku ideja, ideala, filozofije i poezije, samospoznaje, glazbe, slobode, Ameriku otvorenu za drugo i drugačije, liberalnu i iskrenu.

Women Who Run With the Wolves: Myths and Stories about the Wild Woman Archetype, C. P. Estés

C. P. Estés, poznata znanstvenica i jungovska psihoanalitičarka u ovoj nam izuzetnoj knjizi koja dvije godine nije silazila s NYT liste bestsellera, predstavlja nju, Divlju Ženu, koja čini samu bit ženine instinktivne prirode. Ona se i danas bori za opstanak jer nas društvo svojim nastojanjima da nas civilizira i ukalupi u različite krute uloge, od nje otuđuje i zamagljuje duboke, životodajne poruke iz naših duša. Ovo je snažna i epska knjiga kojoj treba posvetiti vremena, no uživat ćete u svakoj stranici.

East of Eden, John Steinback

Istočno od raja najambiciozniji je roman američkoga nobelovca Johna Steinebecka. Prema ovome romanu, slavni američki redatelj Elia Kazan snimio je 1955. godine istoimeni film u kojem su glavne uloge odigrali James Dean i Julie Harris.

White Teeth, Zadie Smith

Roman prvijenac koji je 2000. uzburkao svjetsku knjižebnu scenu. Ovo britko i nadasve duhovito štivo Zadie Smith, smješteno je u multikulturalni sjeverozapadni London. To je bogata obiteljska saga triju generacija dviju obitelji: jedne bangladeških, a druge jamajčanskih korijena. Knjiga koju nećete moći ispustiti iz ruku.

Sjaj Epohe, Borivoj Radaković

U sveopćem kaosu početka ‘90-ih Sjaj epohe dospio je samo do rijetkih knjižara. Taj je roman ipak brzo stekao kultni status, pa se distribuirao metodom iz ruke u ruku. I bila bi to još jedna zgodna priča o knjigama i autorima nesklonim vremenima, da nam danas, kad ponovo čitamo Radakovićev prvi roman, nije jasno kako je riječ o anticipaciji kasnijih književnih događaja, FAK-ovskoj poetici prije FAK-a, i što je najvažnije, romanu koji i danas funkcionira kao da je napisan jučer.

Ponoćni Boogie, Edo Popović

Kultna knjiga objavljena 1987. ovih dana doživljava svoj postav na kazališne daske. preporučujemo i knjigu i predstavu. Nećete požaliti.

Ciganin, ali najljepši, Kristian Novak

Kriminalistički roman koji donosi slojevitu priču – bolnu, snažnu i iznimno jaku. Sjajna proza koja prati četiri lika također upravo doživljava postav na daske zagrebačkog HNK. pred

Črna mati zemlja, Kristian Novak

Još jedno impresivno djelo domaćeg pisca još jednom na kazališnim daskama, ovog puta u Zagrebačkom kazalištu mladih. Obje knjige razlog su zašto trebate ići pogledati predstave i obavezno pročitati knjige. Jednostavno ne znamo što nam je bolje.

Nomad, Bekim Sejramović

Dnevnik jednog nomada istovremeno je putopis, dnevnik čitanja i zbirka zapisa o svakodnevnoj borbi sa životom, koliko traumatičnoj toliko i lijepoj. Od godine 2011. do 2016., od Ljubljane, preko Osla do Zagreba i Brčkog čitamo dnevničke zapise o jednoj ljubavnoj priči i njenoj propasti; o ocu koji gotovo svakog mjeseca putuje iz Osla u Ljubljanu da vidi mlađu kćer, jer se boji da će ga zaboraviti, i o starijoj kćeri u Oslu koja očuha zove tatom, a njega po imenu; o književniku koji istodobno sudjeluje u hrvatskoj, bosanskoj i norveškoj književnosti…

A post shared by Mija Dropuljić (@mijad) on

Mramorna koža, Slavenka Drakulić

Potresna knjiga s autobiografskim elementima jedno je od kultnih djela spisateljice koja je snažno obilježila domaću književnost.

U potrazi za staklenim gradom, Željko Malnar & Borna Bebek

Mnogima se rodio osjećaj vječnog putovanja i traganja za novim kulturama i avantiurama nakon što su pročitali ovu knjigu. Mnogi tom pozivu nisu mogli odoljeti. Toliko je jaka.

The Handmaid’s Tale, Margaret Atwood

Adaptacija klasičnog romana Margaret Atwood, ‘Sluškinjina priča’ govori o životu u distopiji Gileada, totalitarnog društva u nekadašnjim Sjedinjenim Američkim Državama. Suočeni s ekološkom katastrofom i oštrim padom nataliteta, Gileadom vlada izopačeni fundamentalizam u svom militariziranom povratku tradicionalnim vrijednostima.

Kao jedna od rijetkih preostalih plodnih žena, Offred sluškinja je u Zapovjednikovu kućanstvu, jedna iz kaste žena prisiljenih na seksualno ropstvo u posljednjem očajničkom pokušaju da se svijet ponovno napuči. U tom zastrašujućem društvu Offred mora manevrirati između Zapovjednika, njihovih okrutnih žena, kućnih marthi i svojih kolegica sluškinja – gdje svatko može biti špijun za Gilead – a sve to s jednim ciljem da preživi i pronađe kćer koju su joj oduzeli. Ako još niste pročitali roman – krajnje je vrijeme da ispravite tu grešku.

Kiklop, Ranko Marinković

Kultno djelo koje ako niste do sada tijekom obrazovanja čitali, sada je krajnji čas. Ili bolje rečeno – najbolje vrijeme.

Serijal o Robotima, Isaac Asimov

Većina Asimovljevih kratkih priča o robotima smještena je u prvom razdoblju pozitronske robotike i svemirskog istraživanja. Jedinstveno obilježje Asimovljevih robota su tri zakona robotike, fizički ugrađeni u pozitronski mozak robota, a kojima se svi roboti u njegovim djelima moraju pokoravati te koji priječe da se roboti okrenu protiv svojih stvoritelja.

Pripovijesti izvorno nisu bile pisane kao dio veće cjeline, nego im je zajedničko bilo to da govore o pozitronskim robotima – i zaista, postoje nedosljednosti, osobito između kratkih priča i romana. Međutim, sva djela imaju zajedničku temu interakcije ljudi, robota i moralnosti. Neke od priča koje nalazimo u zbirci The Complete Robot i drugim antologijama kao da nisu smještene u univerzum Zaklade. Priča Victory Unintentional (Nenamjerna pobjeda) govori o pozitronskim robotima koji se pokoravaju Trima zakonima, ali i o ne-ljudskoj civilizaciji na Jupiteru. Priča Let’s Get Together pak govori o čovjekolikim robotima iz neke drukčije budućnosti, u kojoj robote ništa ne priječi da namjerno usmrte čovjeka.

Čovjek u visokom dvorcu, Philip K. Dick

Možda najpoznatiji SF spisatelj svih vremena napisao je isto takav roman. Ako i niste ljubitelj žanra, probudite znatiželju, nećete požaliti.

Zastave, Krleža

Posljednji roman objavljen u pet knjiga kultno je djelo domaće književnosti. Iako dugo, opsežno isto tako je iznimno zanimljivo i intrigantno.

Povijest moje obitelji obitelji od 1941 do 1991, i nakon, Ivana Sajko

genijalna priča o četiri povijesti koje ćete progutati u jednom čitanju.

Svila, škare, Irena Vrkljan

Autobiografska proza u kojoj autorica pripovijeda o svojemu djetinjstvu u Beogradu, prelasku obitelji u Zagreb nakon izbijanja rata 1941. godine, odrastanju, školovanju i sazrijevanju u tom gradu, propalom braku i životnoj rutini koju prekida odlaskom u Zapadni Berlin, najprije na ponovni studij, da bi tamo potom i doživotno ostala. U ovom autentičnom ženskom pismu isprepleće se autobiografsko pripovijedanje, lirično evociranje prošlosti kao i naglašeno refleksivan odnos prema zbivanjima i malim detaljima svakodnevnice o kojima je riječ.

Sanjarica, Zorica Radaković

Ulovljena u vlastitu mrežu za snove, junakinja romana Sanjarica ne može se iz te mreže koju je oko nje sagradio njezin ljubavnik izvući osim ako ne prekine sve niti kojima je vezana. Zorica Radaković napisala je roman o smrti i življenju, o očaju i ljubavi, o ispraznosti i lažnom sjaju koji celebrity-kultura predstavlja. Šokantna u detaljima, razobličujuća u cjelini, složena i banalna, Sanjarica je knjiga o svakodnevici u društvu lažnoga morala i krivih vrijednosti.

Rezalište, Igor Štiks

Rezalište Igora Štiksa zadire u sve one rezove i rane koje rat stvara ljudima i oni jedni drugima, bavi se emocijama i nemogućnošću da se prošlost i osobe iz vlastitih života izrežu škarama.

Foto: Instagram

Učitati još
Zatvori