30 godina kultnog Prljavog plesa

30 godina kultnog Prljavog plesa

dirty dancing 3

Prije točno trideset godina svijet je zaludila groznica zvana Prljavi ples. Originalno niskobudžetni film i s relativno nepoznatim glumcima preko noći je postao hit i trenutno vinuo Patricka Swayzeja i Jennifer Grey u zvjezdane visine.

Romantična je to i plesna drama koju je režirao Emile Ardolino, a scenarij je napisala Eleanor Bergstein. Kada je film izašao publika je poznavala jedino brodvejskog glumca Jerryja Orbacha koji je u filmu nastupio u sporednoj ulozi. No, bez obzira na to, ovaj film dokaz je da dobra ljubavna priča u kombinaciji s karizmatičnim plesačem, u ovom slučaju Patrickom Swayzejem, recept za uspješan kino hit.

dirty dancing 2

Instantno je postao kino hit, obarajući rekorde na kino blagajnama. Do 2009. godine zaradio je $214 milijuna te je bio prvi film koji je prodao više od milijun primjeraka video kopija. Soundtrack filma dosegao je identičnu slavu, ostvarivši čak dva platinasta izdanja albuma te višestruke singlove – uključujući legendarnu pjesmu ‘(I’ve Had) The Time of My Life’ koja je osvojila i Golden Globe nagradu i Oscara za najbolju filmsku pjesmu te Grammy za najbolji duet.

Vječna popularnost filma potakla je i snimanje prequela ‘Dirty Dancing: Havana Nights’ te i kazališne izvedbe iste priče koje su bile kontinuirano rasprodane po Australiji, Europi i Sjevernoj Americi. Prije pet godina Kenny Ortega, koreograf originalnih plesova, najavio je snimanje remakea, no 2012. je potvrđeno odgađanje snimanja, sada televizijskog filma, da bi na kraju cijeli projekt bio otkazan.

Iako su Patrick Swayze i Jennifer Grey oboje bili nominirani za Golden Globe nagrade te još nekoliko internacionalnih nagrada, Swayze je bio taj koji je ostvario bogatu i zavidnu karijeru holivudskog glumca i plesača. Film će u ljeto ove godine proslaviti okruglih trideset godina, no to ne znači da morate toliko čekati – prisjetite se ulitmativnog glazbenog hita i legendarne završne scene već ovih dana.

dirty dancing 1

Foto: Screenshot

Učitati još
Zatvori