15 serija 2000-ih koje uvijek možemo gledati

15 serija 2000-ih koje uvijek
možemo gledati

cover sons of anarchy

Iako je po svemu sudeći 2016. godina bila prijelomna godina za povratak popularnosti TV serija te se taj trend nastavio u 2017. godini, postoje serije iz 2000-ih čije smo nove sezone nakon više godina izbivanja s veseljem dočekali. Prvenstveno se tu radi o novoj sezoni sitcoma Will & Grace te Curb Your Enthusiasm. Ponukani njihovim povratkom prisjetili smo se dramskih, kriminalističkih te humorističnih serija čije bismo nastavke rado opet gledali, a stare sezone su nam često na go to listi za provjereni dobar televizijski sadržaj. Donosimo popis od njih sedamnaest, vjerujemo da je to dobra brojka za vikend binge watching starih sezona koje će zavoljeti najrazličitije i najzahtjevnije ukuse.

The Wire

The Wire

Autor i glavni scenarist serije je David Simon, bivši reporter crne kronike koji je veći dio svog radnog vremena proveo s policijom. Iz njegova bogatog iskustva nastalo je 60 epizoda serije, podijeljenih u pet sezona.

Kad je počeo pisati seriju, Simon je na umu imao policijsku dramu kojoj su podloga trebala biti iskustva Eda Burnsa, bivšeg detektiva Odjela za ubojstva. Burns je često bio frustriran policijskom birokracijom dok je rješavao ubojstva i koristio se tehnologijom nadziranja i prisluškivanja. Slična iskustva s birokracijom imao je i Simon kao policijski reporter u svom matičnom listu The Baltimore Sun. Kao mjesto događaja svoje nove serije Simon je izabrao Baltimore, jer je to bio teren koji je savršeno poznavao.

Tematski, autori su htjeli stvoriti realističnu viziju američkoga grada zasnovanu na svojim iskustvima. Pritom je najbitnije bilo portretirati istinske karaktere koji su svi nastali iz života pravih baltimorčana. Stoga, osim profesionalnih glumaca, u seriji u manjim ili cameo ulogama sudjeluju neprofesionalni glumci i osobe iz javnog baltimorskog života.

Soprano

Obitelj Soprano

Mafijaški šef iz New Jerseya Tony Soprano oklijevajući traži pomoć psihijatrice nakon što stvari postanu preteške za podnijeti. Kako se ne bi prikazao slabim, mora tajiti svoju terapiju od ostatka mafije. Pod velikim je stresom, tinejdžerska kći mu izluđuje ženu, njegova mrzovoljna majka se odbija preseliti u umirovljenički dom, njegov postariji ujak Junior, ljubomoran na Tonyjev uspon na sam vrh, ne želi ostati vjeran pa pravi planove kako bi ubio Tonyja, a za petama mu je i FBI. Tony se mora pomiriti s očevim primjerom, majčinim manipulacijama i vlastitim strahovima od smrti i gubitka obitelji.

Tijekom 6 sezona, koliko se serija vrtjela, Chase i ostali scenaristi su se posvetili velikom broju psiholoških, filozofskih i političkih tema i motiva. Kao velika komercijalna i kritička uspješnica, Obitelj Soprano je financijski najuspješnija kablovska serija u povijesti televizije, a kritičari su je često opisivali kao jednu od najvećih televizijskih serija svih vremena.

Sons of Anarchy

Sinovi anarhije, kako je kod nas prevedena serija, adrenalinska je drama s elementima crne komedije koja istražuje nastojanja članova i odmetnika zloglasnog motociklističkog kluba da zaštite njegovo postojanje, istodobno pokušavajući spriječiti bilo kakve promjene njihova jednostavnog i izoliranog grada Charminga u Kaliforniji jer žele da ostane upravo takav kako mu glasi i ime. Motociklistički klub mora trpjeti prijetnje raspačavača droge, korporativne ulagače i previše revne policijske službenike.

Sons of Anarchy

Dr. House

Iako kontroverzni dr. House, koji često ne igra po pravilima, ne vjeruje nikomu, a kamoli svojim pacijentima, i iako su njegove metode nerijetko sumnjive, on i njegova ekipa najboljih mladih liječnika rješavaju slučajeve od kojih svi drugi dižu ruke. Liječnici koji s njime surađuju nerijetko će morati provaljivati u pacijentove domove ne bi li našli kakav trag ili iskušavati razne metode pokušaja i pogreške ne bi li došli do odgovora, no ono što je bitno jest da House ima neosporive rezultate. Čest savjetnik u tim nekonvencionalnim metodama liječenja bit će mu i njegov dobar prijatelj dr. James Wilson, onkolog. Iako se House neprestano svađa s bolničkom administratoricom dr. Lisom Cuddy oko svojih smjena i dužnosti, među njima postoji kemija koja bi mogla prerasti u nešto mnogo ozbiljnije.

Dr. House

True Blood

Atraktivna serija iz originalne HBO produkcije, instantno je osvojila gledatelje diljem svijeta. Zahvaljujući japanskomu izumu sintetičke krvi, vampiri su evoluirali od legendarnih čudovišta do naših sugrađana – i to preko noći. Pa iako ljudi više nisu na njihovu meniju, mnogi su sumnjičavi prema ovim bićima. Glavne uloge imaju Stephen Moyer i Anna Paquin, koja je za ovu ulogu nagrađena Zlatnim Globusom.

Vatreni dečki

Anegdote Tommyja Gavina (glumi ga fantastičan Denis Leary), njujorškog vatrogasca i spasitelja, nastavljaju se u novim nastavcima dramske serije koja je tijekom prikazivanja i na našim, domaćim televizijskim kanalima, stekla ogromnu popularnost. Uvijek na rubu incidenta, koji po pravilu izazove i tako se uvali u nove neprilike, Tommy je oličenje kaosa i čovjeka kojem privatni demoni, prijatelji i kolege, s mnoštvom nedaća i tragedija, ne daju predahnuti niti sekunde.

RESCUE ME: Denis Leary. CR: Robert Zuckerman / FX

Californication

David Duchovny se nakon turbo popularne serije Dosjei X vraća na televiziju u novoj humorističnoj seriji Californication kao njezin glavni lik, romanopisac Hank Moody. Hank istodobno pomaže odgajati svoju 13-godišnju kćer, pati za bivšom djevojkom i pokušava obnoviti spisateljsku karijeru. Dok drži sve konce u rukama, u sebi se raspada, i to mu ni najmanje ne smeta. Tijekom sezona upada u razne zgode, nevolje, koje u pravilu sam uzrokuje iz jednostavnog razloga što ne može odoljeti ničemu – porocima, nevoljama i najviše ženama.

Californication

Svita

Zanimljivost ove serije jest u tome što se bazira na raskalašenom dijelu života Marka Wahlberga, kojeg na romansirani način utjelovljuje lik Vincenta Chasea. Serija na pomaknut način prati svakodnevni život mladog Vincenta, glumca u usponu u modernom Hollywoodu i njegovu svitu. Sa sobom je iz rodnoga Queensa poveo menadžera Erica, polubrata glumca Dramu i zabavnjaka i rap-producenta u usponu Turtlea. Zajedno dijele dobro i zlo u napetom holivudskom životu gdje su ulozi visoki, a novac i iskušenja veći nego ikada.

Navikao na pogodnosti statusa zvijezde, Eric se, zajedno s Vinceovim ludim superagentom Arijem, mora pobrinuti da Vinceova karijera nastavi svoj uspon donoseći mudre odluke koje će mu osigurati dugogodišnju karijeru u svijetu prolazne slave.

Televizijska posla

Ova humoristična serija je poharala svijet, a prikazuje televizijski svijet na iznimno duhovit, no i prilično realističan način, koliko god on uvrnut bio. Liz Lemon ima posao iz snova, posao koju bi svaki scenarist mogao poželjeti – vodeću poziciju na zahtjevnom, ali vrlo popularnom live TV showu u New Yorku. Njen život bi bio puno lakši da nema Jacka Donaghyja (Alec Baldwin) koji Lizin show, a i život, okreće naglavačke sa svojim konstantnim uplitanjima. Novi šef inzistira da Liz nagovori Tracy Jordan (Tracy Morgan), divlju i nepredvidljivu filmsku zvijezdu, da se priključi njihovom timu i postane nova zvijezda showa. Zanimljivost serije jest u tome da višestruka dobitnica Emmyja Tina Fey piše, producira seriju i glumi Liz Lemon, što nam daje naslutiti da je kreirala lik prema sebi.

televizijska posla

Will & Grace

Veliki povratnici ove jeseni su svakako Will & Grace. Upravo se emitira reboot serije, i odlična je prilika za podsjetiti se zašto smo hitali kući na termin emitiranja ove serije. Smijeh zagarantiran.

Will-and-grace-baby-gin01 cover

The Office

što se ove serije tiče – i britanska i američka verzija su nas osvojile! Ricky Gervais i Steve Farrell kao šefovi ureda, podružnica fantastični su u svojim ulogama, a bez obzira na veliku popularnost britanske, originalne serije koja se počela emitirati 2001., američka je instantno s emitiranjem 2005, doživjela isti, ako ne i veći uspjeh. Ovaj presedan neka vas nagna na gledanje jedne i druge verzije, posebno u slučaju da to do sada još niste napravili. Ne treba spominjati da su i jedna i druga vinuli svoje glavne glumce u glumačku slavu.

the office

Stažisti

Serija prati nervoznog i pomalo nesigurnog stažista J.D.-a (Zach Braff) te njegove prijatelje u, za njih pomalo novom i neotkrivenom, svijetu medicine. Naime, on, Elliot (Sarah Chalke), Turk (Donald Faison) i Carla (Judy Reyes) stažisti su u bolnici Sacred Heart. Mlade doktore poučava neugodan mentor dr. Cox (John C. McGinley), dok svima šefuje dr. Kelso (Ken Jenkins). Odlična lagana, a pametna humoristična serija idealna ja ze nedjeljno popodne, uz grickalice, kauč i dekicu. Neka vam to bude plan za ovaj vikend.

scrubs

Arrested Development

Michael Bluth (Jason Bateman), normalan je član lude obitelji koji je bio prisiljen ostati u Orange Countyju kako bi vodio obiteljsku agenciju nekretnina pošto mu je otac George Bluth Sr. (Jeffrey Tambor) završio u zatvoru zbog pronevjere. Dok je George Sr. zadnju godinu u zatvoru otkrivao novopronađeni judaizam i snimao inspirativne vrpce, Michael je pokušavao poučiti svoju osebujnu obitelj kako živjeti bez neograničenih sredstava na računu. Luda, disfunkcionalna obitelj funkcionira na jedan poseban način. Jednostavno to morate pogledati sami. I dobro se nasmijati.

arrested dev

Curb Your Enthusiasm

Kultna serija 2000-ih Curb Your Enthusiasm (kod nas prevedena kao Bez oduševljenja, molim) vraća se na male ekrane. Nova, 9. sezona je potvrđena, snima se, a upravo možete pogledati i urnebesan trailer koji donosi klasično nihilističko ponašanje Larryja Davida i disfunkcionalne odnose njega i njegove obitelji i prijatelja. Svima najdraži mrzovoljac sada se vraća mrzovoljniji nego ikada. Svojim neobzirnim, sebičnim i istovremeno urnebesnim ponašanjem ljuti i srdi sve oko sebe – od suca, kolega, poznanika pa do bliskih prijatelja.

Nova sezona počela se emitirati 1. listopada i nastavlja se direktno na prošlu, davnu osmu sezonu. U prošloj sezoni Larry je postao samac i živio je u New Yorku – sada se nije mnogo toga promijenilo osim što živi u Los Angelesu. Serija okuplja stare glavne glumce – Larryja Davida, Jeffa Garlina, Richarda Lewisa, J.B. Smoovea i Teda Dansona – jako smo im se veselili, i kako stvari do sada stoje, nisu iznevjerili.

curb your enthusiasm cover

curb your enthusiasm 2

Teorija velikog praska

Autori i producenti Chuck Lorre (Two and a Half Men) i Bill Prady (Gilmore Girls) potpisuju hvaljenu i mnogo, mnogo puta nagrađivanu humorističnu seriju o geekovima koji znaju sve o kvantnoj fizici, no rješavanje najjednostavnijih stvari iz svakodnevnog života potpuna im je zagonetka. Uloga Leonarda pripala je Johnnyju Galeckom, gledateljstvu najpoznatijem po ulozi Davida iz popularne humoristične serije Roseanne, dok Sheldona tumači genijalan Jim Parsons. Njihov suživot i odnos krene se mijenjati kada im se Penny (Kaley Cuoco) doseli u susjedstvo. I dok je Sheldon sretan sa svojim disfunkcionalnim prijateljima Wolowitzom (Simon Helberg) i Koothrappalijem (Kunal Nayyar), Leonard u Penny vidi šansu za romansom.

Učitati još
Zatvori