13 razloga zašto gledati “13 Reasons Why”

13 razloga zašto gledati
“13 Reasons Why”

1

Početkom godine na popisu novih Netflix projekata pojavio se naslov 13 Reasons Why. S popularnom pjevačicom, glumicom i najvećom Instagram zvijezdom Selenom Gomez u ulozi producentice, serija je i prije svog izlaska krajem ožujka probudila veliki interes publike. Snimljena prema istoimenom romanu prvijencu Jaya Ashera, Trinaest razloga je tinejdžerska serija koja, iskrenije od sličnih serija koje su joj prethodile, progovara o srednjoškolskim danima i odrastanju i otkriva tajne skrivene iza zatvorenih vrata tinejdžerske sobe, ispisane na marginama bilježnica i proživljene u školskim hodnicima i učionicama.

Iako je serija Trinaest razloga mogla slijediti iskušanu formulu uspješnih tinejdžerskih serija s velikim tulumima i dramatičnim romansama u središtu i postati klišej privlačan mnogima, ona je u potpunosti iznenadila publiku i kritiku i sasvim neočekivano, zahvaljujući promjenama koje je unijela u žanr američke tinejdžerske serije, se istaknula kao jedna od serija koje će obilježiti 2017. godinu.

7

Radnja serije smještena je u mali gradić u Americi i započinje tragičnim samoubojstvom Hannah Baker (Katherine Langford). Trinaest epizoda serije prati Claya Jensena (Dylan Minette) koji na svom trijemu pronađe kutiju u kojoj je sedam dvostranih audiokazeta s trinaest priča, trinaest razloga zašto se Hannah Baker ubila prije dva tjedna. Svaka je priča posvećena jednoj osobi i jednom razlogu, a svaka od osoba mora preslušati sve priče i zatim proslijediti kazete sljedećoj osobi u nizu ili kopija snimki i svi razlozi postaju javni.

Nakon izlaska serije krajem ožujka, zanimljiva i intrigantna priča privukla je brojnu publiku, a prvi val reakcija donio je iznimno pozitivne kritike i komentare. Nakon nekoliko dana koliko je većini trebalo da u jednom dahu odgleda svih trinaest epizoda, serija je postala viralni hit. Ipak, vrijeme je donijelo i negativne komentare što i nije bilo neočekivano s obzirom na iznimno osjetljive teme o kojima serije progovara vrlo iskreno i transparentno.

5

Od samoubojstva i depresije do vršnjačkog zlostavljanja i razočarenja koja u srednjoškolskim danima donose prve simpatije i pucanja prijateljstva, serija je unutar trinaest epizoda ponudila surovi pogled na tinejdžerski život o kojem se ne priča i koji nije uvijek jednostavan za gledanje. Dok su se tinejdžeri pronalazili unutar situacija iz života likova, roditelji su šokirani viđenim teško prihvaćali da slične emocije i situacije ispunjavaju živote njihove djece. S negativnim kritikama poput one o glorifikaciji samoubojstva, seriju su mnogi okarakterizirali kao triger za buđenje negativnih emocija u tinejdžerima i umjesto dobne granice 15+, preporučili gledanje ove serije za sve one iznad 18 godina.

Iako serija nepobitno vrlo otvoreno progovara o mračnoj strani tinejdžerskog života i u centar stavlja negativne situacije i emocije, ona kroz svaku epizodu istovremeno nosi vrlo poučan i iskren pristup, lišen suvišne dramatizacije i pretjerivanja. Ako se ova serija još uvijek nije našla na vašoj to watch listi, u nastavku vam donosimo 13 razloga zašto gledati 13 Reasons Why.

3

1. Misterioznost koju zadržava do samog kraja i želja za otkrivanjem koju donosi svaka sljedeća epizoda razlog su zbog kojeg ćete 13 Reasons Why pogledati u jednom dahu.

2. Iako se nepobitno radi o tinejdžerskoj seriji koja u centru svoje radnje ima grupu tinejdžera, 13 reasons why prelazi granice tinejdžerske publike i serija je koju s jednakim zanimanjem gledaju sve generacije.

3. Povratak u srednjoškolske dane koji donosi flashback-ove na izgubljena prijateljstva, neuzvraćene ljubavi i zlobne komentare.

4. Nostalgični podsjetnik na bezbrižne trenutke srednjoškolskih dana.

5. Povratak retro tehnologije u audio-kazetama.

6. Odličan soundtrack na kojem se osim nekih novih stvari nalaze i vječni favoriti srednjoškolaca poput benda Joy Division i njihovog klasika Love Will Tears Us Apart. Zajedno, oni stvaraju savršenu melankoličnu glazbenu pozadinu.

7. Neka nova mlada lica glumačkog svijeta.

6

8. Kompleksna radnja koja sporedne likove ne ostavlja površnima i plošnima već im daje dubinu i istaknute osobine koji nas instantno uvode u njihov karakter i njihove priče.

9. Dinamika koju stvara razlika između svijeta mladih likova u središtu i svijeta odraslih koji, baš kao u životu svakog tinejdžera, u životima mladih likova i u seriji igraju sporedne, ali ne i nevažne uloge.

10. Kompleksni odnosi nalaze se iza svakih zatvorenih vrata, bilo da se radi o vratima učionice ili vratima obiteljskog doma, a status u kojem uživamo unutar jedne okoline ponekad je drastično različit od onog koji nam je dodijeljen u drugoj.

11. Iako radnju i svaku priču pokreću kazete i Hannahini razlozi, uvijek postoji nekoliko strana svake priče, a ova serija otkriva ih sve.

12. Svaka epizoda podsjetnik je da naizgled male stvari, kako one pozitivne tako i one negativne, znače puno i mogu imati veći utjecaj no što očekujemo ili možemo pretpostaviti.

13. Dvije vruće čokolade i jedan bizarni napitak.

Tekst: Ela Jarni

Foto: Screenshot

Učitati još
Zatvori