Zagreb TourFilm festival vratio se na veliko platno i ponovno oduševio uzvanike
Zagreb TourFilm festival vratio se na veliko platno i ponovno oduševio uzvanike

Zagreb TourFilm festival vratio se na veliko
platno i ponovno oduševio uzvanike

Nakon dvije godine virtualnog održavanja zbog koronavirusa, 11. ZAGREB TOURFILM FESTIVAL ponovno je, na radost brojnih zainteresiranih održan uživo.

Riječ je o festivalu koji promovira audiovizualnu produkciju i turizam, a koji nastaje u organizaciji Balduči filma i Turističke zajednice grada Zagreba te pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića, Ministarstva turizma i sporta te Hrvatske turističke zajednice.

zagreb tour festival

Najbolje od turističkog filma

Festival je svečano otvoren u srijedu, 12. listopada, a otvorenju su prisustvovali brojni uglednici iz kulturnog, političkog i poduzetničkog svijeta. Svi zainteresirani za recentni vrh u svijetu turističkog filma narednog su dana mogli besplatno pogledati izbor najboljih radova u Kaptol Boutique Cinema.

Među 106 filmova i radova u službenoj konkurenciji, nalaze se sudionici iz više od 30 svjetski poznatih turističkih zemalja kao što su Španjolska, Portugal, Japan, Fidži, Grčka, Australija, Madagaskar, Uganda i Katar. Iznimna nam je čast što je i Hrvatska dio ovog impresivnog popisa.

zagreb tour festival
zagreb tour festival

Razgledavanje lokalne baštine

U četvrtak, 13. listopada je održana i radionica za uzvanike pod nazivom Vino & Maslinovo ulje & Turizam, a na temu Baština vina i maslinovog ulja u službi promocije turizma i održivog razvoja.  Strani posjetitelji upoznali su čarobni Zagreb s turističkom vodičkinjom, Josipom Siklić, poznatijom kao Purgericom, koja im je otkrila nekoliko zavodljivih lica hrvatske prijestolnice – ono tajnovito ispunjeno legendama i pričama, srednjovjekovno, otkačeno i humoristično.

zagreb tour festival
zagreb tour festival

Uz bogat filmski i turistički program, pripremljene su i popratne aktivnosti za goste festivala poput degustacijske radionice koja je pokazala kako su vino i extra djevičansko maslinovo ulje savršena pratnja filmskoj umjetnosti i turizmu. U partnerstvu Zagreb Tourfilm Festivala i ART&TUR Tourism Film Festivala, jučer je u Zagrebu održana radionica s degustacijama vina i maslinovih ulja iz Portugala i Hrvatske. Portugalska sommelierka Bebiana Monteiro, profesorica na Politehnici u Portu, predstavila je tri vina iz Bairrade: Aliança (pjenušac), São Domingos (bijelo) i Messias (crno). Što se tiče maslinovih ulja, istaknula su se tri maslinova ulja: Azeite Fátima i Cabeço das Nogueiras (Premium Cobrançosa i Premium Cornicabra) iz Sociedade Agrícola Ouro Vegetal, iz Abrantesa.

Istrijani su predstavili pjenušac Festigia Blanc de Moi Vintage Brut, Vina Laguna iz Poreča, suhu Malvaziju Santa Lucia iz 2017., Kozlović vina iz Momjana i Teran Il Primo iz 2018., Fakin vina iz Motovuna te maslinova ulja – Ipšinu Istarsku Bjelicu 2022. iz Livada, Meneghettijevu Izbor Bužu 2021. iz Bala i Salvelinu Aurum blend iz 2021. iz Vodnjana.

S obzirom na to da je ova degustacijska radionica ostvarila uspjeh, a ima i veliki kulturni značaj za obje države, sommelieri Bebiana Monteiro i Emil Perdec ponovit će ovaj događaj, s istim vinima i maslinovim uljem 25. i 26. listopada u Ourému, tijekom 15. ART&TUR Festivala. Ovaj kulturni most između Hrvatske i Portugala ima tehničko i znanstveno mentorstvo portugalskog tima u sklopu europskog projekta Olive4All, čiji je cilj očuvanje i promicanje maslinarske baštine.

Spomenka Saraga
Spomenka Saraga

Večeras nas očekuje proglašenje pobjednika 11. Zagreb Tour Film Festivala

Gosti festivala obišli su i najpoznatiju zagrebačku srednjovjekovnu utvrdu koja je prošle godine nakon velike renovacije zasjala u svom punom sjaju i postala još atraktivnija za posjet. Godinama je utvrda Medvedgrad bila omiljeno okupljalište i lokacija za ljetne filmske i glazbene festivale, a sada je moguće otkriti i njenu unutrašnjost kroz Centar za posjetitelje Medvedgrad. Obnovljene zidine oduševile su posjetitelje, kao i impresivni centar te jedan od najljepših pogleda koji se pruža na hrvatsku metropolu.

Da druženje najboljih svjetskih filmaša, vrhunskih znalaca o turizmu i publike protekne savršeno brine uigrana ekipa Balduči filma i Turističke zajednice grada Zagreba. „Gostima Festivala ove godine smo priredili vrhunski turistički doživljaj i obilazak grada, uz sjajne degustacije, ali ponajprije fenomenalne filmove. Publika je tako imala priliku uživati u najboljim turističkim filmovima svijeta koji su govorili o raznim tipovima atraktivnosti. One najbolje večeras će odabrati relevantni domaći i svjetski stručnjaci, na čelu s predsjednikom žirija Boškom Grubićem (Bobby), dobitnikom Emmy nagrada“, kazala je Spomenka Saraga, direktorica Balduči filma i Zagreb Tour Film Festivala, nestrpljivo iščekujući večerašnje svečano proglašenje pobjednika.

Učitati još
Zatvori