Dina Ćorić Bosnar: O djevojci koja ruši stereotipe o Down sindromu

Na moju veliku žalost, ne stignem čitati ni blizu koliko bih htjela. S obzirom na to da se u ovoj fazi odgajanja blizanaca ne usudim ni pomisliti na beletristiku, zamolila sam supruga da mi kupi nekoliko časopisa. Nikada ne pogodi kada kupuje cvijeće, ali ovoga puta itekako je pogodio štivo. Poneki časopis o uređenju doma, Economist i australski Vogue.

Samo, ovaj mjesec nije to bilo kakav Vogue. Australci su za ožujak, u kojemu smo nedavno slavili Dan žena, angažirali moju veliku “girl crush” kao gostujuću urednicu. Emma Watson je, složit ćete se, inspiracija svakoj ženi. Iako je broj uvelike posvećen promjenama u modnoj industriji i održivom razvoju u istoj, na naslovnoj strani ispisana su imena žena koje, u okvirima svojim profesija i javnim djelovanjem, mijenjaju svijet. Malala Yousafzai, Cate Blanchett i Maye Musk samo su neke od njih.

Danas je svjetski dan osoba s Down sindromom

No, zanimljiva je činjenica da sam Vogue dobila danas, 21. ožujka, na dan koji posvećujemo Down sindromu. Osobno mi je taj dan važan jer je dio moje obitelji prekrasna djevojčica Downica, Lucija. Dok su moja djeca poslijepodne spavala, krenula sam čitati članke svih gore navedenih impresivnih žena. Redom su me činile ponosnom što sam žena, ali nijedna ni blizu kao Madeline Stuart. Australka, rođena s Down sindromom prvi je profesionalni model.

Jednoga je dana Madeline otišla s mamom na modnu reviju i vrlo brzo oduševljeno uzviknula kako želi biti model. Rosanne, Madelineina mama odgovorila je kako nema razloga da ne pokuša jer ju je oduvijek odgajala da bude sigurna u sebe i ne odustaje. S obzirom na činjenicu da se osobe sa Sindromom Down često muče s prekomjernom težinom, Rosanne je objasnila kćeri kako mora pripaziti na prehranu i redovito vježbati ako želi biti model. Madeline je poslušala mamu koja joj je, kao nagradu za trud i profesionalan stav, organizirala prvo profesionalno snimanje.

Upoznajte Madeline Stuart

Slike koje je vidjela oduševile su Rosanne. Uz pomoć lokalne zajednice za Sindrom Down napravila je Madeline Facebook stranicu. Društvene mreže su još jednom pokazale svoju moć te su slike Madeline Stuart, podijeljene sedam milijuna puta, obišle svijet. Ubrzo je pozvana da nosi revije u New Yorku, a odmah nakon i u Parizu, Londonu, Dubaiju… U nekoliko godina snimala je za mnoge vodeće modne časopise kao sto su Cosmopolitan, Elle, Marie Claire, Vogue, People i mnogi drugi.

A post shared by BLACKLIST (@blackliststore) on

Ali Madeline nije polučila uspjeh samo kao model. Natječe se u cricketu i košarci, pleše u vlastitoj plesnoj školi, a osim toga ima i svoju liniju odjeće, 21 Reasons Why, nazvanu po dodatnom kromosomu 21 koji imaju osobe sa Sindromom Down. No, najveće joj zadovoljstvo pričinja dečko Robbie s kojim hoda već četiri godine i planira se za njega udati. Madeline podupire mnoge dobrotvorne organizacije diljem svijeta, a nedavno je primila nagradu Quincy Jones Exceptional Advocacy Award. Na dodjeli je govorila pred tisuću i pol ljudi, među kojima su bili Eva Longoria i Jamie Foxx.

Ako bismo tražili definiciju rijeci influencer smatram da je Madeline opisuje vise nego savršeno. Zahvaljujući njoj, svaki roditelj koji dobije dijete s intelektualnim ili fizičkim poteškoćama te se suoči sa strahom za budućnost istog, ima prilike vidjeti koliko uspješno ono može biti. Privatno i profesionalno. Kad se samo prisjetim kako sam pišući ovaj tekst pročitala kako je njezinoj majci Rosanne liječnik nakon poroda rekao da bi bilo pametno razmotriti opciju da dijete ostavi u bolnici i “krene ispočetka jer ništa od nje neće biti u životu”. Liječnik bez mentalnih i fizičkih poteškoća, a izuzetno neuspješan, ako me razumijete.

Tekst: Dina Ćorić Bosnar

1