Journal man: Xavier Rudd otkrio nam je kakav nas koncert čeka u Tvornici ovoga utorka
Journal man: Xavier Rudd otkrio nam je kakav nas koncert čeka u Tvornici ovoga utorka

Journal man: Xavier Rudd otkrio nam je kakav nas koncert čeka u Tvornici ovoga utorka

Jedan od najcjenjenijih australskih glazbenika, kantautor i multi-instrumentalist Xavier Rudd premijerno dolazi u ovaj dio Europe, a velika turneja i novi album dovode ga u zagrebačku Tvornicu kulture, u utorak 18. listopada 2022. Povodom koncerta postavili smo mu nekoliko blic pitanja kako bi vam ga što bolje predstavili. 

Xavier Rudd

Xavierove pjesme dotiču se tema socijalne pravde i osjetljivosti, duhovnosti, ljudskosti, zaštite okoliša i klimatskih promjena, kao i prava domorodaca, te načina na koji su ih doseljenici tretirali. U pjesmama slavi ljepotu života, a mnogi ga vide kao inspiraciju za jednostavniji stil života i bijeg od materijalizma. I sam je aktivist i vokalan oko brojih tema oko zaštite okoliša, vegetarijanac je, sudjeluje u aboridžinskim tradicijama, te se posebice bori protiv rasizma.  Od rodnog mjesta na jugoistočnoj obali Australije, njegova glazba i aktivizam su se proširili preko Europe, Japana, SAD-a, Kanade, pa do Južne Amerike, uz tisuće fanova, te milijune streaminga i pregleda na YouTubeu.

Živimo u ubrzanom svijetu u kojem je ponekad teško usporiti. Vi se trudite slaviti upravo takav način života, koliko je to zahtjevno?

Da, turneje su brze i potrebno je puno da bi se glazba dopremila do mjesta kojima je potrebna. Srećom, ne živim ovako cijelu godinu, pa imam ravnotežu u životu.

Vaša glazba i aktivizam davno su prešli granice vaše države, gdje ste osjetili najveću dobrodošlicu?

Osjećam se blagoslovljeno – krećem se među velikom zajednicom istomišljenika koji su inspirirani za promjenu za bolji svijet, na svim mjestima na koja idem.

Vaše pjesme dotiču se tema socijalne pravde i osjetljivosti, duhovnosti, ljudskosti, zaštite okoliša i klimatskih promjena, kao i prava domorodaca, te načina na koji su ih doseljenici tretirali. Zašto smatrate da je važno boriti se za ove istinske vrijednosti?

Pretpostavljam da se osjećam kao da dolazim iz duge loze ‘slabih’ – gdje je društvo godinama otežavalo život običnim ljudima. Ponosan sam na činjenicu da ponekad moja glazba može dati glas u takvim situacijama. Ne slažem se s ugnjetavanjem bilo kojeg naroda bilo gdje, niti s vjerskim uvjetovanjem bilo kojeg naroda, bilo gdje, a ideju da kao ljudska bića imamo bilo kakvu nadležnost nad okolišem smatram smiješnom. Mi smo samo jedan mali dio tog lanca.

Je li zahtjevno baviti se glazbom, ići na turneje, a istovremeno pokušavati živjeti jednostavno i ne materijalistički?

Turneje ni na koji način nisu održive i jednostavne. Tijekom godina istražujem načine kako to promijeniti i moram priznati da ostajem razočaran. Pretpostavljam da nalazim malo svjetla u činjenici koju su mi mnogi moji prijatelji aktivisti spomenuli tijekom godina, da je učinak ponekad manji ako ne radim ono što radim. To je Catch-22.

Vaša glazba je puna suosjećanja, a uvijek izazove emocije kod slušatelja. Kakav nas nastup očekuje u Zagrebu?

Jedinstveno iskustvo za svakoga.

 

Ulaznice su u prodaji po cijeni od 120 kn (15,93 eur). Na dan koncerta cijena ulaznica će biti 140 kn (18,59 eur). Prodajna mjesta su Dirty old shop, Rockmark, Aquarius i Dallas u Rijeci, sva Eventimova fizička prodajna mjesta i online na www.eventim.hr  kao i Entrio fizička prodajna mjesta i online na www.entrio.hr.  

Dvije ulaznice za koncert možete osvojiti i vi. Sve što trebate je poslati svoje podatke (ime i prezime, adresu i broj mobitela) na ifeellucky@journal.hr s predmetom maila KONCERT do ponedjeljka, 17. listopada u 10:00. Dobitnika ćemo objaviti istoga dana tijekom poslijepodneva i kontaktirati ga e-mailom. Sretno! UPDATE: Ulaznice za koncert osvojila je Maša Ilić. Čestitamo.!!!

Učitati još
Zatvori