Toma Medvešek ne bježi više od glume. Vrijeme je da upoznate novu veliku nadu naše scene
Toma Medvešek ne bježi više od glume. Vrijeme je da upoznate novu veliku nadu naše scene

Toma Medvešek ne bježi više od glume. Vrijeme je da upoznate novu veliku nadu naše scene

U kina je stigao novi hrvatski film, uzbudljiv triler – Slatka Simona. Imali smo priliku biti na press projekciji filma i donijeti naš sud. Film definitivno preporučujemo da pogledate u kinima, a nama je najviše za oko zapeo glavni glumac – Toma Medvešek. Široj javnosti poznat po seriji Dar Mar, Tomine glumačke sposobnosti nadilaze male ekrane. Ovaj mladi glumac proveo nas je po Zagrebačkom kazalištu mladih, čiji je stalni član, a usput smo porazgovarali o njegovoj prvoj glavnoj filmskoj ulozi, što voli gledati i kako provodi slobodno vrijeme.

Toma Medvešek
  • Imaš jednu od glavnih uloga u filmu Slatka Simona. To je ujedno i tvoja prva velika uloga na filmskom platnu. Što te privuklo filmu?

Iskreno čim sam shvatio da se lik zove Zeleni, odmah me kupio. Onda sam pročitao da ima problema s kockom i da dobije batina u filmu. Meni je to bilo dovoljno, posebno jer problem s kockom nemam, ali vidim kako mi prijatelji lagano padnu na to.

Toma Medvešek
Toma Medvešek
  • Zeleni nam se u filmu čini usamljen, ali da samo pokušava pronaći svoje mjesto u svijetu. Vidiš li sebe u njemu i koliko ti je zapravo bitno da je lik kojeg glumiš blizak tebi?

Svakako mislim da Zeleni i ja imamo neke sličnosti, pritom vjerujem da bi glumci mogli odigrati uloge koje im nisu nimalo bliske, čak bi rekao da iz glumca to može izvući najbolju ulogu koju je ikad napravio. Katarina Bistrović-Darvaš je rekla jednu lijepu rečenicu: Znam da sam dotakla neki lik tek onda kad sam najbliže sebi.

Toma Medvešek
Toma Medvešek
Toma Medvešek
  • Pričajmo malo o tvom putu. Studirao si glumu, stalni si član Zagrebačkog kazališta mladih, javnost te zna po ulogama u TV seriji Dar Mar i Crno-bijeli svijet, a sad evo krećeš i u svijet filma. Što ti je od tog najizazovnije i u čemu se najviše vidiš?

Mogu vam reći da bi član ZKM-a bio cijeli život i jako mi je drago da sam uspio to ostvarit jer o tome sanjarim od upisa na Akademiju. Što se tiče izazova, nalazim ga u svemu, bilo kazalište, film ili TV serija. Sve zahtijeva određenu pripremu, a što je najbolje od svega uz sve te izazove, pokušaje i pripreme – ja se ludo zabavljam, mislim da je to jako bitno. Nikad nemojte odrasti, to je zamka. Replika iz nove ZKM-ove predstave Euforija, koja mi je jako prirasla srcu.

Toma Medvešek
Toma Medvešek
  • Često od glumaca čujemo da nisu oni odabrali glumu, nego gluma njih. Je li to slučaj i kod tebe? Odrastao si okružen glumcima, je li to onda bilo neizbježno ili si ipak naučio voljeti glumu?

Nisam siguran je li bilo neizbježno, ali moglo bi se tako reći, jer ako je netko probao kao dijete bježati od glume, onda sam to sigurno ja. Međutim svakim danom svoj posao volim sve više, mislim da sam na dobrom putu.

Toma Medvešek
Toma Medvešek
  • S obzirom na angažmane, imaš li slobodnog vremena gledati filmove/serije? Ima li nešto što te oduševilo u zadnje vrijeme?

Uvijek će se naći vremena za dobar film ili seriju, još nisam uhvatio kino hitove Oppenheimer i Barbie, svakako namjeravam. Jedan naslov volim spomenut kad me netko pita za neki dobar novi film – The Banshees of Inisherin. Super film. Što se serija tiče, definitvno Peaky Blinders. U kinima je također dobar film – Slatka Simona.

Toma Medvešek
Toma Medvešek
Toma Medvešek
  • Dok nas vodiš po ZKM-u uočili smo da te mnoge kolege pozdravljaju, a jedna te kolegica nazvala i ‘Lijepi’. Izgleda da zaista imate prijateljsku atmosferu tu kod vas. Kako je biti dio jednog takvog glumačkog kolektiva i kako to naposljetku utječe na predstave?

Za ZKM volim reći jednu riječ, a to je Obitelj. Ne znam kako sam to zaslužio ali mora da sam u životu napravio nešto stvarno dobro, kada sam dospio u ovaj kolektiv. Naravno da se to vidi i na predstavama, tko ne vjeruje neka dođe vidjeti svojim očima.

Toma Medvešek
Toma Medvešek
Toma Medvešek
  • Još si mlad i čeka te duga karijera. Možeš li s nama podijeliti neke nadolazeće projekte koje spremaš?

Trenutno se spremam primit alata i napravit obnovu stana, to mi je želja već duže vrijeme, a nikako da uhvatim vremena. Uz igranje predstava u ZKM-u i Kunst teatru, priča se da će Borut Šeparović raditi novu predstavu u ZKM, još nije potvrđeno, ali to bi recimo volio raditi. U trećem mjesecu kreće prikazivanje druge sezone Oblak u službi zakona te se nadam da će doći vijest o snimanju treće sezone.

Toma Medvešek
Toma Medvešek
  • A kakav je Toma izvan glume? Kako se najčešće opuštaš i koji su ti hobiji?

Zapravo volim igrati igrice i trenirati, to mi je najdraže kad sam slobodan. Volim frendove pozvati na palačinke i neki dobar film. Na biciklu nemre bit loše.

Toma Medvešek
  • I za kraj, ako se slažeš, završili bi ovaj razgovor s par brzopoteznih pitanja:

Najdraži glumac ili glumica? Definitivno Christoph Waltz, Christian Bale i Cillian Murphy

Lik kojeg bi volio utjeloviti? Peaky Blinders

Guilty pleasure? Sve što vole mladi

Celebrity crush? Margot Robbie

Predstava ili film? Predstava u filmu

Toma Medvešek
Toma Medvešek

Zahvaljujemo Zagrebačkom kazalištu mladih na ustupanju lokacije za snimanje

Foto: Martina Movrić

Učitati još
Zatvori